X

BBC: Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στέλνονται να δουλέψουν "σαν σκλάβοι" στη Ρωσία – "Ήταν σαν να πεθαίναμε"

Πάνω από 10.000 εργάτες στάλθηκαν στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.

Γράφει: TheToc team

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει στείλει χιλιάδες Βορειοκορεάτες στη Ρωσία οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, για να καλύψουν την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα, που επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς οι περισσότεροι Ρώσοι είτε είναι στο μέτωπο, είτε είναι νεκροί είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προσπαθώντας να αποφύγουν την επιστράτευση, η Μόσχα βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε Βορειοκορεάτες εργάτες, δήλωσαν αξιωματούχοι των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών στο BBC.

Οι περισσότεροι εργάζονται σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, αλλά κάποιοι απασχολούνται παράνομα σε βιοτεχνίες ρούχων και κέντρα πληροφορικής, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ που απαγορεύουν τη χρήση βορειοκορεατικής εργασίας.

Τα ρωσικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 εισήλθαν στη Ρωσία πάνω από 13.000 Βορειοκορεάτες, αριθμός 12 φορές μεγαλύτερος από το 2023. Σχεδόν 8.000 εισήλθαν με φοιτητικές βίζες, μια μέθοδο που πιθανώς παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Τον Ιούνιο, ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, παραδέχθηκε πως 5.000 Βορειοκορεάτες στάλθηκαν στην περιοχή Κουρσκ για ανασυγκρότηση, ενώ Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε στο BBC πως δεν αποκλείεται να στείλουν εργάτες και στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

"Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού αυτή τη στιγμή και οι Βορειοκορεάτες προσφέρουν την τέλεια λύση. Είναι φθηνοί, εργατικοί και δεν μπλέκουν σε μπελάδες", δήλωσε ο ειδικός στις σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας. Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Σεούλ.

Συγκλονιστικές περιγραφές από τους εργάτες

Το BBC μίλησε με έξι Βορειοκορεάτες εργάτες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία που περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις "αδυσώπητες" συνθήκες εργασίας για τους εργάτες και πώς το καθεστώς του Κιμ τους ελέγχουν ασφυκτικά για να μην δραπετεύσουν από τη Ρωσία.

Ένας εξ αυτών, ο Τάε, περιέγραψε πώς αδυνατούσε όποτε ξυπνούσε κάθε πρωί να ανοίξει τα χέρια του, που είχαν παραλύσει από την εξαντλητική δουλειά της προηγούμενης μέρας.

"Μερικοί έφευγαν από τη θέση τους για να κοιμηθούν μέσα στην ημέρα ή κοιμόντουσαν όρθιοι, αλλά οι επόπτες τους έβρισκαν και τους χτυπούσαν. Ήταν πραγματικά σαν να πεθαίναμε" είπε ένας άλλος Βορειοκορεάτης εργάτης, ο Τσαν.

Όπως είπαν στο BBC, οι Βορειοκορεάτες εργάτες στη Ρωσία είναι περιορισμένοι νυχθημερόν στα εργοτάξιά τους, όπου τους παρακολουθούν πράκτορες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Βόρειας Κορέας. Κοιμούνται σε βρώμικα, υπερπλήρη κοντέινερ, γεμάτα έντομα, ή στο πάτωμα ημιτελών πολυκατοικιών, με μουσαμάδες να σφραγίζουν τα κουφώματα για να μην κρυώνουν.

Ένας εργάτης, ο Ναμ, είπε ότι κάποτε έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων στο εργοτάξιό του και "έσπασε" το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί, αλλά οι προϊστάμενοί του δεν τον άφησαν να φύγει από το εργοτάξιο για να πάει σε νοσοκομείο.

"Οι συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες" είπε ο Κανγκ Ντονγκ-γουάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dong-A της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη Ρωσία για να μιλήσει με Βορειοκορεάτες εργάτες. "Οι εργάτες εκτίθενται σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Τη νύχτα τα φώτα σβήνουν και εργάζονται στο σκοτάδι, με ελάχιστο εξοπλισμό ασφαλείας", πρόσθεσε.

Η εκμετάλλευση από το καθεστώς του Κιμ

Παρά τις προσδοκίες τους να βελτιώσουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι εργάτες βλέπουν τα έσοδα να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία της Πιονγιάνγκ, ενώ οι ίδιοι παίρνουν μόνο ένα μικρό μέρος του μισθού τους μετά την επιστροφή.

Όπως ανέφερε ένας πρώην εργάτης, η αμοιβή τους είναι ασύγκριτα χαμηλότερη από εκείνη εργαζομένων άλλων εθνικοτήτων, κάτι που τους κάνει να νιώθουν σαν να ζουν σε καταναγκαστική εργασία χωρίς ελευθερία.

Ειδικοί που μίλησαν στο BBC εκτιμούν ότι η αποστολή εργατών θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, ως μόνιμο αποτέλεσμα της στενής σχέσης Κιμ Γιονγκ Ουν – Βλαντιμίρ Πούτιν.