Στη Σερβία βιώνουν και μάχονται για τα δικά τους Τέμπη. Δηλαδή το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ, όπου η στέγη στον σιδηροδρομικό σταθμό στέρησε τη ζωή από 15 ανθρώπους. Οι φοιτητές είναι εδώ και 4 μήνες στους δρόμους και στο πλάι τους έχουν βγει όλοι οι πολίτες. Αυτό που έγινε στο Βελιγράδι το Σάββατο το βράδυ δεν έχει προηγούμενο. Οι Σέρβοι κάνουν λόγο για την πιο μεγαλειώδη και πολυπληθή συγκέντρωση στην ιστορία της χώρας.

Αυτό που κάνει όμως εντύπωση και εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα, είναι τι συνέβη,
κατά τη διάρκεια της 15λεπτης σιγής -στη μνήμη των 15 θυμάτων της τραγωδίας- όταν ξαφνικά, δίχως προφανή λόγο και χωρίς να έχει συμβεί τίποτα όπως φαίνεται στα βίντεο, το πλήθος πανικοβάλλεται και να διασκορπίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.
— Kalimero (@psihotehnicar) March 16, 2025
Πολλοί έσπευσαν να τονίσουν πως έγινε χρήση της συσκευής ακουστικής μακράς εμβέλειας (LRAD), από την αστυνομία, γνωστή και ως "ηχητικό κανόνι". Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε βέβαια κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η αστυνομία δεν εφαρμόζει μέσα που δεν προβλέπονται από τον νόμο.
Κατά τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης στο Βελιγράδι, υπήρξαν αναφορές που ισχυρίζονται ότι η σερβική αστυνομία πράγματι χρησιμοποίησε μια τέτοια συσκευή. Μάλιστα, ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς υποστηρίζει ότι ο ήχος που ακούστηκε και προκάλεσε πανικό στους διαδηλωτές, ήταν ίδιος με εκείνον που παράγεται από ένα ηχητικό όπλο. Ισχύει η θεωρία ή είναι fake news?
🇷🇸⚠️ Yesterday, police in Belgrade used a non-lethal acoustic weapon (LRAD) to disperse a protest, as reported by various Serbian media.
— Barong (@Barong369) March 16, 2025
❗️LRAD emits a narrowly directed sound signal at a high volume of up to 160+ dB, causing ear pain, disorientation and discomfort. pic.twitter.com/jA0cmBvdsZ
Τι είναι το LRAD
Το περιστατικό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου του πλήθους και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση συσκευών όπως το LRAD (Long-Range Acoustic Device).
Τι κάνει αυτό;
Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου πλήθους και επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας, το οποίο χρησιμοποιεί έντονα ηχητικά κύματα για να διαβιβάζει μηνύματα ή να διασκορπίζει πλήθη.
Χρησιμοποιείται τόσο για επικοινωνιακούς σκοπούς -όπως προειδοποιήσεις σε μεγάλες αποστάσεις- όσο και ως όπλο ελέγχου πλήθους, προκαλώντας δυσφορία και πανικό. Το LRAD εκπέμπει ηχητικά κύματα υψηλής έντασης, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 160 ντεσιμπέλ (dB).
Evo još jednog ugla "kakav zvučni top, ništa nije bilo" momenta. pic.twitter.com/a1YNcSzUx8
— Biljana Lukić (@BiljanaLuki) March 16, 2025
Ο ήχος που παράγει μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση, αποπροσανατολισμό, ακόμα και προσωρινή κώφωση σε άτομα που βρίσκονται κοντά στη συσκευή.
Στην Σερβία λένε ότι έχει χρησιμοποιηθεί ηχητικό σύστημα ελέγχου διαδηλωτών LRAD.
— Harvester🇬🇱 (@thrsts_) March 16, 2025
Λίγο τρομακτική είναι η αντίδραση του κόσμου pic.twitter.com/o0xeE4WNNc
Παρά την άρνηση του υπουργείου, οι αντικρουόμενες μαρτυρίες έχουν τροφοδοτήσει συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα και τα μέτρα που χρησιμοποίησαν οι αρχές επιβολής του νόμου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τη χρήση ηχητικών όπλων. Εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς είναι υπεύθυνος για αυτό και ήδη λαμβάνουν νομικά μέτρα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε όλους τους πολίτες που δέχθηκαν ηχητική επίθεση με κανόνια κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία να επικοινωνήσουν μαζί του προκειμένου να συνδράμουν στην καταγγελία αυτής της παράνομης πράξης.
"Η χρήση ενός ηχητικού κανονιού, ενός απαγορευμένου όπλου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή μορφή κατάχρησης βίας και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Η κατάθεση μαζικών αναφορών είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της ευθύνης εκείνων που διέταξαν και πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση εναντίον πολιτών", ανέφερε το DS.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει νομική υποστήριξη και βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να καταγγείλει αυτή την κατασταλτική πράξη.
"Επικοινωνήστε μαζί μας - μαζί θα διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη", ανέφερε το DS σε δήλωση.

Η ΠΟΚΣ υπέβαλε μήνυση
Το Κίνημα για την Ανανέωση του Βασιλείου της Σερβίας (POKS) κατέθεσε σήμερα ποινική μήνυση στην Ανώτατη Εισαγγελία Βελιγραδίου κατά αγνώστων προσώπων από δομές ασφαλείας που χρησιμοποίησαν ηχητικά όπλα LRAD εναντίον πολιτών.
"Ένα έγκλημα κατά των δικών του λαού συνέβη χθες το βράδυ, όταν άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ηχητικά όπλα που στόχευαν σε άοπλους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά, κατά τη διάρκεια δεκαπέντε λεπτών σιωπής", δήλωσε ο πρόεδρος και βουλευτής της POKS Βόισλαβ Μιχάιλοβιτς.
Ο βουλευτής του Νέου Προσώπους της Σερβίας, Ντράγκαν Νίνκοβιτς, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι χθες το βράδυ "στην πιο μεγαλειώδη συγκέντρωση στην ιστορία της Σερβίας", ο Βούτσιτς "χρησιμοποίησε ένα όπλο που είναι απαγορευμένο σε όλο τον κόσμο - ένα ηχητικό κανόνι" κατά των συγκεντρωμένων πολιτών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr