Βενεζουέλα: Ο αργός και βασανιστικός δρόμος προς την άβυσσο

"Καταπέλτης" ο ΟΗΕ, κατήγγειλε για «υπερβολική χρήση βίας» τη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο 46 διαδηλωτών

Βενεζουέλα: Ο αργός και βασανιστικός δρόμος προς την άβυσσο

Είναι γνωστό πως ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων.

Αν λοιπόν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, (ευαγγελίζεται πως) έχει κάθε καλή πρόθεση να αλλάξει προς το καλύτερο το πρόσωπο της χώρας του, μάλλον χρησιμοποιεί λάθος μέθοδο: τη βία, την καταστολή και τα βασανιστήρια.

Και φυσικά το modus operandi του Μαδούρο δεν περνάει απαρατήρητο από τη διεθνή κοινότητα: ο ΟΗΕ κατήγγειλε την Τρίτη για «υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.

Επειδή οι αρχές της Βενεζουέλας αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ερευνητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στη χώρα, ο Ζέιντ ανέθεσε σε μια ομάδα ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα να πάρουν συνεντεύξεις εξ αποστάσεως από 135 θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, γιατρούς και μέλη του γραφείου της γενικής εισαγγελέα.

«Στις 31 Ιουλίου, το γραφείο της γενικής εισαγγελέα ερευνούσε 124 θανάτους μέσα στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυνάμεις της τάξης είναι υπεύθυνες για τουλάχιστον 46 απ' αυτούς τους θανάτους, ενώ 27 άλλοι αποδίδονται σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις που αποκαλούνται ένοπλες 'colectivos' και κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες κραδαίνοντας πυροβόλα όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων δεν έχει δημοσιευθεί κανένας επίσημος αριθμός, όμως «αξιόπιστες εκτιμήσεις δείχνουν πως από την 1η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις, έως την 31η Ιουλίου, περισσότερα από 5.051 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση αυθαιρέτως», συνεχίζει η Υπάτη Αρμοστεία. Περισσότερα από 1.000 πρόσωπα εξακολουθούν να κρατούνται.

Πολλές αξιόπιστες αναφορές κάνουν λόγο για «ωμή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων αυτών από τις δυνάμεις της τάξης, που σε μερικές περιπτώσεις προσομοιάζουν σε πράξεις βασανιστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλεται η προσφυγή σε ηλεκτροσόκ, σε κρέμασμα από τις γροθιές για μακρές περιόδους, σε ασφυξία με αέριο και σε απειλές θανάτου, ακόμη και απειλές σεξουαλικής βίας, έναντι κρατουμένων ή των οικογενειών τους.

«Οι παραβιάσεις αυτές συμβαίνουν την ώρα που το κράτος δικαίου καταρρέει στη Βενεζουέλα, μέσα σ' ένα κλίμα διαρκών επιθέσεων της κυβέρνησης εναντίον της Εθνικής Συνέλευσης και της γενικής εισαγγελέα», κατήγγειλε ο Ζέιντ. «Οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες μας», υποστήριξε.

Η Υπάτη Αρμοστεία κάλεσε τις αρχές του Καράκας «να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση κάθε υπερβολική προσφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών, να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαιρέτως».

«Ζητώ απ' όλα τα μέρη να αναζητήσουν μια λύση για την ταχεία εκτόνωση των εντάσεων στη χώρα, να απαρνηθούν τη βία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για έναν αληθινό πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο Ζέιντ.

Κι όλα αυτά συνέβησαν, την ώρα που την Τρίτη το πρωί, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Ραμόν Μουτσάτσο, δημάρχου της περιφέρειας Τσακάο του Καράκας.

Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Guardian: Προς ένα μονοκομματικό κράτος η Βενεζουέλα

Ολοένα και περισσότερο προς το πρότυπο της Κούβας οδεύει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Βενεζουέλα που σύντομα ενδέχεται να διαθέτει ένα μονοκομματικό σύστημα αμφιβόλου... δημοκρατικότητας.

Με την χώρα να διολισθαίνει όλο και πιο πολύ προς τον αυταρχισμό, λίγα μόνο βήματα απομένουν, όπως τονίζεται σε άρθρο της βρετανικής Guardian, προκειμένου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο “να δώσει την χαριστική βολή στον θεσμό της δημοκρατίας, τον οποία βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια”.

Άλλωστε, δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε: ο ίδιος ο Mαδούρο σε τηλεοπτικό του μήνυμα την παραμονή των εκλογών για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας, παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη νέα Συνέλευση προκειμένου να κυβερνήσει χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλώνοντας ότι αυτές οι κάλπες αφορούν "την εκλογή μιας δύναμης η οποία πάνω από οποιαδήποτε άλλη εξουσία. Θα είναι η υπερδύναμη".

Για το λόγο αυτό και η αντιπολίτευση της χώρας απείχε από την ψηφοφορία, φοβούμενη πως έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να αντικατασταθεί η δημοκρατία από ένα μονοκομματικό σύστημα στα πρότυπα της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο.

Και αυτό γιατί η συντακτική συνέλευση που εκλέχτηκε, πλέον θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, αλλά θα διαθέτει εξουσίες που θα υπερβαίνουν τους άλλους θεσμούς της χώρας, όπως το Κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Επίσης ο Μαδούρο κατέστησε σαφές ότι η νέα συντακτική συνέλευση θα αφαιρέσει την ασυλία από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές και θα κλείσει στη φυλακή τουλάχιστον έναν από αυτούς, δηλαδή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα.

Όπως τονίζουν πολλά λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, το πιο πιθανό που αναμένεται να συμβεί είναι σύντομα η νέα Συνέλευση να αποπειραθεί να συγγράψει ένα νέο σύνταγμα, σαν κι αυτό που επέβαλλε ο Κάστρο στον κουβανικό λαό το 1976, τοποθετώντας όλες τις πτυχές της κυβέρνησης υπό τον έλεγχο ενός και μόνου κόμματος -η “ιδρυτική πράξη” ενός νέου, μονοκομματικού κράτους.

Κάπως έτσι, το νέο σύνταγμα ενδέχεται να επιτίθεται και στις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, εμφορούμενο από το ίδιο “πνεύμα” που γέννησε και το κουβανέζικο σύνταγμα του '76: ότι “πάνω από τις ελευθερίες των πολιτών υπάρχει η ύπαρξη και οι στόχοι του σοσιαλιστικού κράτους”, όπως αναφέρεται στο άρθρο 62.

“Είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς πέθανε η δημοκρατία στην Βενεζουέλα. Η πορεία της χώρας στον αυταρχισμό υπήρξε μια αργή κι επώδυνη διαδικασία [...] μέχρι να μετατραπεί σε ένα στρατοκρατούμενο κράτος που όμοιο του είχε να δει η Λατινική Αμερική από τις σκοτεινές ήμερες των πραξικοπημάτων των δεκαετιών του 1960 και 1970”, συνοψίζει με την σειρά του ο αρθρογράφος της Guardian, Κρίστοφερ Σαμπατίνι.

Αντιδράσεις και κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζήτησε να ανασταλεί η "εγκαθίδρυσή" της, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

"Η εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης επιδείνωσε σταθερά την κρίση στη Βενεζουέλα", εκτιμά η Μογκερίνι. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε την δική της “απάντηση” στις εκλογές για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας, επιβάλλοντας νομικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τον έναν «δικτάτορα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

«Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ανακοινώνοντας το «πάγωμα» «όλων των περιουσιακών στοιχείων» του προέδρου της Βενεζουέλας εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων είναι πάντα ανοικτό και πλέον αυτές ενδέχεται να επεκταθούν σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για την λατινοαμερικανική χώρα: το πετρέλαιο, το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν της Βενεζουέλας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανόν να εμποδίσει την ικανότητα της Βενεζουέλας να εξάγει πετρέλαιο στις ΗΠΑ, αρνούμενη την πρόσβαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela (PDVSA) στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα -ενώ το ίδιο θα συμβεί και με αμερικανικές εταιρείες στις οποίες θα απαγορευτεί να συνεργάζονται με την PDVSA.

Αυτό θα οδηγούσε σε μια γρήγορη και απότομη πτώση της ήδη μειούμενης παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας. Με τη σειρά τους, οι εισαγωγές θα συρρικνωθούν απότομα και ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί, ανεβάζοντας τη μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων κατοίκων της Βενεζουέλας.

"Kαρατόμηση" της γενικής εισαγγελέως

Εν τω μεταξύ, στην καρατόμηση της γενικής εισαγγελέως Λουίζα Ορτέγκα προχώρησε το Σάββατο η –ελεγχόμενη από το Νίκολας Μαδούρο- νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας. Η Ορτέγκα έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Η κ. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση.

Νωρίτερα, εθνοφρουροί εμπόδισαν τη δικαστική λειτουργό να εισέλθει στο γραφείο της. «Όχι μόνο υπάρχει καταπίεση. Όχι μόνο κρατούν αυθαίρετα ανθρώπους τους βάζουν να αντιμετωπίσουν το στρατιωτικό εισαγγελέα. Τώρα δεν θα αφήσουν τη γενική εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του!», Ανέφερε οργισμένη και αναστατωμένη η Ορτέγκα, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Φοβάμαι για τη χώρα. Φοβάμαι για την ασφάλεια των Βενεζουέλας» είπε.

Μοναδικός σύμμαχος του Μαδούρο... ο Μαραντόνα!

Εναν -όχι και τόσο ανέλπιστο, αν σκέφτουμε το πολιτικό του παρελθόν- σύμμαχο βρήκε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο πρόσωπο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Μέσω της σελίδας του στο facebook, ο πάλαι ποτέ άσσος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου διεκρινίζει ότι προτίθεται να γίνει ακόμα και «στρατιώτης» της μπολιβαριανής επανάστασης.

«Είμαστε τσαβιστές μέχρι τον θάνατο. Και όταν ο Μαδούρο το διατάξει, θα ντυθώ στρατιώτης για μια ελεύθερη Βενεζουέλα για να αγωνιστώ εναντίον του ιμπεριαλισμού και εναντίον αυτών που θέλουν να αρπάξουν τις σημαίες μας, που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε», έγραψε ο Μαραντόνα στο Facebook.

Σε ένα άλλο μήνυμα που φέρει επίσης την υπογραφή της συντρόφου του, της Ρόσιο Ολίβα, ο Μαραντόνα επανέρχεται στην υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας: «Ζήτω ο Τσάβες. Ζήτω ο Μαδούρο. Ζήτω η επανάσταση. Ζήτω οι καθαρόαιμοι Βενεζουελανοί».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ 08 Απρ 2021 | 16:59

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα- Για τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρέσβη σε γυναίκες υπαλλήλους

Ανοίγει ο φάκελος για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από τον πρέσβη

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ 07 Μαϊ 2021 | 12:59

Σάλος στη Τουρκία με γυμνά μοντέλα: Καυτές πόζες σε σκάφος εν μέσω Ραμαζανιού - Τι απάντησαν στον ανακριτή [εικόνες - βίντεο]

Οι καυτές πόζες γυμνών μοντέλων σε σκάφος στην Τουρκία και η ανάκριση από την αστυνομία.

ΕΞΕΛΕΞΗ Η ΤΖΙΛ ΜΟΡΤΙΜΕΡ 07 Μαϊ 2021 | 12:31

Ιστορική νίκη Τζόνσον: Γκρέμισε το προπύργιο των Εργατικών στο Χάρτλπουλ - Εξέλεξε βουλευτή για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια

Η νίκη στο Χάρτλπουλ της βορειανατολικής Αγγλίας προσφέρει στον Τζόνσον ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 11:02

Ινδία - Σοκ από το νέο τραγικό ρεκόρ: 1,5 εκατ. κρούσματα κορονοϊού σε μία εβδομάδα

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών στην Ινδία την ώρα που τα ποσοστά των εμβολιασμών καταγράφουν δραματική μείωση λόγω έλλειψης προμηθειών και προβλημάτων μεταφοράς.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΟΧΙ 07 Μαϊ 2021 | 08:49

Κύπρος: Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το CoronaPass - Πού θα χρησιμοποιείται

Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το CoronaPass στην Κύπρο. Διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας Κ. Ιωάννου.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 07:06

Αϊντάχο: Μαθήτρια άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο - Τραυμάτισε ελαφρά δύο μαθητές και έναν επιστάτη

Μια μαθήτρια της έκτης τάξης δημοτικού άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο της στο Αϊντάχο, τραυματίζοντας ελαφρά δύο μαθητές και έναν επιστάτη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΜΕ 07 Μαϊ 2021 | 06:41

Βρετανία: Σκέψεις να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 40 ετών

Στα άτομα κάτω των 40 ετών στη Βρετανία θα προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca, μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥΣ 06 Μαϊ 2021 | 21:50

Λήξη συναγερμού στο Τζέρσεϊ: Φεύγουν και τα βρετανικά πλοία μετά την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών [βίντεο]

Σε κατάσταση επιφυλακής Λονδίνο και Παρίσι για τους όρους αλιείας στο νησί Τζέρσεϊ μετά το Brexit.

ΣΤΗ ΜΑΓΧΗ 06 Μαϊ 2021 | 20:07

Έληξε η "ναυμαχία" στο Τζέρσεϊ: Αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά - "Η επίδειξη δύναμης έγινε" [Βίντεο]

Αντιπροσωπεία Γάλλων ψαράδων συναντήθηκε με υπουργό του Τζέρσεϊ - Διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους αλιείας που προβλέπει το Brexit.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Μαϊ 2021 | 18:39

Και ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε σήμερα υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 20% 06 Μαϊ 2021 | 18:35

Βρετανία: Ο κορονοϊός και η καραντίνα οδήγησαν σε ρεκόρ θανάτων από αλκοόλ - 7.423 νεκροί το 2020

Στην Βρετανία σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των καραντίνων για τον κορονοϊό

«ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» 06 Μαϊ 2021 | 17:41

Απίθανος Τσαβούσογλου για το "Sofagate" - Δεν φταίμε εμείς, φταίει η "κόντρα" Φον Ντερ Λάιεν με Μισέλ

Το sofagate οφείλεται στην κόντρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:54

Ρελάνς της ΕΕ για την άρση στις πατέντες των εμβολίων: Ετοιμοι να συζητήσουμε, αλλά οι ΗΠΑ να μην παρακρατούν τις πρώτες ύλες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συζητήσει άρση πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, αλλά ζητεί την άρση των απαγορεύσεων στις εξαγωγές που έχουν επιβάλει οι παραγωγοί χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ