Βερολίνο: Η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Μακρόν στην καγκελαρία

Τι θα συζητήσουν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βερολίνο: Η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Μακρόν στην καγκελαρία

Στην καγκελαρία υποδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Δευτέρας. Η υποδοχή έγινε με κάθε επισημότητα, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τη στιγμή που θα κάτσει στους άσπρους καναπέδες του γραφείου της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει μαζί του σχέδια για την αναμόρφωση της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, το μήνυμα που εκπέμπουν οι σύμβουλοι του νέου γάλλου πρόεδρου προς το Βερολίνο είναι πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για να τεθούν προς συζήτηση τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Η Γαλλία έχει προς το παρόν άλλες προτεραιότητες.

Ορισμένες από τις θέσεις που υποστήριξε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την αναμόρφωση της ευρωζώνης είχαν σημάνει συναγερμό στο Βερολίνο. Και τούτο διότι έμοιαζαν αρκετά με τις παραδοσιακές γαλλικές ιδέες για αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, ιδέες που εδώ και αρκετά χρόνια η Γερμανία απορρίπτει μετ'επιτάσεως.

Η ιδέα για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, δεν είναι καινούργια. Όπως άλλωστε και η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

Βερολίνο: Η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Μακρόν στην καγκελαρία
Φωτογραφία: Reuters

Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με την πραγματιστική προσέγγιση του νέου προέδρου της Γαλλίας, οι προτεραιότητες που θα θέσει αυτή τη χρονιά θα είναι άλλες. Η πρώτη αφορά, όπως είναι επόμενο, τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Η πρόθεση του Μακρόν είναι να προχωρήσει με προεδρικά διατάγματα στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγει τις χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Επειδή ακριβώς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θέλει χρόνο για να αποδώσει, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα» αναφέρει στο Politico o Marc Feracci, καθηγητής οικονομικών που συμβουλεύει τον Μακρόν σε θέματα αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρει το Politico, η δεύτερη προτεραιότητα του Μακρόν είναι η μείωση των κρατικών δαπανών με τον προϋπολογισμό του 2018.

Ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να αντιλαμβάνονται καλά οι σύμβουλοι του Μακρόν είναι το λεγόμενο timing. Δεν είναι ίσως συνετό να θέσει κανείς πολύπλοκα διμερή ζητήματα με το Βερολίνο, σε μια προεκλογική χρονιά για τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, οι όποιες συζητήσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

H στρατηγική του Μακρόν προς το Βερολίνο

Το δεύτερο πράγμα που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο νέος γάλλος πρόεδρος είναι ότι πριν θέσει οποιοδήποτε θέμα προς την Άνγκελα Μέρκελ που αφορά μια διαφορετική διαμόρφωση της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει πείσει την καγκελάριο για τη σοβαρότητλά του ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ίδιας της Γαλλίας. Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι λέξεις που έχουν μεγάλη σημασία στο Βερολίνο.

Ο Μακρόν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στο εσωτερικό της Γαλλίας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες πάντα πίεζε το Βερολίνο (μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας) προκειμένου, σε μια δεύτερη φάση, να πιέσει την καγκελαρία για να πολιτικοποιήσει την ευρωζώνη.

Το ότι βεβαίως δεν θα τεθούν μετ'επιτάσεως τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν, διαμηνύουν οι σύμβουλοι του Μακρόν.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Σημεία σύγκλισης και σημεία απόκλισης

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γεύση των σημείων σύγκλισης και των σημείων απόκλισης Γαλλίας-Γερμανίας μπορεί κανείς να πάρει μέσα από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε.

Ο πάντοτε προσεκτικός στις διατυπώσεις κ. Σόιμπλε τόνισε ότι συμφωνεί με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αλλά στην δεύτερη καλύτερη λύση για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

“Ο κ. Μακρόν και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών. Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές. Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί. Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετεξελίσσοντας το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)”, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης στην La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο. “Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)”, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε έτσι σαφές ότι προς το παρόν, κάποιες από τις προτάσεις Μακρόν, όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, απαιτούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλαγές που ο γερμανός υπουργός θεωρεί ως αδύνατες. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Αισιοδοξία Μέρκελ

Πάντως, από τη μεριά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξη για την ώθηση που αναμένεται να δώσει ο Μακρόν στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας προσφέρει τη δυνατότητα για να υπάρξει περισσότερος δυναμισμός στο ευρωπαϊκό σχέδιο, δήλωσε η καγκελάριος. «Το μέλλον της Γερμανίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνον εφόσον τα πάει καλά η Ευρώπη», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από μια συνεδρίαση των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της, νικητών στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Και η εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου μάς προσφέρει εδώ τη δυνατότητα να προσδώσουμε δυναμισμό στην ανάπτυξη της Ευρώπης», πρόσθεσε.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊος: Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας - Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ευρωπαίοι

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορονοϊού

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 07:50

Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν: Πέθανε από κορονοϊό ένας εμβληματικός πολιτικός και φίλος της Ελλάδας

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, ένας φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 01 Δεκ 2020 | 22:11

Κορονοϊός: Κάτω από 10.000 τα σημερινά κρούσματα στη Γαλλία - 775 οι θάνατοι

Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είναι χαμηλότερος από το όριο των 10.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 29 Νοε 2020 | 16:45

Εντυπωσιακές εικόνες: Η συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου

Συνεκπαίδευση μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Νοε 2020 | 19:51

Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για την αστυνομική βία [εικόνες]

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ 28 Νοε 2020 | 16:17

Γαλλία: Χαλάρωσε το lockdown- "Ουρές" έξω από τα καταστήματα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Κομμωτήρια, κουρεία, καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και παιχνιδιών επαναλειτουργούν από σήμερα σε όλη τη χώρα.

ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

Γαλλία: Υπόθεση τύπου "Τζορτζ Φλόιντ" με θύμα ένα μαύρο - Σοκάρει η αστυνομική βία [βίντεο]

Τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αφού ξυλοκόπησαν έναν μαύρο παραγωγό μουσικής.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ 26 Νοε 2020 | 23:43

Βερολίνο: Όριο πέντε ατόμων στις συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα - Το 44% υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων

Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα lockdown στο Βερολίνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - Διχασμένοι οι Γερμανοί για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 25 Νοε 2020 | 11:33

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω στην πόρτα της καγκελαρίας της Μέρκελ με σύνθημα "Δολοφόνοι παιδιών και ηλικιωμένων"

Διαμαρτυρία για τα μέτρα περιορισμού, που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφορούσε πιθανότατα το σημερινό περιστατικό, με ιδιωτικό αυτοκίνητο να πέφτει πάνω στην καγκελόπορτα της Καγκελαρίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 12:40

Στο εδώλιο ο Σαρκοζί: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.