Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

Με τίτλο «Ο Γιούνγκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

Με τίτλο «Ο Γιούνγκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν, σημειώνοντας μάλιστα ότι βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης και όχι ως εκείνον που πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών.

Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως το ταξίδι στη Ρωσία έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του

Ο συντάκτης του άρθρου δεν διστάζει μάλιστα να αφήσει υπονοούμενα για την έφεση του προέδρου της Κομισιόν στα τσιγάρα και το αλκοόλ, δύο μάλιστα ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Θυμός για το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη

Αφορμή για την ομολογουμένως «σκληρή» κριτική του περιοδικού στον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στάθηκε το ταξίδι του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του μπροστά από τις σημαίες της Ε.Ε. και της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένα ταξίδι για το οποίο, όπως γράφει το Spiegel, είχαν εκφραστεί σοβαρότατες διαφωνίες και επικρίσεις από πολλούς στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της επιθετικότητας της στην Ουκρανία, «θα ήταν ένα πραξικόπημα».

Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

«Αλλά ο 61χρονος Γιούνγκερ», συνεχίζει το Spiegel, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο. Μάλιστα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι για την επίσκεψή του, αλλά πρόσθεσε ότι πράττει σωστά.

Για τον συντάκτη του άρθρου «Δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα που έσπευσε να τείνει χέρι βοηθείας προς τη Ρωσία. Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του».

Αναφορές και στην ελληνική κρίση χρέους

Ο κατάλογος των μονομερών ενεργειών του κ. Γιούνγκερ είναι μακρύς . Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, γράφει το περιοδικό έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα.

Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.

Στην κρίση των προσφύγων , θέλει να αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν τις προσφορές των άλλων χωρών για την παροχή αστυνομικών για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων τους και απείλησε κράτη με χρηματικές ποινές σε περίπτωση που δεν δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Για το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει σταθερή δημόσια οικονομικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ο κ. Γιούνκερ φαίνεται να πιστεύει ότι δεν ισχύει πλέον.

«Επειδή είναι η Γαλλία», απάντησε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σε μια συνάντηση στο Παρίσι γιατί επιτρέπει στη χώρα αυτή πρόσθετες εξαιρέσεις από τους κανόνες του χρέους, σπάζοντας επί της ουσίας ένα ταμπού.

Το περιοδικό κάνει λόγο για «εξαιρετικά προβληματική» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν. «Αν οι κανόνες είναι λάθος, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, αντί να τους παραβιάζουμε συνεχώς», λέει ο Philippe Lamberts, επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μερικοί από τους πολιτικούς συμμάχους Juncker από το Γερμανικό CDU έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Söder, και μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, συμμάχου του CDU προειδοποιεί: «Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους». Σύμφωνα με το Spiegel η άνοδος των αντιευρωπαϊστών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες στο μπλοκ των 28 κρατών-μελών δεν εμφανίζονται πλέον να έχουν μεγάλη αξία.

Η υπομονή για τη συμπεριφορά Juncker φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη ότι ανησυχεί πολύ για το πώς η Επιτροπή πλησίαζε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, είπε, η Επιτροπή «θα πρέπει να ενεργήσει με σαφείς, διαφανείς και αντικειμενικούς λόγους», έτσι ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερες χώρες με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τις μικρότερες.

Το ένα σβήνει το άλλο ανάβει

Ανάλογη κριτική δέχεται ο Γιούνκερ και για την καθυστέρηση των κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα τους. Όμως το τελειωτικό χτύπημα στον Ζαν Κλον Γιουνκερ το γερμανικό περιοδικό το δίνει σε σχέση με την έφεσή του στο αλκοόλ και το τσιγάρο.

Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο.

Πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, γράφει, ο Γιούνκερ δεν είχε καμία εμπειρία αφού στο Λουξεμβούργο, ηγούνταν ενός υπουργείου-κράτους με μόνο μερικές δεκάδες υπαλλήλους και τώρα ηγείται μιας μηχανής 30.000 ατόμων, που ισοδυναμεί με το 6 τοις εκατό του πληθυσμού του Λουξεμβούργου.

Το στυλ ηγεσίας του Γιούνκερ θυμίζει όλο και πιο πολύ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεν είχε τη φήμη ότι ενδιαφέρονταν υπερβολικά για τις λεπτομέρειες. Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico έγραψε πρόσφατα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τον ίδιο, καταλήγει το Spiegel.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 17:19

Νηοψία σε τουρκικό πλοίο: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή ο Ερντογάν - "Πυρά" και στο Βερολίνο

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΛΥΝΣΕΣΙ 25 Νοε 2020 | 12:27

Γερμανία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο - Έτοιμο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 18.633.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 25 Νοε 2020 | 08:07

Γερμανία: 18.633 κρούσματα κορονοϊού, 410 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 14.771 νεκρούς στη Γερμανία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΗΣ ΕΕ 24 Νοε 2020 | 18:54

"Αλληλοκαρφώματα" Άγκυρας και Βερολίνου για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Λιβύη

Άγκυρα και Βερολίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής "Ειρήνη" της ΕΕ

ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 17:52

Κομισιόν για τουρκικό πλοίο σε Λιβύη: Καθ' όλα νόμιμη η επιχείρηση IRINI- Το ΥΠΕΞ αγνόησε την προειδοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Επιχείρηση IRINI κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί η Κομισιόν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ REUTERS 24 Νοε 2020 | 13:50

Εμβόλιο Moderna: Συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά 80 εκατ. δόσεων- Αποτελεσματικό 94,5%

Συμφώνησε η Κομισιόν με την εταιρεία Moderna για την αγορά του εμβολίου

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 24 Νοε 2020 | 09:42

Γερμανία: Παράταση μέτρων με κλειστή εστίαση ως 20 Δεκεμβρίου - 13.554 κρούσματα και 249 νεκροί σε μια ημέρα

Η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί την κυβέρνηση που μελετά μέτρα για ολιγοήμερο άνοιγμα της αγοράς. Χωρίς ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια ανοιχτά το lockdown.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 23 Νοε 2020 | 11:05

Υπέρ της παράτασης του lockdown τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να τρομάζει τη Γερμανία με πολλά κρατίδια να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μερικού lockdown.