Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

Με τίτλο «Ο Γιούνγκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

Με τίτλο «Ο Γιούνγκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν, σημειώνοντας μάλιστα ότι βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης και όχι ως εκείνον που πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών.

Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως το ταξίδι στη Ρωσία έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του

Ο συντάκτης του άρθρου δεν διστάζει μάλιστα να αφήσει υπονοούμενα για την έφεση του προέδρου της Κομισιόν στα τσιγάρα και το αλκοόλ, δύο μάλιστα ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Θυμός για το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη

Αφορμή για την ομολογουμένως «σκληρή» κριτική του περιοδικού στον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στάθηκε το ταξίδι του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του μπροστά από τις σημαίες της Ε.Ε. και της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένα ταξίδι για το οποίο, όπως γράφει το Spiegel, είχαν εκφραστεί σοβαρότατες διαφωνίες και επικρίσεις από πολλούς στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της επιθετικότητας της στην Ουκρανία, «θα ήταν ένα πραξικόπημα».

Βερολίνο: Σφοδρή επίθεση κατά Γιούνκερ μέσω Spiegel

«Αλλά ο 61χρονος Γιούνγκερ», συνεχίζει το Spiegel, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο. Μάλιστα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι για την επίσκεψή του, αλλά πρόσθεσε ότι πράττει σωστά.

Για τον συντάκτη του άρθρου «Δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα που έσπευσε να τείνει χέρι βοηθείας προς τη Ρωσία. Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του».

Αναφορές και στην ελληνική κρίση χρέους

Ο κατάλογος των μονομερών ενεργειών του κ. Γιούνγκερ είναι μακρύς . Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, γράφει το περιοδικό έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα.

Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.

Στην κρίση των προσφύγων , θέλει να αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν τις προσφορές των άλλων χωρών για την παροχή αστυνομικών για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων τους και απείλησε κράτη με χρηματικές ποινές σε περίπτωση που δεν δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Για το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει σταθερή δημόσια οικονομικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ο κ. Γιούνκερ φαίνεται να πιστεύει ότι δεν ισχύει πλέον.

«Επειδή είναι η Γαλλία», απάντησε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σε μια συνάντηση στο Παρίσι γιατί επιτρέπει στη χώρα αυτή πρόσθετες εξαιρέσεις από τους κανόνες του χρέους, σπάζοντας επί της ουσίας ένα ταμπού.

Το περιοδικό κάνει λόγο για «εξαιρετικά προβληματική» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν. «Αν οι κανόνες είναι λάθος, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, αντί να τους παραβιάζουμε συνεχώς», λέει ο Philippe Lamberts, επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μερικοί από τους πολιτικούς συμμάχους Juncker από το Γερμανικό CDU έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Söder, και μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, συμμάχου του CDU προειδοποιεί: «Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους». Σύμφωνα με το Spiegel η άνοδος των αντιευρωπαϊστών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες στο μπλοκ των 28 κρατών-μελών δεν εμφανίζονται πλέον να έχουν μεγάλη αξία.

Η υπομονή για τη συμπεριφορά Juncker φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη ότι ανησυχεί πολύ για το πώς η Επιτροπή πλησίαζε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, είπε, η Επιτροπή «θα πρέπει να ενεργήσει με σαφείς, διαφανείς και αντικειμενικούς λόγους», έτσι ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερες χώρες με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τις μικρότερες.

Το ένα σβήνει το άλλο ανάβει

Ανάλογη κριτική δέχεται ο Γιούνκερ και για την καθυστέρηση των κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα τους. Όμως το τελειωτικό χτύπημα στον Ζαν Κλον Γιουνκερ το γερμανικό περιοδικό το δίνει σε σχέση με την έφεσή του στο αλκοόλ και το τσιγάρο.

Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο.

Πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, γράφει, ο Γιούνκερ δεν είχε καμία εμπειρία αφού στο Λουξεμβούργο, ηγούνταν ενός υπουργείου-κράτους με μόνο μερικές δεκάδες υπαλλήλους και τώρα ηγείται μιας μηχανής 30.000 ατόμων, που ισοδυναμεί με το 6 τοις εκατό του πληθυσμού του Λουξεμβούργου.

Το στυλ ηγεσίας του Γιούνκερ θυμίζει όλο και πιο πολύ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεν είχε τη φήμη ότι ενδιαφέρονταν υπερβολικά για τις λεπτομέρειες. Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico έγραψε πρόσφατα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τον ίδιο, καταλήγει το Spiegel.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" 07 Δεκ 2021 | 11:23

Γερμανία: Την Τετάρτη εκλέγεται καγκελάριος ο Σολτς - Επεσαν οι υπογραφές της τρικομματικής συμφωνίας

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο "Futurium", ως χώρο φιλοξενίας της τελετής. Την Τετάρτη εκλέγεται ο Σολτς.

"ΣΚΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:36

Μετά τη Μέρκελ, φεύγει και ο Ζάιμπερτ: Τέλος εποχής και για τον μακροβιότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πάνω από 11 χρόνια στη θέση του.

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

ΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ SPD 06 Δεκ 2021 | 12:46

Νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουερμπαχ

Ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ είναι γνωστός για τις εκκλήσεις του προς τους Γερμανούς να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

ΑΠΟ ΤΗ 16Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 06 Δεκ 2021 | 06:46

Γερμανία: Προωθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει κανονισμό που θα προβλέπει ότι έως όσοι εργάζονται στον υγειονομικό κλάδο, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε σωστικά συνεργεία θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ" 05 Δεκ 2021 | 19:40

Γερμανία: Πράσινο φως των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση υπό τον 'Ολαφ Σολτς

Μετά την έγκριση των μελών του SPD στο συνέδριο του Σαββάτου, το 92,2% των σχεδόν 660 μελών του FDP έδωσε το πράσινο φως στη συμμαχία.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ 04 Δεκ 2021 | 21:09

Γερμανία – SPD: Ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με Πράσινους, FDP

Για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ακόμη η έγκριση και των άλλων δύο εταίρων.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΕΥΝΑ 04 Δεκ 2021 | 18:34

Φρίκη στη Γερμανία: Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά - Βρίσκονταν σε καραντίνα, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ [Εικόνες]

Πέντε πτώματα, δύο ενηλίκων και τριών παιδιών, βρέθηκαν σε σπίτι στα περίχωρα του Βερολίνου - Έχουν τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ 02 Δεκ 2021 | 20:26

Άνγκελα Μέρκελ: Με παιάνες και αναμμένους πυρσούς αποχαιρέτησε την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια [Εικόνες - Βίντεο]

Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Άνγκελα Μέρκελ με μια παραδοσιακή τελετή στο χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας - Τα τραγούδια-έκπληξη που επέλεξε η απερχόμενη καγκελάριος

02 Δεκ 2021 | 16:14

Γερμανία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους - Η Μέρκελ ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους

Η Γερμανία αποφάσισε επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, μπλοκάροντας τους ανεμβολίαστους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ 02 Δεκ 2021 | 10:01

Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Bundestag - Υποχρεωτικός εμβολιασμός και κλείσιμο της εστίασης προβλέπουν τα νέα μέτρα

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD