Βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Προκειμένου να μπλοκάρει το ψήφισμα της πρότασης για την έκδοση κοινού κειμένου που θα καταδικάζει την κυβέρνηση της Συρίας για την επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ

beto-tis-rwsias-sto-sumboulio-asfaleias-tou-oie-gia-ti-suria
SHARE THIS
0
SHARES

Το δικαίωμα του «βέτο» ενεργοποίησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπλοκάρει το ψήφισμα της πρότασης για την έκδοση κοινού κειμένου που θα καταδικάζει την κυβέρνηση της Συρίας για την επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ.

"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου", ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, που προεδρεύει του ΣΑ.

Η πρόταση έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με σκοπό να νομιμοποιήσουν μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Πρόκειται για την όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Κίνα που έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.

Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook