Βηρυτός - Το Παρίσι της Ανατολής: Από τις ένδοξες μέρες έως τον εμφύλιο και την καταστροφή

Καταστροφικός εμφύλιος, βομβαρδισμένο τοπίο, πόλη των αντιθέσεων, η Βηρυτός δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βηρυτός

Πόλη χριστιανική και μουσουλμανική, αραβική, μεσογειακή και ευρωπαϊκή, πόλη των αντιθέσεων, ανοιχτή στους πολιτισμούς πολύπαθη από τις πολιτικές κρίσεις, η Βηρυτός, το Παρίσι της Ανατολής επί δεκαετίες προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή που την ορίζει γεωγραφικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βηρυτός είναι η πόλη των αντιθέσεων που προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να βρει τον βηματισμό της, εκεί όπου ο μιναρές του τεμένους βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τον σταυρό της χριστιανικής εκκλησίας και τα λαβωμένα από τους βομβαρδισμούς και τις σφαίρες τσιμεντένια κουφάρια συνυπάρχουν με εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και πολυτέλειας νεόδμητα πολυώροφα κτίρια. Στην παραλιακή εσπλανάδα, την Corniche, όπως και στην Αλεξάνδρεια, θα δει κανείς νεαρούς ράπερς αλλά και ηλικιωμένους πάνω στα βράχια, που καπνίζουν ναργιλέ και ακούγοντας αμανέδες.

Βηρυτός
Βηρυτός

Η πόλη με τις ανεπούλωτες πληγές

Η μεγαλύτερη όμως "αντίθεση" είναι αυτή που βλέπει κανείς στα μάτια των κατοίκων που έζησαν την πόλη πριν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο του 1975, όταν η Βηρυτός ήταν ακόμη γνωστή ως το "Παρίσι της Μέσης Ανατολής", προσελκύοντας το διεθνές jet set.

Σήμερα, πάνω από 40 χρόνια μετά, η πόλη επουλώνει τις πληγές της σε ένα εξόχως δύσκολο περιβάλλον, αφού η πολύπαθη Συρία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα, ενώ ο ίδιος ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από –για παράδειγμα– την πολύ μεγαλύτερη Γερμανία. Η Βηρυτός χρεώθηκε ακόμα μια αστάθεια που έφερε εκ νέου ο συριακός εμφύλιος, παρά την αναγεννημένη "νεκρή ζώνη" που χώριζε τις χριστιανικές από τις μουσουλμανικές περιοχές στη διάρκεια του Εμφυλίου.

Βηρυτός

Μετά την ολοσχερή καταστροφή της, άρχισε να ξαναχτίζεται πριν από 20 χρόνια από την εταιρεία Solidere, μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη περιοχή με ιδιαίτερη αισθητική, όπου ενσωματώθηκαν αρμονικά τα λίγα κτίρια που σώθηκαν. Φιλοξενεί κυρίως γραφεία, πολυτελή καταστήματα και δεκάδες καφέ, εστιατόρια και μπαρ και οι νύχτες της δεν διαφέρουν σε τίποτα από το κέντρο μιας οποιασδήποτε κοσμοπολίτικης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Βηρυτός

Μια πόλη με μεγάλη ιστορία

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου, είναι και το κεντρικό λιμάνι και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Γεωγραφικά, βρέχεται από τη Μεσόγειο, είναι κάτω από τα βουνά του Λιβάνου, και έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του σφετεριστού του θρόνου και στρατηγού Διοδότου Τρύφωνος και του Αντιόχου Ζ΄ Σιδήτη, ο πρώτος κατέστρεψε την πόλη το 140 π.Χ. Αργότερα ο Αντίοχος Ζ΄ την επανίδρυσε ως Λαοδίκεια η εν Φοινίκη, τιμώντας την Λαοδίκη, μητέρα του Σελεύκου Α'. Είναι έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA), ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και η Ουνέσκο, μαζί με την Ένωση Αραβικών Αερομεταφορέων επίσης έχουν την έδρα τους στη Βηρυτό καλύπτοντας τις αραβικές χώρες.

Λιβανος

Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος Λίβανος

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία ως κυρίαρχη αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή του Λιβάνου και της Συρίας, θεώρησε ότι ο Λίβανος ήταν ευκολότερο να κυβερνηθεί σε σύγκριση με τη Συρία, λόγω της κυρίαρχης παρουσίας των γαλλόφιλων Χριστιανών. Όμως η ίδρυση του Μεγάλου Λιβάνου το 1920 περιλάμβανε πολλούς Μουσουλμάνους και μη Μαρωνίτες χριστιανούς και επέφερε αλλαγές στη σύνθεση και την ισορροπία του πληθυσμού. Αν και οι Μαρωνίτες Χριστιανοί παρέμειναν πληθυσμιακά η μεγαλύτερη ενιαία κοινότητα, η οριακή πλειοψηφία τους άρχισε να συρρικνώνεται λόγω του χαμηλότερου ποσοστού γεννήσεων και της μεγαλύτερης τάσης τους να μεταναστεύουν σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινότητες. Ένα σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε στο Παρίσι (με ελάχιστη διαβούλευση με τους Λιβανέζους) επιβλήθηκε το 1926.

Βηρυτός

Ο καταστροφικός εμφύλιος του Λιβάνου

Ο Εμφύλιος Πόλεμος του Λιβάνου υπήρξε πολυετής πολεμική σύγκρουση την περίοδο 1975-1990, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προκάλεσε 120.000 θανάτους. Σήμερα, περίπου 76.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Λιβάνου.Υπήρξε επίσης η αιτία της μαζικής εξόδου σχεδόν 1.000.000 ανθρώπων από τη χώρα.

Πριν τον πόλεμο, ο Λίβανος αποτελούταν από πολλές σέχτες, με Σουνίτες να κυριαρχούν στις ακτές, Σιίτες στο νότο, ενώ στην κυβέρνηση της χώρας κυριαρχούσαν οι Χριστιανοί Μαρωνίτες.

πλατεία μαρτύρων

Οι μάχες μεταξύ των Μαρωνιτών και των παλαιστινιακών δυνάμεων ξεκίνησαν το 1975, ενώ αριστερές, παναραβικές και μουσουλμανικές ομάδες του Λιβάνου συμμάχησαν αργότερα με τους Παλαιστινίους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι συμμαχίες μετατοπίζονταν γρήγορα και απρόβλεπτα. Επιπλέον, ξένες δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Συρία, ενεπλάκησαν στον πόλεμο και αγωνίστηκαν στο πλευρό διαφορετικών παρατάξεων, για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα ελέγχου της στρατηγικής αυτής περιοχής. Ειρηνευτικές δυνάμεις, όπως η Πολυεθνική Δύναμη στο Λίβανο και η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, δηλ. United Nations Interim Force in Lebanon), στάθμευσαν επίσης στην περιοχή.

Βηρυτός

Η Συμφωνία του Ταΐφ στη Σαουδική Αραβία το 1989 σηματοδότησε την αρχή του τέλους του πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1989, μια επιτροπή διορισμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμο άρχισε να προτείνει λύσεις για τον τερματισμό της ένοπλης διαμάχης. Το Μάρτιο του 1991, το κοινοβούλιο του Λιβάνου ψήφισε ένα νόμο αμνηστίας, με τον οποίο δόθηκε χάρη για όλα τα πολιτικά εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί έως την ψήφισή του. Το Μάιο του 1991, οι πολιτοφυλακές διαλύθηκαν, με εξαίρεση τη Χεζμπολάχ που αρνήθηκε να το πράξει, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου άρχισαν την ανοικοδόμηση σιγά σιγά, όντας το μόνο μεγάλο μη θρησκευτικό ίδρυμα. Οι δε εντάσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών παρέμειναν μετά τον πόλεμο.

Βηρυτός

Ο εμφύλιος πόλεμος έληξε με έναν απαίσιο απολογισμό: περισσότερο από πενήντα χιλιάδες νεκροί, ακόμη περισσότεροι τραυματίες και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους. Φρικτές σφαγές, δολοφονίες, απαγωγές και άλλα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν και από τις δυο πλευρές. Το γαϊτανάκι του μίσους συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και τα συριακά στρατεύματα δεν κατόρθωσαν να αφοπλίσουν τις διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 01 Απρ 2021 | 08:54

ΗΠΑ: 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson καταστράφηκαν από λάθος σε εργοστάσιο

Περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson καταστράφηκαν λόγω ανθρώπινου σφάλματος σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη.

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΖΕΝΤΕΡ 20 Απρ 2021 | 09:00

Γερμανία: Τον Άρμιν Λάσετ στηρίζει για υποψήφιο καγκελάριο το 77,5% των ηγετικών στελεχών του CDU

Το προεδρείο του CDU στηρίζει εκ νέου τον αρχηγό του Άρμιν Λάσετ ως υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU)

32,93 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 20 Απρ 2021 | 08:35

Παράδειγμα η Βρετανία: Μόλις τέσσερις θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο - Κάτω από 3.000 κρούσματα την ημέρα

Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ 20 Απρ 2021 | 07:12

ΗΠΑ - Ρωσία: Άρωμα ψυχρού πολέμου με φόντο την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την "κλιμάκωση" της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η ΕΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραταχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ 20 Απρ 2021 | 06:22

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ουόλτερ Μοντέιλ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Ουόλτερ Μοντέιλ, άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Απρ 2021 | 22:56

Αλβανία: Καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Από αύριο μέχρι τις 3 Μαΐου όσοι μπαίνουν στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 19 Απρ 2021 | 22:47

"Ο Τζορτζ Φλόιντ ζητούσε βοήθεια μέχρι την τελευταία πνοή του" - Καταπέλτης ο εισαγγελέας κατά του αστυνομικού

Ο αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία - Επί εννέα λεπτά, πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος με χειροπέδες.

«ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΠ ΜΟΥ» 19 Απρ 2021 | 22:05

Βρετανία: Εξαλλος ιδιοκτήτης παμπ πέταξε έξω τον ηγέτη των Εργατικών για το lockdown

Ιδιοκτήτης παμπ πέταξε έξω τον ηγέτη των Εργατικών, κατηγορώντας τον ότι δεν αντέδρασε στην επιβολή του λοκντάουν

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΟΥ ΝΒΑ 19 Απρ 2021 | 21:50

Θρήνος για τον Σκότι Πίπεν: Πέθανε ο πρωτότοκος γιος του στα 33 του χρόνια

Ο για του Σκότι Πίπεν, Άντρον, πέθανε μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία με χρόνιο άσθμα

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ 19 Απρ 2021 | 21:45

Με υπηρεσιακά διαβατήρια μεταναστεύουν Τούρκοι υπήκοοι στην Ευρώπη

Έρευνα των αρχών για παράνομη χρήση υπηρεσιακών διαβατηρίων από Τούρκους υπηκόους για να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ 19ΧΡΟΝΗ 19 Απρ 2021 | 20:48

Εκτός εαυτού ο Μπέπε Γκρίλο: "Ο γιος μου δεν είναι βιαστής" - Το βίντεο που προκάλεσε σάλο

Ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η σύζυγος του Μπέπε Γκρίλο γνώριζε για τον βιασμό με κατηγορούμενο τον γιο της αλλά επέλεξε να σιωπήσει.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 19 Απρ 2021 | 19:27

"Νεύρα" Τσελίκ για Δένδια: "Σαμποτάρει τον διάλογο - Μίλησε ως εκπρόσωπος της ΕΕ, όχι της χώρας του"

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του καταλογίζοντας στον Νίκο Δένδια ότι σαμποτάρει τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

ΣΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 19 Απρ 2021 | 17:54

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο

Τα πρώτα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ θα γιορτάσει την Πέμπη χωρίς τον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο