Follow us

Ρωσία: 25 χρόνια στην εξουσία ο Πούτιν - Από την KGB στο Κρεμλίνο - Η πορεία ενός πολεμοχαρούς ηγέτη

Ο Πούτιν εξασφάλισε ακόμα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο κερδίζοντας τις εκλογές στη Ρωσία - Ο πρώην πράκτορας της KGB φέρει βαθύ τραύμα εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής 'Ενωσης και της ήττας της στον Ψυχρό Πόλεμο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Εισβολή στην Ουκρανία, καταστολή στη Ρωσία, αντιπαράθεση με τους Δυτικούς: ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην εξουσία για ένα τέταρτο του αιώνα, εξασφάλισε ακόμα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος ηγέτης συγκεντρώνει πάνω από το 87% των ψήφων, ύστερα από καταμέτρηση σε πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Διαβάστε Επίσης

Ο Πούτιν, που το 2020 αναθεώρησε το Σύνταγμα για να μπορέσει να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας έως το 2036, έχει ήδη υπηρετήσει τέσσερις θητείες (δύο τετραετείς, δύο εξαετείς), στις οποίες μεσολάβησε διάλειμμα κατά το οποίο ήταν πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια ετών, η εξουσία που καθιέρωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος από τη σοβιετική KGB έφθασε στο Κρεμλίνο την 31η Δεκεμβρίου 1999, αποκάλυψε δύο μεγάλα χαρακτηριστικά του καθεστώτος του.

ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το πρώτο, η ολοένα πιο σκληρή στάση, πρώτα με τον έλεγχο των ολιγαρχών, τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, την καταστολή των ελευθεριών, των μέσων ενημέρωσης, της αντιπολίτευσης.

Ο πιο διάσημος αντίπαλός του, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε στα μέσα Φεβρουαρίου σε ασαφείς συνθήκες σε φυλακή της ρωσικής Αρκτικής όπου εξέτιε μεγάλη ποινή για "εξτρεμισμό".

Δεύτερο χαρακτηριστικό: η επιδίωξη γεωπολιτικής ισχύος, με τον πόλεμο στη Γεωργία (2008), την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας (2014), τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία (2015) και την εισβολή στην Ουκρανία (2022).

Η Ευρώπη, ειδικά η Γερμανία της Άγγελα Μέρκελ, πίστεψε ότι μπορούσε να κατευθύνει εκεί που ήθελε τις φιλοδοξίες αυτές, στοιχηματίζοντας στην οικονομική αλληλεξάρτηση μέσω των μαζικών αγορών ρωσικού αερίου. Εις μάτην.

ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Νέος κόσμος

Στα 71 του χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει πιο αμετακίνητος από ποτέ.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου σίγουρα σκόνταψε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο στρατός του υπέστη ταπεινωτικές ήττες, αλλά ο ίδιος επιμένει, στοιχηματίζοντας σε νίκη σε πόλεμο φθοράς, χάρη στην κόπωση των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου και του ουκρανικού πληθυσμού.

Και, δυο χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσης, ο Πούτιν βλέπει λόγους να το πιστεύει.

Τα στρατεύματά του κατέλαβαν την πόλη Αβντιίβκα, στα ανατολικά, και ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό που αντιμετωπίζει ελλείψεις πολεμοφοδίων και εμπειροπόλεμων ανδρών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες του "δεν θα υποχωρήσουν" στην Ουκρανία.

Για τη Ρωσία, είναι "θέμα ζωής και θανάτου", επαναλαμβάνει. Αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε "κρίσιμο" οι Ρώσοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν με ενότητα και να παραμείνουν στον "δρόμο" που έχει χαραχθεί.

Αφότου διέταξε την επίθεση, κατηγορεί την Ουκρανία για "ναζισμό", έχει ανακοινώσει την προσάρτηση εδαφών της και μολαταύτα παρουσιάζει τη σύρραξη ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, που ξεκίνησε από τους Αμερικάνους.

Κάθε εναντίωση στην εισβολή επισύρει ποινή φυλάκισης. Χιλιάδες Ρώσοι έχουν υποστεί διωγμούς, ποινικές διώξεις, φυλακίσεις, ή εξωθηθεί στην εξορία.

Δεν τον ενδιαφέρουν οι κυρώσεις της Δύσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που διώκει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, οι απώλειες του στρατού. Διότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει μία αποστολή: να δώσει τέλος στο δυτικό ηγεμονισμό.

Τον Οκτώβριο, δήλωνε ότι "έχει καθήκον να οικοδομήσει νέο κόσμο".

ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με σιγουριά

Ο πρώην πράκτορας της KGB, που υπηρετούσε στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980, φέρει βαθύ τραύμα εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της ήττας της στον Ψυχρό Πόλεμο.

Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να περηφανεύεται για την στενή σχέση με την Κίνα, για τη δίψα της Ασίας για τους υδρογονάνθρακές του ή ακόμα και βλέπει τις χώρες της Αφρικής να στρέφονται προς τη Μόσχα και τις παραστρατιωτικές της οργανώσεις ερχόμενες σε ρήξη με τη "νεοαποικιοκρατία" της Δύσης.

Παίζει ακόμη έναν σκοπό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι σημαιοφόρος των "παραδοσιακών" αξιών απέναντι σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ηθική "κατάπτωση" της Δύσης, λόγω της ανοχής της απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023, ο Πούτιν νιώθει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ενώ οι δυτικοί είναι διχασμένοι για τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία.

Προσπαθεί να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή και η ρωσική οικονομία έχει γενικά απορροφήσει το σοκ των δυτικών κυρώσεων, παρά τον πληθωρισμό και την εξάρτηση από την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν του λείπουν οι προκλήσεις.

Ο πόλεμός του στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να έχει κερδηθεί. Η δυνατότητα των Ρώσων, των ελίτ και της οικονομίας να αντέξουν τη σύγκρουση σε βάθος χρόνου παραμένει πραγματικό ερώτημα. Η ανταρσία τον Ιούνιο του 2023 από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ, υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν –για καιρό από τους πιο πιστούς του ανθρώπους, στο στενό κύκλο του Πούτιν– ήταν χαρακτηριστική αντανάκλαση.

Ο θάνατος του επικεφαλής των μαχητών αυτών σε συντριβή αεροσκάφους, που παρουσιάστηκε ως δυστύχημα, επέτρεψε στο Κρεμλίνο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Καταστολή

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, το Κρεμλίνο δεν ανέχεται καμία αντιπολίτευση.

Ορισμένοι αντιπολιτευόμενοι είναι πλέον νεκροί, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι ή ο Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε το 2015. Αμέτρητοι, διάσημοι και ανώνυμοι, αντιφρονούντες σαπίζουν στη φυλακή επειδή κατήγγειλαν την εισβολή στην Ουκρανία.

Μολαταύτα, για την πλειονότητα των συμπατριωτών του, ο Πούτιν παραμένει αυτός που αποκατέστησε την τιμή μιας Ρωσίας που υπονόμευαν η φτώχεια, η διαφθορά, η παρακμή του αλκοολικού προκατόχου του Μπόρις Γέλτσιν.

Σαράντα επτά ετών όταν πέρασε την πύλη του Κρεμλίνου, υποσχέθηκε φιλία στους Δυτικούς κι ανέπτυξε την οικονομία εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές τιμές των υδρογονανθράκων.

Ο Αμερικανός Τζορτζ Ου. Μπους τον χαρακτήριζε τότε "εξαιρετικό". Ο Γερμανός Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωναν φίλοι του. Παρά την καταστολή που εφάρμοζε, παρά τις φρικαλεότητες στην Τσετσενία.

Διαβάστε Επίσης

Όμως οι σπόροι του διαζυγίου ήταν ήδη εκεί. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους αποκάλυψε στο Μόναχο το 2007, στο δριμύ κατηγορώ του ενώπιον εμβρόντητων δυτικών αξιωματούχων.

Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απειλεί τη Ρωσία, πρόσαψε στις ΗΠΑ ότι θεωρούν τον εαυτό τους "μοναδικό κυρίαρχο" του κόσμου. Επιχειρήματα που ανακύκλωσε προκειμένου να υπεραμυνθεί της απόφασης να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Όσο για την προσωπική του ζωή, περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Οι δύο κόρες του ανατράφηκαν με πολύ μεγάλη διακριτικότητα, αν και η μια έκανε δημόσιες εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια.

ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Ιουν 2024 | 17:58

Ραφαέλ Γκλιξμάν: Ο 45άρης bobo που "ανέστησε" τους Γάλλους Σοσιαλιστές - Ο γάμος με διάσημη δημοσιογράφο

Ο Ραφαέλ Γκλιξμάν θέλει να ξαναφέρει τους Σοσιαλιστές στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Ιουν 2024 | 11:00

Γεωργιάδης: Μας έβλαψε το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων- Η σκηνή του Κασσελάκη με την Φάρλεϊ έδειξε ότι είναι ψωνισμένος

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του ποσοστού της ΝΔ ήταν και το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 10 Ιουν 2024 | 10:07

Ευρωεκλογές 2024: Σε ποιες περιφέρειες πήρε η ΝΔ τα χαμηλότερα ποσοστά της

Αρκετά χαμηλά ήταν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές 2024, παρά τη νίκη του κόμματος στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΣΗΣ 10 Ιουν 2024 | 07:48

Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024: ΝΔ 28,31%, ΣΥΡΙΖΑ 14,92%, ΠΑΣΟΚ 12,79% - Αναλυτικά τα ποσοστά και οι έδρες

Ρεκόρ αποχής, σημαντικές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και ενίσχυση των κομμάτων της ακροδεξιάς αποτυπώνει το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 10 Ιουν 2024 | 07:05

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι νομοί είχαν τη λιγότερη συμμετοχή - Η περιοχή που έσπασε ρεκόρ στην αποχή

Νικήτρια η αποχή στις ευρωεκλογές 2024. Σε ποιες περιοχές γύρισαν την πλάτη στην κάλπη.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 18:45

Συγγενής της Λατινοπούλου κράτησε το ψηφοδέλτιο για... ενθύμιο: "Επικράτησε η φωνή της λογικής μου"

"Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο, να κρατήσετε ένα ενθύμιο και από τον σίγουρο νικητή των εκλογών, τη ΝΔ δηλαδή".

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 13:41

Ευρωεκλογές 2024: Φωτογραφικά κλικ από τα εκλογικά κέντρα - Ολοι όσοι έκλεψαν την παράσταση

Σε εξέλιξη είναι από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία για την αναδείξη των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 09 Ιουν 2024 | 12:12

Ευρωεκλογές 2024: Στο 13,1% η συμμετοχή έως τις 11:30 - Περίπου 3% πιο κάτω από τον Ιούνιο του 2023

Η πρώτη ενημέρωση του ΥΠΕΣ αναφέρει ότι η συμμετοχή βρίσκεται στι 13,1%. 3 μονάδες κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 10:24

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Κυριάκος Βελόπουλος: Ζητάμε την εμπιστοσύνη του λαού, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ [βίντεο]

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό σχολείο στο Πανόραμα ψήφισε ο πρόεδρος της "Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 08:51

Ευρωεκλογές 2024: Στο 99,99% η ενσωμάτωση – ΝΔ 28,31%, ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και ΠΑΣΟΚ 12,79%

Ευρωεκλογές 2024: Η ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και όλες οι εξελίξεις.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Ιουν 2024 | 08:17

Ευρωεκλογές 2024: 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο - Ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος στις 21:00

Την πρώτη ενημέρωση για τις ευρωεκλογές 2024 έκανε λίγο πριν από τις 8 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 07:34

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί - Στην Κηφισιά ο Μητσοτάκης, στην Εκάλη ο Κασσελάκης

Στις 19.00 θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, ενώ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 09 Ιουν 2024 | 07:04

Ευρωεκλογές 2024: Μέχρι τις 19:00 η ψηφοφορία – Πού και πώς ψηφίζουμε, ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί περίπου στις 21:00 το βράδυ.