Follow us

Bloomberg: Γιατί η Wall Street στρατολογεί πρώην κατασκόπους

Μια διευρυνόμενη λεγεώνα πρώην κατασκόπων, διπλωματών και στρατιωτικών στρέφονται στις τράπεζες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κατασκοπία είναι (ξανά) της μόδας

Το ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου η Jami Miscik ξύπνησε στο σπίτι της στην Καλιφόρνια διαβάζοντας τη συγκλονιστική είδηση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Η βετεράνος της CIA κάλεσε τάχιστα δύο συνεργάτες της –πρώην ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ‒ και συνέταξε μια προτεινόμενη απάντηση στην εντεινόμενη κρίση, εξετάζοντας διάφορα σενάρια σχετικά με την πιθανή ισραηλινή απάντηση και τις ευρύτερες επιπτώσεις της.

Οι τρεις τους δεν δουλεύουν για τη CIA ή κάποια άλλη κρατική υπηρεσία. Αντίθετα, οι συμβουλές τους ήταν προσαρμοσμένες στο προσωπικό και τους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας Lazard. Σύντομα παρείχαν διαδικτυακές ενημερώσεις σε εκατοντάδες υπαλλήλους της εταιρείας και προετοίμασαν έρευνα που περιέγραφε πώς η ασταθής κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τις αγορές.

Η Miscik και οι συνάδελφοί της είναι μεταξύ μιας διευρυνόμενης λεγεώνας πρώην κατασκόπων, διπλωματών και στρατιωτικών που στρέφονται στις τράπεζες. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο που απαιτούν υπόβαθρο υπηρεσιών πληροφοριών αυξήθηκε κατά 30% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τη βρετανική SSR Personnel. Η τάση τροφοδοτείται από την αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και το "σκάσιμο" δανείων και ότι δεν είναι συνετό να αγνοείται η γεωπολιτική διάσταση σε οποιαδήποτε επένδυση ‒ ιδίως φέτος, με εκλογές σε δεκάδες χώρες. Η πιθανότητα ένας αδίστακτος πολιτικός παράγοντας να ανατρέψει τις υποθέσεις της αγοράς με μία και μόνη ενέργεια αναφέρθηκε ως ο κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Natixis μεταξύ 500 θεσμικών επενδυτών.

Διαβάστε Επίσης

Τον Οκτώβριο η Mastercard προσέλαβε τον Jeremy Fleming, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ. Ο David Petraeus, πρώην διευθυντής της CIA, είναι εταίρος στην επενδυτική εταιρεία Kohlberg Kravis Roberts. Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Nick Carter είναι ειδικός σύμβουλος στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Schroders, ενώ η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει τον Sebastian Wood, πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα, για να διευθύνει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Οι Wood και Carter πραγματοποίησαν πέρυσι δεκάδες ενημερώσεις, ομιλίες και διαδικτυακές εκπομπές, προσφέροντας πληροφορίες που οι διαχειριστές funds της Schroders δεν μπορούν να παράσχουν, λέει ο Phil Middleton, CEO της εταιρείας για την Αμερική. H τεχνογνωσία του Wood για την Κίνα έχει ενισχύσει την κατανόηση των πελατών για τη χώρα και η άποψη του Carter για τη Μέση Ανατολή βοηθά τους επενδυτές να κατανοήσουν πώς τα γεγονότα εκεί μπορούν να διασπαρούν με απροσδόκητους τρόπους.

Απολαβές

Ένα μεγάλο μέρος της θελκτικότητας μιας μεταπήδησης στον χρηματοοικονομικό κλάδο, φυσικά, είναι τα χρήματα. Ανώτερος πρώην αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι ο μισθός του τριπλασιάστηκε όταν μετακόμισε σε τράπεζα – το είδος αύξησης των αμοιβών που εγείρει ανησυχίες για διαρροή εγκεφάλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι μισθοί για τους πράκτορες της βρετανικής MI6 ξεκινούν από 37.000 στερλίνες τον χρόνο, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας, Richard Moore, εισέπραξε 160.000 στερλίνες το 2022. Οι νέοι πράκτορες στη CIA ξεκινούν από περίπου 67.000 δολάρια, ενώ ο διευθυντής William Burns κερδίζει περίπου 200.000 δολάρια. Η SSR αναφέρει ότι έχει διαπραγματευθεί τραπεζικούς μισθούς για πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών έως και 500.000 λίρες ετησίως, με μακροπρόθεσμα μπόνους που μπορούν να τους ενισχύσουν σημαντικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κατάσκοποι μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Μόλις εγκαταλείψουν τον δημόσιο τομέα, χάνουν την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες αξιολογήσεις πληροφοριών και συχνά δεν μπορούν να παρέχουν τις λεπτομέρειες που επιζητούν οι πελάτες χωρίς να παραβιάσουν τον νόμο. Κάποιοι καταλήγουν να χάνουν την αίσθηση της αποστολής που είχαν στις προηγούμενες δουλειές τους ή αποτυγχάνουν να αντιληφθούν πλήρως την εστίαση του χρηματοοικονομικού κλάδου στα κέρδη.

Τα ακανθώδη ζητήματα προς επίλυση δεν λείπουν. Οι επενδυτές θέλουν να είναι έτοιμοι για τα πάντα, από μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έως την κλιμάκωση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως και η ανθεκτικότητα της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Η καθημερινή τους εργασία, ωστόσο, αφορά λιγότερο τη συλλογή πληροφοριών και περισσότερο τη βοήθεια για κατανόηση της εσωτερικής λογικής των συγκρούσεων και την πρόβλεψη του τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της βρετανικής MI6, ο Alex Younger προσπαθούσε να σταματήσει τρομοκράτες και να αναστατώσει εχθρικά κράτη, επισκεπτόμενος συχνά hot spots όπως το Αφγανιστάν ή η Σομαλία. Από τότε που εντάχθηκε στην Goldman Sachs στο Λονδίνο προ διετίας, ταξιδεύει περισσότερο στη Ζυρίχη ή τη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με πελάτες και προσωπικό. "Αυτό γίνεται για σχέσεις και πληροφορίες", σημειώνει.

Εσωτερική επιτήρηση

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ζήτηση για πρώην κατασκόπους ώστε να βοηθούν τις τράπεζες να εντείνουν την εσωτερική επιτήρηση υπό το φάσμα των κυρώσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει υποστεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος για παραπτώματα όπως χρήση μη εξουσιοδοτημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, αποτυχία να σταματήσει το ξέπλυμα χρήματος και ακατάλληλη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αγοραπωλησίες μετοχών πελατών.

Οι δε εταιρείες προσβλέπουν σε αυτά τα νέα στελέχη για να τις βοηθούν να αποφεύγουν αμφίβολης ποιότητας πελάτες, ένα ολοένα και πιο δύσκολο έργο καθώς πλοηγούνται στα περίπλοκα καθεστώτα κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. "Ασφάλεια σήμαινε: "Όχι, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό”", λέει ο Mike Hurst, διευθυντής στην HJA Consult στο Λονδίνο. "Οι καλοί επαγγελματίες ασφάλειας είναι πλέον οι άνθρωποι που λένε, "Πρέπει να είμαστε ικανοί και να ευθυγραμμίσουμε την ασφάλεια με τις ανάγκες της επιχείρησης". Πρέπει να κατανοούν το επιχειρείν".

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 18 Μαϊ 2024 | 19:24

Υεμένη: Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι - Εισροή υδάτων από την έκρηξη

Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 18 Μαϊ 2024 | 17:44

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο Ρόμπερτ Φίτσο - Δεν μπορούν να τον μεταφέρουν στην Μπρατισλάβα

Την Δευτέρα θα συγκληθεί ιατρικό συμβούλιο για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 18 Μαϊ 2024 | 16:46

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ - "Είναι ακόμη όμορφη - Μοιάζει σαν ζωντανή"

Η σορός της βρέθηκε και θα επιστρέψει στο Ισραήλ, με τους γονείς της νεαρής κοπέλας να νιώθουν ανακουφισμένοι

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ 18 Μαϊ 2024 | 13:27

Ζορίζονται οι Τούρκοι από την ακρίβεια: Μια οικογένεια θεωρείται φτωχή ακόμα και με τρεις κατώτατους μισθούς

Αυξήθηκαν τα όρια πείνας και φτώχειας στην Τουρκία, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται διαρκώς.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ 17 Μαϊ 2024 | 23:31

ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της Νάνσι Πελόζι και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Ντιπέιπ παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι σκοπός του ήταν να πάρει την Πελόζι όμηρο.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 17 Μαϊ 2024 | 22:44

Σοκαριστικό βίντεο: Ο ράπερ Παφ Ντάντι ξυλοκοπεί με απίστευτη αγριότητα την πρώην σύντροφό του

Τα πλάνα από κάμερα ασφαλείας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και πραγματικά σοκάρουν - Προσοχή σκληρές εικόνες

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 17 Μαϊ 2024 | 21:51

Πέθανε ο Ιταλός δημοσιογράφος Φράνκο ντι Μάρε - Η σπάνια μορφή καρκίνου που απέδωσε στο "σύνδρομο των Βαλκανίων"

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντι Μάρε είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Μαϊ 2024 | 21:10

Σάλος στις ΗΠΑ με την πρώτη ληστεία κρυπτονομισμάτων: Δύο αδέρφια άρπαξαν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα

Ο 24χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 28χρονος James Peraire-Bueno κατηγορήθηκαν για κλοπή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε 12 δευτερόλεπτα, σπάζοντας τον κώδικα ασφαλείας του Ethereum

ΣΟΥΗΔΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 20:18

Η Τέιλορ Σουίφτ προκαλεί έκρηξη πληθωρισμού στη Στοκχόλμη - Οι τιμές στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 295%

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας αύξησης του πληθωρισμού στη Στοκχόλμη λόγω των τριών συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ

ΘΕΑ 17 Μαϊ 2024 | 19:35

Η απόλυτη μεταμόρφωση της Κιμ Καρντάσιαν για το Met Gala και τα διάφανα παπούτσια που αψηφούν τη βαρύτητα- Το making of

Τα backstage στιγμιότυπα από την προετοιμασία της για το Met Gala μοιράστηκε η Κιμ Καρντάσιαν.

ΠΟΛΕΜΟΣ 17 Μαϊ 2024 | 18:56

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων στη Γάζα - Ανάμεσά τους και η 22χρονη Σάνι Λουκ

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ισραηλινός στρατός ανακάλυψε τις σορούς των Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκαλέντερ σε σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα - Ο φρικτός θάνατος της 22χρονης που συγκλόνισε τον πλανήτη

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 17:41

Πούτιν για Ουκρανία: Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν είναι στα υφιστάμενα σχέδια μας

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή του Χαρκόβου δημιουργούν μια "ουδέτερη ζώνη", τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν