Bloomberg: H ήπια αντίδραση του Ιράν δίνει διέξοδο αποτροπής

Η απάντηση του Ιράν έπρεπε να είναι αρκετά δραματική για να διασωθούν τα προσχήματα, αλλά ταυτόχρονα περιορισμένη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: H ήπια αντίδραση του Ιράν δίνει διέξοδο αποτροπής

Το Bloomberg επιχειρεί μία ανάλυση της Αμερικανοιρανικής έντασης και εξηγεί γιατι οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν αναμένεται κλιμάκωση σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το ιρανικό χτύπημα – απάντηση στην εκτέλεση Σουλειμανί θεωρείται ότι δίνει διέξοδο για αποκλιμάκωση.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση:

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αϊτατόλαχ Αλί Χαμενέι, το χαρακτήρισε ως «συντριπτική απάντηση». Ωστόσο, η στοχευμένη επίθεση με πυραύλους στις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ μπορεί να προσφέρει στον πρόεδρο Τραμπ το μονοπάτι που χρειάζονταν για την αποφυγή ενός ευρύτερου πολέμου με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

Δεν υπήρξαν θύματα από την νυχτερινή επίθεση σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, και το Ιράκ δήλωσε ότι δεν σκοτώθηκαν στρατιώτες από τις δυνάμεις συνασπισμού στην επικράτειά του. Επιπλέον, το Ιράν ειδοποίησε εκ των προτέρων για τα χτυπήματα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού Πρωθυπουργού.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα δραματικά αντίποινα της Ισλαμικής Δημοκρατίας σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να ικανοποιήσουν την εγχώρια οργή και να παράσχουν μια διέξοδο στην κρίση που προκλήθηκε από την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Οι επιθέσει ήταν «μια πολύ μετριοπαθής απαντήση», δήλωσε ο Faysal Itani, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής της Ουάσινγκτον, ο οποίος έχει ζήσει στη Μέση Ανατολή. «Η απάντηση του Ιράν έπερεπε να είναι αρκετά δραματική για να διασωθούν τα προσχήματα, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά περιορισμένη, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση ενός κύκλου κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσανάλογη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις αυτές «μέτρησαν» ως αρκετά θεαματικές αλλά δεν ωθούν τις ΗΠΑ να κλιμακώσουν τη δράση τους ως απάντηση.

Οι αγορές άρχισαν να καταλαγιάζουν την Τετάρτη, με τον χρυσό, το πετρέλαιο και τα κρατικά ομόλογα να διαγράφουν τις αρχικές τους απώλειες, καθώς τόσο η Τεχεράνη όσο και ο Τράμπ άφησαν ανοιχτή την πόρτα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν «έλαβε αναλογικά μέτρα» και δεν επιδιώκει πόλεμο, ενώ ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε «Όλα είναι καλά!» Βεβαίως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα αλλάξει τον τόνο του. Ο πρόεδρος είπε ότι θα κάνει μια δήλωση την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ιράν και επικαλέστηκε τη στρατιωτική δυναμική των ΗΠΑ μετά την επίθεση πυραύλων και επίσης είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η δολοφονία του Σολεϊμανί είχε ως στόχο «να σταματήσει έναν πόλεμο».

«Ας ελπίσουμε ότι προς το παρόν τουλάχιστον ο κύκλος ολοκληρώνεται εδών δήλωσε ο Cyrus Razzaghi, πρόεδρος της Ara Enterprise, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών με έδρα την Τεχεράνη.

Όσον αφορά την πλευρά του Ιράν, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες άμεσες επιθέσεις, ακόμα και αν υπα΄ρξουν θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο, στέλνοντας ένα μήνυμα αλλά χωρίς να προκαλούν τον θάνατο. »

Οι ηγέτες του Ιράν αντιμετώπισαν τεράστια εγχώρια πίεση να προχωρήσουν σε σκληρό χτύπημα κατά των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός από τους ισχυρότερους στρατηγούς της χώρας. Η δολοφονία του Σολεϊμανί τον κατέστησε εθνικό ήρωα στο Ιράν, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στην κηδεία του.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δήλωσαν ότι τουλάχιστον 80 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις, χωρίς να παρουσιάσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό. Η ιρανική ηγεσία κατανοεί πλήρως τις συνέπειες ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Razzaghi ,εξ’ ου και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι «προσπαθούν να ικανοποιήσουν την απαίτηση για εκδίκηση χωρίς να προκαλέσουν υπερβολικά τις ΗΠΑ «.

Ακόμη και με την μετριοπαθή και μελετημένη απάντηση, το Ιράν είναι απίθανο να σταματήσει προσπάθειες για την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή. Μια μέρα πριν από τις επιθέσεις των πυραύλων, το Ιράν δεσμεύθηκε να προκαλέσει έναν «ιστορικό εφιάλτη» στις Η.Π.Α. και είπε ότι αξιολογούσε 13 πιθανούς τρόπους ανταπόδοσης.

Μετά την επίθεση, οι Φρουροί της Επανάστασης το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν κήρυξε την έναρξη της επιχείρησης του «Μάρτυρα Σουλεϊμανί» και υποσχέθηκε περισσότερες απαντήσεις.

Ακόμα κι έτσι, ο Ανώτατος ηγέτης Χαμεινί αντιμετωπίζει αρκετούς περιορισμούς στο ενδεχόμενο στρατιωτικών επιλογών – μεταξύ των οποίων και τον κίνδυνο της αλλαγής του καθεστώτος από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Πιστεύω ότι οι Ιρανοί είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τεράστιο μέρος της αμυντικής τους ικανότητας «, δήλωσε ο Jon Alterman, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν ακόμα τα όπλα που αγόρασε ο Σάχης – δεν έχουν πολλά περιθώρια. »

Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Alterman, το Ιράν ενδέχεται να αναλάβει δράση για να υπονομεύσει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ και να αμβλύνει τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα διώξουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ, το οποίο επίσης προμηθεύει δυνάμεις στη Συρία. Σε συνέχεια της πυραυλικής επίθεσης, ένας υπουργός του ιρανικού υπουργικού συμβουλίου έγραψε στο twitter «Ξεκουπιστείτε από την περιοχή μας!» βάζοντας μαζί τις σημαίες του Ιράν και του Ιράκ.

Το Ιράν πρέπει επίσης να σταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο. Οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει στο Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου είχαν πλήξει την κυριότερη πηγή εισοδημάτων συναλλάγματος της χώρας.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έκανε δύσκολη για τους πολίτες την απόκτηση αγαθών όπως το κρέας , και μια κυβερνητική απόφαση για αύξηση της τιμής της βενζίνης προκάλεσε διαμαρτυρίες κατά τις οποίες όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ σκοτώθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Οι ηγέτες του Ιράν βλέπουν επίσης την ευκαιρία να επωφεληθούν πολιτικά από την κρίση, σύμφωνα με τον Joseph Siracusa, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης και συγγραφέα του βιβλίου «Πηγαίνοντας στον πόλεμο με το Ιράκ: Συγκριτική Ιστορία των Προεδριών του Μπους. »

«Είναι μια γηράσκουσα θεοκρατία που επιβάλλει τη θέλησή της σε έναν νεότερο πληθυσμό», δήλωσε προσθέτοντας ότι «αυτό κατάφερε να ενώσει τον ιρανικό λαό, που δεν είναι ενωμένος για τίποτα».

Η κίνηση του Ιράν να επιλέξει ένα άμεσο χτύπημα, αντί να τη χρησιμοποιήσει ένοπλες ομάδες στην περιοχή, δείχνει επίσης στον πληθυσμό του ότι δεν φοβάται να χτυπήσει τις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα το Ιράν να χτυπήσει έμμεσα κάποια στιγμή στο μέλλον προκειμένου να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, ενδεχομένως σκοτώνοντας Αμερικανούς διπλωμάτες ή στρατιωτικούς του εξωτερικού, σύμφωνα με την Heather Williams, πρώην αξιωματούχο στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών για το Ιράν.

«Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τις ΗΠΑ να απαντήσουν σε αυτά τα χτυπήματα των πυραύλων, και εφόσον δεν αλλάξει το γεγονός της μη ύπαρξης θυμάτων τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Ιράν δίνει στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης «, δήλωσε η Williams, προσθέτοντας ότι «απομένει να δούμε αν
θα επιβεβαιωθούμε.»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΣΩ...ΟΛΟΤΑΧΩΣ 02 Ιουλ 2020 | 06:38

Η Καλιφόρνια κλείνει μπαρ, εστιατόρια για 3 εβδομάδες, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο 110 άνθρωποι πέθαναν στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο κυβερνήτης.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 00:13

Κορονοϊός: "Σύντομα το εμβόλιο" είπε ο Τραμπ - Επιτυχείς δοκιμές ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

Τις ενθαρρυντικές αναφορές για προχωρημένες έρευνες για το εμβόλιο επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 01 Ιουλ 2020 | 22:20

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση Πομπέο για την Αγια-Σοφιά

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του η Άγκυρα απάντησε μέσω του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Νουμάν Κουρτουλμούς

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 01 Ιουλ 2020 | 06:52
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ 30 Ιουν 2020 | 21:51

Νέα Υόρκη: Σε καραντίνα θα μπαίνουν επισκέπτες από 16 πολιτείες των ΗΠΑ

Διπλασιάστηκαν τον Ιούνιο τα κρούσματα σε τουλάχιστον 10 πολιτείες

ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ 30 Ιουν 2020 | 20:46

Σήμα κινδύνου από τον Φάουτσι: Οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα τη μέρα

"Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση" το μήνυμά του κορυφαίου επιδημιολόγου

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΖΟΝ ΤΙΟΥΝ 30 Ιουν 2020 | 19:54

Απίθανη πρόταση αμερικανού γερουσιαστή: Οι ΗΠΑ να αγοράσουν S-400 από την Τουρκία!

Για να επιλυθεί κατ' αυτόν τον τρόπο η διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που έχει ανακύψει με την αγορά των ρωσικών S-400.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ 30 Ιουν 2020 | 11:18

Το CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν του τηλεφωνούσε 2 φορές την εβδομάδα, τον είχε του χεριού του

Ο Ερντογάν παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και τηλεφωνούσε απευθείας στον Τραμπ.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 30 Ιουν 2020 | 08:02

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων στο Λος Άντζελες - Νέα μέτρα και απαγορεύσεις σε Τέξας, Κάνσας, Αριζόνα, Φλόριντα

Η κομητεία Λος Άντζελες, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει συνολικά 100.000 κρούσματα.

«ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» 29 Ιουν 2020 | 15:11

Απίστευτο: Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Τραμπ - Για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί

Ο Τραμπ, με τη συμμετοχή τουλάχιστον ακόμη 30 ατόμων, εμπλέκονται στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου στην Βαγδάτη.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ 29 Ιουν 2020 | 12:50

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού, πέφτει το πετρέλαιο

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου, έφθασαν σε ύψη - ρεκόρ.

ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ 29 Ιουν 2020 | 12:01

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πάμε σε πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Λιβύη

Με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη.

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 29 Ιουν 2020 | 09:17

Novartis - Οι ΗΠΑ προσφέρουν άσυλο στους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες

Θα παράσχουν πολιτικό άσυλο προκειμένου οι μάρτυρες να αποφύγουν πολυετείς δικαστικούς αγώνες.