Bloomberg: Ποια είναι η αλήθεια για την πορεία των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου

Η Τουρκία φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να βελτιώσει τους δεσμούς της με την Αίγυπτο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τουρκικό ΥΠΕΞ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει μια "αναθέρμανση" στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας. Η Άγκυρα φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να βελτιώσει τους δεσμούς της με το Κάιρο.Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Bloomberg: "Ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει, μια σελίδα μπορεί να γυρίσει στη σχέση μας με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα".

Εάν ο ισχυρισμός του Καλίν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή τόνου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε ακόμη μακρύτερα, προσφέροντας στην Αίγυπτο τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο όφελος από τις βελτιωμένες σχέσεις: μια "συνοριακή" συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν οι δύο χώρες στην πλούσια σε φυσικό αέριο ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει κείμενο του Bloomberg Opinion που έχει αποκλειστική συνεργασία με το Capital.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορές σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί τη διάνοιξη διαύλων με το Κάιρο με σκοπό την επίλυση των συγκρούσεων στο πεδίο των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Η στάση της Αιγύπτου


Η Αίγυπτος δεν έχει ανταποκριθεί δημοσίως σε αυτές τις προσκλήσεις, ωστόσο γνώστες των τάσεων οι οποίες επικρατούν στο Κάιρο διαβλέπουν επίσης σημάδια ύφεσης με την Τουρκία σχετικά με τη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστήριξαν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο. Αναφέρονται ιδιαίτερα στη θερμή υποδοχή του προέδρου Αμπντελ-Φατάχ Ελ-Σίσι προς τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Μοχάμεντ Νμπεϊμπά, ο οποίος θεωρείται ότι διατηρεί δεσμούς με την Άγκυρα.

Παρ' όλα αυτά, θα ήταν πρόωρο να προβλεφθεί ένας θερμός εναγκαλισμός Τουρκίας - Αιγύπτου. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών πάντα μετριάζονταν από τα υλικά τους συμφέροντα. Τούτου λεχθέντος, κάποιος βαθμός τριβών είναι πιθανό να παραμείνει, δεδομένου του ανταγωνισμού για επιρροή στη Λιβύη, της υποστήριξης της Άγκυρας προς ισλαμιστικές πολιτικές δυνάμεις και των ιστορικών διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και των υπόλοιπων εταίρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες το 2020 οδήγησαν την Αίγυπτο να επανεκτιμήσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες προκλήσεις, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα άλλους τομείς ανταγωνισμού. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την εκλογική ήττα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στρατιωτικές αποτυχίες για τους συμμάχους των Αιγυπτίων στη Λιβύη, την αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης στη διαμάχη σχετικά με το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα GERD, καθώς και τις συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων μεταξύ αρκετών αραβικών κρατών και του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Αιγύπτου στα μάτια της Δύσης ως κομβικού διαμεσολαβητή για το Παλαιστινιακό.

Σχέσεις που ποτέ δεν διακόπηκαν

Η μείωση των εντάσεων με την Τουρκία είναι σε κάποιο βαθμό συνέπεια της συνολικής επαναστάθμισης των ανησυχιών του Καΐρου. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν άλυτες, αλλά έχουν μικρότερη σημασία στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" παραμένει η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με στεντόρεια φωνή το πραξικόπημα που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από την Αδελφότητα προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι και έφερε τον στρατηγό Σίσι στην εξουσία. Έκτοτε ο Ερντογάν εξακολούθησε να εκστρατεύει ρητορικά κατά του νυν προέδρου της Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι έχουν απαντήσει σε ανάλογο τόνο.

Όμως, καθ' όλη τη διάρκεια του ρητορικού πολέμου, η Άγκυρα και το Κάιρο ήταν προσεκτικοί ώστε να μην κόψουν όλους τους μεταξύ τους δεσμούς. Ενώ η Αίγυπτος έλαβε μέρος στο εμπάργκο κατά του Κατάρ - και πάλι, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποστήριξης της Ντόχα προς την Αδελφότητα - δεν υπήρξε καμία προσπάθεια διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία.

Αντίθετα, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μεγεθυνόταν σταθερά. Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Τουρκίας - Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη το 2005, παραμένει σε ισχύ, παρόλο που Αιγύπτιοι πολιτικοί παραπονιούνται εδώ και χρόνια ότι είναι ανισοβαρώς ευνοϊκή υπέρ των Τούρκων.

Το εμπόριο συνεχίστηκε, σε μεγάλο βαθμό ανεμπόδιστα, ακόμη και όταν η Τουρκία επενέβη στη Λιβύη, την οποία οι Αιγύπτιοι θεωρούν τμήμα της σφαίρας επιρροής τους. Η κυβέρνηση του Σίσι, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τη Γαλλία, είχαν υποστηρίξει τις δυνάμεις των ανταρτών της ανατολικής Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη. Ο Χαφτάρ έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάμβανε την πρωτεύουσα, όταν ξαφνικά η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στην κυβέρνηση να αντεπιτεθεί, οδηγώντας τον Χαφτάρ σε άτακτη υποχώρηση.

Σε κάποιο σημείο, ο Σίσι ανησύχησε τόσο πολύ λόγω της επιτυχίας των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων, που απείλησε με άμεση αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στο πλευρό του Χαφτάρ. Αυτό πιθανόν να βοήθησε στο να σταματήσει η προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, ωστόσο ο φόβος - όσο φευγαλέος κι αν ήταν - του να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει Αιγύπτιους στρατιώτες στη Λιβύη ενθάρρυνε το Κάιρο να καταβάλει περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών.

Κλειδί για το Κάιρο η στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας

Η αναγνώριση των ορίων των δυνατοτήτων της από πλευράς Αιγύπτου συνέβαλε στη δημιουργία των συνθηκών για τη συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά.

Το Κάιρο εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι επαναστατικές δυνάμεις του Χαφτάρ θα λάβουν επίσημο στάτους στο πλαίσιο ενός μελλοντικού ενιαίου εθνικού στρατού της Λιβύης, ενισχύοντας έτσι την αιγυπτιακή επιρροή στη χώρα. Όμως έχει γίνει αποδεκτό ότι η στριατιωτική δύναμη, από μόνη της, δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ενέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο εχθροπραξιών εκτός ελέγχου.

Πίσω, λοιπόν, στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι αρκετά σαφές ότι και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν συμβιβασμό γύρω από το ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο: τα αποθέματα σκληρού νομίσματος της Τουρκίας έχουν μειωθεί απότομα και η Αίγυπτος αναγκάστηκε πέρυσι να επιστρέψει στο ΔΝΤ για πρόσθετα κεφάλαια διάσωσης. Ωστόσο, έχοντας συνάψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα, το Κάιρο ενδέχεται να απαιτήσει από την Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αθήνα πριν από οποιαδήποτε νέα συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου.

Ίσως τα αμοιβαία συμφέροντα θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για πραγματισμό και συνεργασία.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ 14 Απρ 2021 | 11:59

Η "Daily Mail" αποθεώνει την Ελλάδα για τους εμβολιασμούς: 60 νησιά Covid-free μέχρι το τέλος Απριλίου

Οι πρώτες covid free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 14 Απρ 2021 | 08:48

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Άγκυρα με... δείπνο "ιφτάρ"

Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συζητήσουν στην Άγκυρα για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

14 Απρ 2021 | 07:40

Προσεχώς "Τουρκάλες"...

Η συχνότητα με την οποία o Ερντογάν, ως δικτάτορας του Βοσπόρου και φέρελπις σουλτάνος της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας απειλεί την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες αυξάνεται ημέρα με την ημέρα...

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 13 Απρ 2021 | 20:47

Σαρώνει την Τουρκία ο κορονοϊός: 59.187 κρούσματα σε 24 ώρες - Μερικό lockdown ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και ενός μερικού lockdown στην Τουρκία για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ραμαζανιού.

ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ 13 Απρ 2021 | 19:41

Διώρυγα του Σουέζ: Η Αίγυπτος κατέσχεσε το "Ever Given" - Ζητά αποζημίωση 900 εκατομμύρια δολάρια

Το "Ever Given" που μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ και "παρέλυσε" το παγκόσμιο εμπόριο για σχεδόν μια εβδομάδα έχει κατασχεθεί με δικαστικές εντολές.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 13 Απρ 2021 | 17:26

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα: Ένας στους 3 καπνίζει περισσότερο λόγω της πανδημίας

Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Marc. Το 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΛΦ ΣΤΡΑΟΥΧ 13 Απρ 2021 | 16:35

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος ESM υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 13 Απρ 2021 | 15:10

Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία που... τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στον Ερντογάν

Οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου και αφέθηκαν ελεύθεροι χτες Δευτέρα υπό όρους.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:06

Κορονοϊός: Στα ύψη ξανά τα νέα κρούσματα - Πληροφορίες για λίγο κάτω από 4.000

Ανησυχία για την νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία αναμένεται να είναι λίγο λιγότερο από 4.000 κρούσματα.

13 Απρ 2021 | 13:07

Βαριά καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν

Βαριά καταδίκη, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Τουρκίας για την κράτηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 13 Απρ 2021 | 12:40

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τζέφρι Πάιατ βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ 13 Απρ 2021 | 11:31

Ύμνοι του γερμανικού Τύπου για το ελληνικό καλοκαίρι: Κανένας τουριστικός προορισμός δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο η Ελλάδα

Οι Γερμανοί περιμένουν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τις 14 Μαΐου χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, με προϋπόθεση τον εμβολιασμό και τα τεστ.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 13 Απρ 2021 | 07:58

Τουρκία: Η δήλωση του Λίβυου πρωθυπουργού μπροστά στον Ερντογάν - "Μεσογειακός διάλογος με όλους"

Ερωτηματικά από τη δήλωση του Λίβυου πρωθυπουργού - "Άδειασε" τον Ερντογάν, μίλησε για "συνέχεια της πορείας διαλόγου προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που εμπλέκονται"