Bloomberg: Ποιο είναι το χειρότερο με τη μετάλλαξη Όμικρον

Το άγχος έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Του Andreas Kluth (Bloomberg Opinion)

Νά 'μαστε λοιπόν ξανά. Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί, όπως γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς ότι θα συνέβαινε - και η νέα μετάλλαξη, η οποία ονομάζεται Όμικρον, εξαπλώνεται γοργά. Να φοβόμαστε λοιπόν ή να είμαστε αισιόδοξοι; Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τα σχέδιά μας ή να συνεχίσουμε όπως πριν;

Για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, χρειαζόμαστε τρεις πληροφορίες τις οποίες δεν διαθέτουμε ακόμη. Άρα δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Και για πολλούς από εμάς, η ίδια η αναμονή είναι το πρόβλημα.

Η ίδια η αναμονή φοβίζει

Αυτό συμβαίνει επειδή η αναμονή - αδιάφορο εάν πρόκειται για κακές ή καλές ειδήσεις - προκαλεί άγχος. Και είναι μια ταλαιπωρία η οποία, μέσω των πολλών ορμονών του στρες που διατρέχουν το σώμα μας, μάς βασανίζει σχεδόν όσο και ένας ιός.

Να οι τρεις πληροφορίες τις οποίες αναμένουμε. Πρώτον, πόσο ακριβώς πιο μεταδοτική είναι η Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα και τους άλλους προγόνους της. Δεύτερον, η Όμικρον προκαλεί χειρότερη ασθένεια και περισσότερους θανάτους; Και τρίτον, πόσο καλά η Όμικρον αποφεύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις τις οποίες έχουμε δημιουργήσει προηγουμένως μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης;

Οι κατασκευαστές των δύο κορυφαίων εμβολίων mRNA, BioNTech και Moderna, εξετάζουν τώρα το τρίτο ερώτημα και λογικά θα έχουν απαντήσεις εντός περίπου δύο εβδομάδων. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται επάνω στα άλλα δύο, ωστόσο οι ετυμηγορίες τους θα αργήσουν λίγο περισσότερο. Εξ ου και το δίλημμά μας: τι πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή και τι τις επόμενες εβδομάδες;

Διαβάστε Επίσης

Άρνηση ή ψυχική κατάρρευση

Καθώς παρατηρώ τις αντιδράσεις στον δικό μου κοινωνικό κύκλο, οι ψυχολογικές αντιδράσεις εξελίσσονται περίπου όπως και στις αρχές του 2020, όταν πρωτοδιαπιστώθηκε η έκρηξη της πανδημίας.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν την άρνηση. Με τη γλώσσα του σώματός τους, τις χειρονομίες, τα αστεία, τα ταξίδια και τα κοινωνικά τους σχέδια, σηματοδοτούν ότι, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ή να προσαρμοστούμε. Ας ζήσουμε λίγο ακόμη, όσο ακόμα μπορούμε.

Άλλοι περιστρέφονται σε δίνες ψυχικής κατάρρευσης και άγχους. Σχεδιάζουν και επανασχεδιάζουν σενάρια - να ακυρώσουν σχέδια διακοπών; να προετοιμαστούν για κλείσιμο των σχολείων και τα lockdown; - και πατούν εμμονικά το κουμπί ανανέωσης στους ιστότοπους ειδήσεων τους οποίους προτιμούν. Αυτά τα κανάλια πολυμέσων καλύπτουν αυτήν την πρόσθετη ζήτηση αναμεταδίδοντας ατελείωτες κραυγές από ειδήμονες οι οποίοι - θυμηθείτε το - δεν έχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες από εμάς τους υπόλοιπους.

Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας - για παράδειγμα, μια τάση προς νευρωτισμό - επηρεάζουν το πού εμπίπτει κάθε άτομο σε αυτό το φάσμα. Η εξέλιξη, ωστόσο, μας έχει κάνει όλους επιρρεπείς στο να μισούμε την αβεβαιότητα, ακριβώς εκείνη την οποία έχει γεννήσει η Όμικρον.

Αυτό το έπραξε κάνοντάς μας αρχικά ασυνήθιστα έξυπνους, έτσι ώστε ο εγκέφαλός μας να μπορεί να υποψιαστεί κάτι δυνητικά κακό το οποίο μπορεί να κρύβεται στην επόμενη γωνία - κι έτσι μας βοηθά να επιβιώσουμε. Η τίγρη με τα κοφτερά δόντια μπορεί να είναι εκεί ή μπορεί και να μην είναι, ωστόσο θα τα πάμε καλύτερα κατά μέσο όρο αν υποθέτουμε το χειρότερο.

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος περνά εύκολα σε κατάσταση υπερέντασης. Παρατηρούμε ένα εξόγκωμα σε κάποιο μέρος του ιστού μας και πηγαίνουμε να το ελέγξουμε. Ο γιατρός το στέλνει στο εργαστήριο. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε και σε αυτό το διάστημα φανταζόμαστε τι αποτελέσματα θα μπορούσαμε να λάβουμε πίσω. Και, ω, πόσο δημιουργικό γίνεται το μυαλό μας σε τέτοιες στιγμές.

Διαβάστε Επίσης

Η αβεβαιότητα "σκοτώνει"

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν στην πραγματικότητα να είναι πιο ήρεμοι όταν αναμένουν συγκεκριμένο πόνο - για παράδειγμα, ένα ηλεκτροσόκ - σε αντίθεση με μια πιθανότητα 50% να τους συμβεί κάποιο αναπάντεχο σοκ. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αβεβαιότητα για τη δουλειά μας είναι πιο επιζήμια για την υγεία μας από το να την χάσουμε οριστικά.

Αν προσποιείσαι ότι ο homo sapiens είναι απολύτως λογικό ον, αυτό απλώς δεν έχει νόημα. Δεν μπορείτε, τουλάχιστον όχι λογικά, να φοβάστε περισσότερο για μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα ή καλά παρά για μία η οποία σίγουρα θα έχει κακό τέλος. Ωστόσο, εάν αποδεχτεί κανείς ότι είμαστε βιολογικά όντα, αυτό είναι απολύτως λογικό. Στο μακρινό μας παρελθόν, όσοι από εμάς υπερεκτιμούσαμε τον κίνδυνο ελλείψει γνώσης, είχαμε ένα εξελικτικό πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν τη ζωή πιο "αψήφιστα".

Το πρόβλημα είναι η υπερβολή. Καθώς η φαντασία μας μάς ξεπερνά, πολλοί από εμάς αναπτύσσουμε μια "δυσανεξία στην αβεβαιότητα", η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Αυτό είναι πάντα αλήθεια, ακόμη όμως περισσότερο ισχύει στη διάρκεια μιας πανδημίας. Το άγχος έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί, αγγίζοντας περισσότερους από έναν στους πέντε ανθρώπους.

Το άγχος, φυσικά, είναι μια ασθένεια από μόνη της. Μας οδηγεί να αναζητούμε διαφυγή σε ουσίες οι οποίες είναι εθιστικές και ανθυγιεινές, συχνά ακόμη και θανατηφόρες. Καταστρέφει σιγά σιγά το σώμα και τις σχέσεις μας. Και μας στερεί τη χαρά και την αισιοδοξία.

Τώρα, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε ένα νέο κύμα αβεβαιότητας σχετικά με το τι μας επιφυλάσσει η Όμικρον. Τι θα σημαίνει για τα σχέδιά μας, την εκπαίδευση, την καριέρα, τις σχέσεις, την υγεία και τη ζωή μας; Και μετά την Όμικρον, θα υπάρξουν και άλλα ελληνικά γράμματα, μέχρι το ωμέγα. Θα υποστούμε τόσες ασκήσεις ανησυχίας που θα καταλήξουμε "επαγγελματίες".

Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πρακτική; Ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ενάντια σε αυτό το συγκεκριμένο άγχος - συλλογικά και ατομικά - είναι να μην το καταπιέσουμε, αλλά να το ονοματίσουμε και μετά να το διακωμωδίσουμε.

Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να "σβήσουμε" τη βροντερή φωνή των ειδημόνων στην τηλεόραση και απλώς να περιμένουμε τι θα έχουν να πουν πραγματικά τα γεγονότα - όταν, φυσικά, έρθει η δική τους, γλυκιά στιγμή.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Ιαν 2022 | 17:32

Κορονοϊός: Σταθερά πάνω από 100 οι θάνατοι - Μειώθηκαν στους 605 οι διασωληνωμένοι - 22.362 νέα κρούσματα

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν 22.362 νέα κρούσματα, 107 θάνατοι, 605 διασωληνωμένοι

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιαν 2022 | 16:37

Καλά νέα: Το χάπι της Merck λειτουργεί εναντίον της μετάλλαξης Όμικρον - Τι δείχνουν 6 έρευνες

Η Merck ανακοίνωσε ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της Όμικρον και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 28 Ιαν 2022 | 15:20

Κορονοϊός: Ευχάριστα νέα για το τριών μηνών βρέφος στην Πάτρα - Βγήκε από τη ΜΕΘ

Συνεχίζει τη νοσηλεία του στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας το τριών μηνών βρέφος που προσβλήθηκε από κορονοϊό.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιαν 2022 | 12:15

Η Κύπρος παραλαμβάνει το αντιικό χάπι Paxlovid για 15.000 ασθενείς στα μέσα Φεβρουαρίου

Το χάπι θα συνταγογραφείται και οι ασθενείς θα το προμηθεύονται μόνο από νοσοκομεία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 28 Ιαν 2022 | 11:51

Καπραβέλος: Λάθος μήνυμα η χαλάρωση των μέτρων - Τα νοσοκομεία ετοιμάζονται ήδη για νέο κύμα κρουσμάτων

Τον κίνδυνο επέλασης ενός νέου κύματος κορονοϊού, εξέφρασε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιαν 2022 | 11:32

Γκάγκα: Αυτή είναι η διαδικασία για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων - Ποιοι τα δικαιούνται

Την διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες που εγκρίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία, εξήγησε η Μίνα Γκάγκα.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 28 Ιαν 2022 | 10:31

Συναγερμός στο Ρίο: Εκτάκτως στην ΜΕΘ Παίδων βρέφος 3 μηνών με κορονοϊό

Ενα ακόμη βρέφος μεταφέρθηκε εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με κορονοϊό.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 28 Ιαν 2022 | 10:24

Ανατροπή από τη Σουηδία: Δεν συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών - "Δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος"

"Τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων" είναι η γνώμη της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας που δεν συστήνει τον εμβολιασμό για τα παιδιά.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 28 Ιαν 2022 | 10:17

Εμβόλια - Φον ντερ Λάιεν: Ένα εκατομμύριο λιγότερες νοσηλείες αν όλοι κάνουν την τρίτη δόση

Εάν όλοι οι εμβολιασμένοι στην ΕΕ έκαναν ενισχυτική δόση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε περίπου ένα εκατ. νοσηλείες, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ LONG COVID 28 Ιαν 2022 | 08:55

Γεροτζιάφας: Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, μπορεί να εμφανιστεί μετάλλαξη πιο "σκληρή"

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας εκτίμησε πως ο κορονοϊός θα γίνει όντως ενδημικός αλλά θα παραμείνει επικίνδυνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 28 Ιαν 2022 | 08:44

Παγώνη: Δεν υπάρχει διασωληνωμένος με τρεις δόσεις εμβολίου - Οι "σκληροί" δείκτες παραμένουν ψηλά

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, παραμένει αποκλεισμένη στα σύνορα Χαλανδρίου – Πολυδρόσου, όπου είναι όλοι οι δρόμοι κλειστοί, πλην του κεντρικού οδικού άξονα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 28 Ιαν 2022 | 08:38

Self test: Πώς πρέπει να τα αποθηκεύσετε στο σπίτι σας για να μην γίνει... λάθος διάγνωση

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποθήκευση των self test στο σπίτι μας, ώστε να μην βγαίνει λάθος το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 28 Ιαν 2022 | 07:24

Χαλαρώνουν τα μέτρα: Επανέρχεται η μουσική - Χωρίς ωράριο εστίαση και διασκέδαση - Ολα όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα

Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας. Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση με 100 νεκρούς την ημέρα.