Bloomberg: Πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ & Β. Κορέας

Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Β. Κορέα με τις νέες πυραυλικές δοκιμές της, βάζοντας «φωτιά» στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ & Β. Κορέας

Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Β. Κορέα με τις νέες πυραυλικές δοκιμές της, βάζοντας «φωτιά» στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να αυξηθεί η πίεση στην Πιονγιάνγκ, ενώ Κινέζοι και Νοτιοκορεάτες προκρίνουν τις συνομιλίες με τη Β. Κορέα.

Και τούτο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι ανησυχητικές πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει πως έχει σοβαρές ενδείξεις ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας ετοιμάζεται για νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ - την πιο ισχυρή μέχρι τώρα - ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας. Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών. Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Bloomberg: Πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ & Β. Κορέας
Φωτογραφία: Reuters

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ προχώρησαν στη διατύπωση ενός ακόμη σαφούς μηνύματος προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει "τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα" σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η εκπρόσωπός της χώρας στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται.

"Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα" είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι "επείγουσα" και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία "δεν λειτούργησε" ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν "παρακαλάει για πόλεμο". "Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη", τόνισε.

Όπως τόνισε η Χέιλι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Aπό τη μεριά του, ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα. «Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) ... να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Τι θέλει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν

Με την τελευταία αυτή δοκιμή, ο Κιμ Γιονγκ-ουν επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους κινέζους ηγέτες, παρατηρεί ο Ντέιβιντ Κέλι, του γραφείου ερευνών China Policy, με έδρα το Πεκίνο.

«Το μήνυμά του είναι: μην παίζετε μαζί μου», εκτιμά. Όμως ο Γιονγκ-Ουν έχει την εντύπωση ότι είναι «το θύμα ενός παιγνιδιού ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο». Η Κίνα ανέστειλε στις αρχές του έτους τις αγορές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, μια κρίσιμη πηγή εσόδων για τη δυναστεία των Κιμ, και ενέκρινε τις επτά σειρές κυρώσεων που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια από τη διεθνή κοινότητα.

Όμως ο ασιατικός γίγαντας, όπου κατευθύνεται το 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών, παραμένει στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που της επιβάλλει να ασκήσει περισσότερη πίεση στον ταραχώδη γείτονά της. Ο Τραμπ απείλησε να αναστείλει τις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα. Όμως η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να καταδείξει πως «οι νέες κυρώσεις δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να παράξουν το ίδιο αποτέλεσμα», δηλαδή περισσότερες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, εξηγεί ο Κέλι.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Η άβολη θέση του κινεζικού «δράκου»

Κατά τη γνώμη ορισμένων αναλυτών, η Κίνα βρίσκεται σε μια άβολη θέση: υπό την πίεση της Ουάσινγκτον που θέλει να την αναγκάσει να πείσει με αλλεπάλληλες κυρώσεις τον σύμμαχό της να αποκηρύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, και υπό την πίεση της Πιονγκγιάνγκ που θέλει να εξασφαλίσει με εκείνην ως ενδιάμεσο την έναρξη συνομιλιών με τους Αμερικανούς.

Τώρα που έχει καταδείξει την ισχύ του οπλοστασίου του, «σκέπτομαι πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν μπορεί να ριχθεί σε μία επιχείρηση γοητείας για να προσπαθήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι», παρατηρεί ο σινολόγος Ζαν-Πιερ Καμπεστάν, από το πανεπιστήμιο βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ. Κάνοντάς το, ο βορειοκορεάτης ηγέτης διακινδυνεύει ωστόσο να προκαλέσει τον θυμό του κινέζου προέδρου την ώρα που ο τελευταίος πλησιάζει σε μια πολιτικά κρίσιμη προθεσμία: το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου. «Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει σφυρηλατήσει την εικόνα ενός ισχυρού άνδρα, βρίσκεται στριμωγμένος στον τοίχο, είναι αναγκασμένος να αντιδράσει έντονα», παρατηρεί ο Καμπεστάν, ο οποίος αναμένει ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη αντίδραση όπως ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, θα μετατεθεί για μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου.

Αν ζητήσει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος, το Πεκίνο στέλνει την Ουάσινγκτον πλάτη με πλάτη με την Πιονγκγιάνγκ τασσόμενη υπέρ ενός διπλού μορατορίουμ: της ταυτόχρονης αναστολής των βορειοκορεατικών δοκιμών και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

«Οι κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αναστολής των εξαγωγών πετρελαίου, δεν θα επίλυαν ουσιωδώς το πρόβλημα», παρατηρεί ο Ουάνγκ Ντονγκ, ειδικός διεθνών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Το να πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις μπορούν να κάνουν τα πάντα είναι λάθος. Στην Ιστορία το ποσοστό επιτυχίας τους δεν ξεπερνά το ένα τρίτο», δηλώνει.

O κινέζος πρόεδρος
O κινέζος πρόεδρος

Bloomberg: Πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα σενάρια τα σενάρια για την έκβαση της αντιπαράθεσης δίνουν και παίρνουν με το πρακτορείο Bloomberg να πραγματοποιεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς θα... έμοιαζε μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ, αναλύοντας τις επιλογές που θα είχαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ δεν θα κέρδιζαν πολλά εάν προχωρούσαν σε κάποια χειρουργικά χτυπήματα, καθώς οι πυραυλικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα ορεινά σημεία της χώρας. Μια πιθανή αποτυχία, έστω και σε ένα τέτοιο χτύπημα, θα άφηνε 10 εκατομμύρια ανθρώπων στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια στο Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται σε διάφορες βάσεις στην περιοχή εκτεθειμένος σε ένα ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από τη Β. Κορέα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Jeffrey Lewis διευθυντή προγραμμάτων στο Middlebury Institute of International Studies, ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τη Β. Κορέα ως η απαρχή ενός ενός μεγαλύτερου, κάτι που θα οδηγούσε πολύ εύκολα την Πιονγιάνγκ στην απόφαση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και μια αλλαγή καθεστώτος, μια νέα ηγεσία στη Β. Κορέα δεν θα άλλαζε πολλά πράγματα. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εισβολής, το πρακτορείο σημειώνει και πάλι ότι με την εμφάνιση έστω και μιας ένδειξης ότι επίκειται κάτι τέτοιο, η Β. Κορέα είναι πολύ πιθανό να προχωρούσε σε προληπτικό χτύπημα. «Ρεαλιστικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί» σημειώνει ο John Delury, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Ν. Κορέας. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με τρέλα» προσθέτει. Στην περίπτωση ενός χτυπήματος από τις ΗΠΑ, η άμεση αντίδραση από τη Β. Κορέα θα είναι ο βομβαρδισμός της Σεούλ και των περιχώρων της. Σημειώνεται ότι η Ν. Κορέα εκπροσωπεί το 1.9 % της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι ένας πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε και σοβαρές οικονομικές αναταράξεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως. «Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική αναδόμηση της χερσονήσου μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο θα απαιτούσε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην οποία θα έπρεπε να συμμετάσχουν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και που θα διαρκούσε τουλάχιστον μια δεκαετία» τονίζει ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της Asia Pacific της IHS Markit.

Με βάση τα παραπάνω, ποιες είναι οι επιλογές που μένουν στο τραπέζι, διερωτάται το Bloomberg.

«Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι η διπλωματική οδός. Και αυτή απαιτεί πολλές πολλές συζητήσεις» σημειώνει ο καθηγητής Delury.

Μερκελ - Τραμπ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήμερα στην τηλεφωνική τους συνομιλία κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

«Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στον Τραμπ ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 17 Ιαν 2021 | 08:26

Ορκομωσία Μπάιντεν: Συνελήφθη άνδρας κοντά στο Καπιτώλιο με όπλο και 500 σφαίρες

Οπλισμένος άνδρας συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 15:57

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ υπό τον φόβο νέων ένοπλων διαδηλώσεων από υποστηρικτές του Τραμπ - Κρίσιμη η αυριανή ημέρα

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν για αύριο Κυριακή να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2021 | 14:51

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τις κρεμάλες στο Καπιτώλιο και τις κρεμάλες στο Σύνταγμα

Αρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα Νέα για τις κρεμάλες εκεί...και εδώ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 10:58

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Πελόζι ζητά ποινική δίωξη βουλευτών που βοήθησαν τους εισβολείς

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου διερευνά αν μέλη του Κογκρέσου ξενάγησαν ανθρώπους μέσα στο Καπιτώλιο την προηγούμενη ημέρα της επίθεσης.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 22:18

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνες του FBI σε βάρος 37 προσώπων για τον φόνο αστυνομικού

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ δέχτηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι και τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού

ΤΖΕΙΚ ΤΣΑΝΣΛΙ 15 Ιαν 2021 | 12:32

Ο Σαμάνος – εισβολέας με τα κέρατα στο Καπιτώλιο κάνει απεργία πείνας και ζητά... προεδρική χάρη

Οκτώ περίπου μέρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο 33χρονος Τζέικ Τσάνσλι , όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του, δεν έχει φάει από την ημέρα της σύλληψής του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ 15 Ιαν 2021 | 10:55

Εισαγγελία ΗΠΑ: Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν στόχο να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν αξιωματούχους

Δικαστικό έγγραφο σημειώνει ότι οι ταραξίες είχαν στόχο "να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους".

ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 15 Ιαν 2021 | 09:43

ΗΠΑ: Το FBI έκανε πάνω από 100 συλλήψεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Περισσότερους από 100 ανθρώπους συνέλαβε το FBI για την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ "ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ" 15 Ιαν 2021 | 09:15
ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 07:03

Αναβλήθηκε η πρόβα ορκωμοσίας του Μπάιντεν - Θα γίνει τη Δευτέρα

Μια πρόβα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, αποφασίστηκε να αναβληθεί για λόγους ασφαλείας.

14 Ιαν 2021 | 19:07

Τραμπ: Ο μεγαλύτερος τουιτεράς όλων των εποχών

Το Twitter ήταν το "μαγικό" εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας στα χέρια του Τραμπ

ΥΠΟΠΤΟΣ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ 14 Ιαν 2021 | 17:24

Αναστάτωση στη Νέα Υόρκη: Υποπτο περιστατικό με νεκρό και τραυματίες στο Κουίνς

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ύποπτος δράστης βρίσκεται υπό κράτηση

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 14 Ιαν 2021 | 10:30

Ακάρ για S-400: Περιμένουμε και δεύτερη παραλαβή - Αν θέλουν οι ΗΠΑ, μπορούμε να βρούμε λύση

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι είναι πολύ προβληματικό" για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των S-400 και ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ.