Bloomberg: Στον "χάρτη της κόλασης" για το 2015 η Ελλάδα

Εστίες έντασης που ενδέχεται να μετατρέψουν τον πλανήτη σε "κόλαση" αναζήτησε το Bloomberg. Δείτε πώς σε αυτές τις εστίες οι αναλυτές εμπλέκουν και την Ελλάδα.

bloomberg-ston-xarti-tis-kolasis-gia-to-2015-i-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Πολιτικοί αναλυτές, οικονομολόγοι, επενδυτές και στρατιωτικοί σύμβουλου "επιστρατεύτηκαν" από το Bloomberg για να "χαρτογραφήσουν" την κόλαση για το 2015, δηλαδή τις περιοχές στις οποίες μπορεί να επαληθευθεί το δυσμενέστερο σενάριο και να προκληθεί παγκόσμια αναταραχή.

Ανάμεσα στην ουκρανική κρίση, την πτώση του πετρελαίου, την διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το Ισλαμικό Κράτος, την ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας στη Νότια Θάλασσα, έναν πιθανό πόλεμο Νότιας και Βόρειας Κορέας, στα χειρότερα σενάρια για το 2015 βρίσκεται και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα  το χειρότερο σενάριο για τους αναλυτές είναι να φύγει η παρούσα κυβέρνηση και να ανέβει στην εξουσία ο -κατά το δημοσίευμα- αντίπαλος του ευρώ, Αλέξης Τσίπρας, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να "εξασθενήσει" η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ορισμένες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν δικά τους εξτρεμιστικά κινήματα. Αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτύχουν να βρουν μία απάντηση, η επιδημία θα εξαπλωθεί σε όλη την αγορά ομολόγων, αναζωπυρώνοντας την κρίση στην ευρωζώνη, σημειώνουν οι ξένοι αναλυτές για το Bloomberg.

 

Άλλα καταστροφικά σενάρια για το 2015 είναι η μετάδοση της βίας από την Συρία σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία, αφού δεν καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί το καθεστώς Άσσαντ και το Ισλαμικό Κράτος.

Στα χειρότερα σενάρια είναι και η πιθανή αποτυχία εύρεσης λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, πράγμα που ίσως εμπλέξει το Ισραήλ σε δράση κατά της Τεχεράνης,

Ένα καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ήταν αυτό της εισβολής του Πούτιν στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και της προώθησης των θέσεων των Ρώσων και των φιλορώσων, από την Ανατολική προς την Δυτική Ουκρανία, ώστε να δημιουργηθεί ένας "διάδρομος" επικοινωνίας της ενδοχώρας με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχουν επίσης καταλάβει οι Ρώσοι.

Ένταση των συγκρούσεων στην Νιγηρία, μεταξύ του στρατού και των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ, επέκταση του Ισλαμικού Κράτους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, Νότιας και Βόρειας Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας, με φόντο την Νότια Θάλασσα, είναι μερικές από τις θερμές εστίες του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει μία νέα εστία έντασης, αφού Ρωσία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Δανία και Καναδάς θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και να κάνουν δικές τους περιοχές όπως τα νησιά Σβάλμπαρντ στο ομώνυμο Αρχιπέλαγος, που αναμένεται να αποτελέσουν το μήλο της Έριδος για τις χώρες αυτές. 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook