X

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Έκκληση για πίεση στη Μόσχα "ώστε να αισθανθούν" τις επιπτώσεις της επιθετικότητά της

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, ζητεί από τους εταίρους να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα για ειρήνη

Γράφει: TheToc team

Το Κίεβο κάνει τα πάντα για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τελικά η διασφάλιση της ειρήνης εξαρτάται από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στη Φλόριντα το βράδυ της Κυριακής σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media ότι "αυτές είναι μερικές από τις πιο έντονες διπλωματικά ημέρες του χρόνου και πολλά μπορούν να επιλυθούν πριν από το νέο έτος και κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν θα προκύψουν αποφάσεις εξαρτάται από τους εταίρους μας".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους εταίρους της Ουκρανίας να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα "ώστε οι Ρώσοι να αισθανθούν τις επιπτώσεις από την ίδια την επιθετικότητά τους".

Πούτιν: Η Μόσχα θα πετύχει τους στόχους της αν το Κίεβο δεν θέλει ειρήνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν βιάζεται για ειρήνη και ότι αν δεν θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία ειρηνικά, τότε η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους στόχους της με τη βία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τυχόν ανάπτυξη Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία θα τους καταστήσει νόμιμους στόχους για τη Ρωσία.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Πούτιν, που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ακολούθησαν μεγάλη ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους που έκαναν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πει ότι η Ρωσία καταδεικνύει την επιθυμία της να συνεχίσει τον πόλεμο ενώ το Κίεβο θέλει την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα για να επιδιώξει λύση στον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Πούτιν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του Πούτιν.

Ρώσοι διοικητές είπαν στον Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψης για επιθεώρηση πως οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν τις πόλεις Μίρνοχραντ, Ροντίνσκε και Αρτεμίφκα στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας, καθώς και τις Χουλιαϊπόλε και Στεπνόχιρσκ στην περιφέρεια Ζαπορίζια, ανέφερε το Κρεμλίνο στην εφαρμογή Telegram.

Ο ουκρανικός στρατός απέρριψε ως ψευδείς τους ρωσικούς ισχυρισμούς για κατάληψη της Χουλιαϊπόλε και του Μίρνοχραντ. Η κατάσταση και στα δύο σημεία παραμένει "δύσκολη" αλλά οι "αμυντικές επιχειρήσεις" των ουκρανικών στρατευμάτων συνεχίζονται, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νότια διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι "σφοδρές μάχες" συνεχίζονται στη Χουλιαϊπόλε. "Ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα της Χουλιαϊπόλε εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Δυνάμεων Άμυνας της Ουκρανίας".

Η επιβεβαίωση των ισχυρισμών σχετικά με το πεδίο της μάχης είναι δύσκολη καθώς η πρόσβαση και στις δύο πλευρές είναι περιορισμένη, οι πληροφορίες ελέγχονται στενά και οι γραμμές του μετώπου μεταβάλλονται γρήγορα, με τα ΜΜΕ να εξαρτώνται από δορυφορικές εικόνες και πλάνα γεωεντοπισμού που μπορεί να είναι μερικά ή να έρχονται με καθυστέρηση.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο των οικισμών Χουλιαϊπόλε, Μίρνοχραντ, Αρτεμίφκα, Ροντίνσκε και Βίλνε στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ και Στεπνόχιρσκ στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι τυχόν ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα τα καταστήσει νόμιμους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους πολιτικούς, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, ότι καθοδηγούνται από "φιλοδοξίες" στις σχέσεις τους με το Κίεβο και περιφρονούν τον λαό της Ουκρανίας αλλά και τους ίδιους τους λαούς τους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Β. Ζελένσκι:

"Αυτές είναι μερικές από τις πιο δραστήριες διπλωματικές ημέρες του έτους αυτή τη στιγμή και πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν από την Πρωτοχρονιά. Κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το αν θα ληφθούν αποφάσεις εξαρτάται από τους εταίρους μας - εκείνους που βοηθούν την Ουκρανία και εκείνους που ασκούν πίεση στη Ρωσία, ώστε οι Ρώσοι να νιώσουν τις συνέπειες της δικής τους επιθετικότητας. Μόνο αυτήν την εβδομάδα, εκτόξευσαν πάνω από 2.100 επιθετικά drones, περίπου 800 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και 94 πυραύλους διαφόρων τύπων. Όλα αυτά στράφηκαν εναντίον του λαού μας, εναντίον της ίδιας της ζωής και όλων όσων υποστηρίζουν την κανονική λειτουργία της - πάνω απ 'όλα, εναντίον της ενεργειακής μας υποδομής.

Τα συνεργεία επισκευής μας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας και οι πρώτοι ανταποκριτές της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας εργάζονται κυριολεκτικά 24/7 για να προστατεύσουν ζωές και να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να εφαρμοστούν όλες οι μορφές πολιτικής πίεσης για την επιθετικότητά της, να λάβει η Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας και να οριστικοποιήσουμε όλοι τις μορφές των βημάτων που θα τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο και θα εγγυηθούν την ασφάλεια. Αυτά ακριβώς είναι τα βήματα που θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας σήμερα. Ευχαριστούμε όλους όσους βοηθούν".

Διαβάστε Επίσης