X

"Βόμβα" της WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση με τη ρωσική πλευρά στο Κίεβο, νωρίτερα τον Μάρτιο

Γράφει: TheToc team

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Ο δημοσιογράφος Max Colchester έκανε και ανάρτηση στο twitter, που παραπέμπει στη δημοσίευση.

Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος μετέβη σε Μόσχα, Λβιβ και άλλους χώρους διαπραγματεύσεων, καθώς και τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρμα στα πρόσωπα και στα χέρια τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Οι ίδιοι φέρονται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Διαβάστε Επίσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Κιέβου να συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με εβραϊκές κοινότητες τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Χειρόγραφο μήνυμα του Ζελένσκι έδωσε στον Πούτιν ο Αμπράμοβιτς- "Θα τους συντρίψω"

Έναν ιδιότυπο τύπο μεσολαβητή ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι παίζει ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως αποκαλύπτει η αγγλική εφημερίδα The Times. Ετσι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ταξίδεψε τα προηγούμενα 24ωρα στη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ του παρέδωσε και χειρόγραφο σημείωση του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του τζετ και παρέδωσε το σημείωμα Ζελένσκι, στο οποίο ανέγραφε τους όρους που θα μπορούσε να αποδεχθεί για να υπάρξει ειρήνη και διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Όμως ο Πούτιν, προφανώς έξαλλος με την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να συντρίψουν τους Ουκρανούς του απάντησε θυμωμένα: "Πες του ότι θα τους συντρίψω".

Το ίδιο βράδυ, γράφει η εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, Ουκρανό βουλευτή που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις. Ο Ουμέροφ φέρεται να έχει συναντήσει αρκετές φορές τον Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε πολλές από αυτούς τις συναντήσεις συμμετέχει ο Ιμπραήμ Καλίν, ο πιο στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Διαβάστε Επίσης

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά την αρνητική απάντηση Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις μέσω αυτού του διαύλου φέρονται να έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, προσφέροντας την ελπίδα μιας ασταθούς ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία αλλά και μίας μεγάλης διπλωματικής νίκης για την Τουρκία.

Το ίδιο φαίνεται να έχει δηλώσει και ο Καλίν στη Χουριέτ, ότι δηλαδή οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, αλλά το αγκάθι στις συνομιλίες είναι το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Η ιδέα που συζητείται ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς να παραχωρηθούν στον έλεγχο της Ρωσίας υπό μια συμφωνία μακροπρόθεσμης εκχώρησης, σαν τη συμφωνία για το Χονγκ Κονγκ, που προέβλεπε ότι η πόλη θα παραμείνει υπό βρετανικό έλεγχο- από το 1898 έως το 1997- με το οριστικό μέλλον της επαρχίας να καθορίζεται σε μελλοντική ημερομηνία.

Όπως θυμίζουν οι Times, πριν από την εξέγερση του 2014, η Ουκρανία είχε παραχωρήσει στη Ρωσία τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.