Follow us

Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου "άγνωστου τύπου" - Η 10η δοκιμή από την αρχή του έτους

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο "άγνωστου τύπου" από την περιοχή Σουνάν,

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έκανε σήμερα τη δέκατη δοκιμή πυραύλου από την αρχή της χρονιάς, όμως η εκτόξευση κατά τα φαινόμενα απέτυχε, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας, πως η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο "άγνωστου τύπου" από την περιοχή Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, στις 09:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας).

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ κάνουν "περαιτέρω ανάλυση" των παραμέτρων της αποτυχημένης δοκιμής, πρόσθεσε το επιτελείο, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως επρόκειτο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε τη δοκιμή και αξίωσε η Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Διαβάστε Επίσης

Η Πιονγκγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση από την αρχή της χρονιάς. Η σημερινή ήταν η δέκατη εκτόξευση πυραύλου από τον Ιανουάριο. Στη Σεούλ έγινε σαφές προ ημερών πως εκτιμάται πως η Βόρεια Κορέα σύντομα θα πραγματώσει την απειλή της να ξαναρχίσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), αίροντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Την Παρασκευή, με κοινή τους ανακοίνωση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποίησε τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο που έχει δοκιμάσει ποτέ, τον Hwasong-17, σε δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις (27η Φεβρουαρίου, 5η Μαρτίου) με πρόσχημα τις ετοιμασίες της για να τεθούν σε τροχιά "δορυφόροι αναγνώρισης".

Το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020. Επανεμφανίστηκε σε έκθεση αμυντικού εξοπλισμού τον Οκτώβριο του 2021. Δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι τις πρόσφατες εκτοξεύσεις.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ, αυτοανακηρυγμένη πυρηνική δύναμη, να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενίσχυσαν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει στη Νότια Κορέα και έκαναν αεροπορικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, όπου πλέει η δύναμη κρούσης αεροπλανοφόρου.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές διεθνείς κυρώσεις από το 2006, λόγω των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Ωστόσο οι ΗΠΑ κρίνουν πως οι πιο πρόσφατες δοκιμές αποτελούν "πολύ σοβαρή κλιμάκωση" και ότι θα εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε αντίδραση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη Ρωσία να είναι απίθανο να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως συμπέρανε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει.

Τον Απρίλιο, η χώρα θα γιορτάσει τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού της ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και ιδρυτή της χώρας, και δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι ετο0ιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Τυχόν νέες εκτοξεύσεις ICBMs θα αποτελούσαν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον συντηρητικό Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος δεσμεύθηκε προεκλογικά να εφαρμόσει πολύ πιο σκληρή γραμμή έναντι της Βόρειας Κορέας από ό,τι ο προκάτοχός του.

Ο κ. Γιουν δεν αποκλείει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση, που παραμένουν σε πλήρες αδιέξοδο από το 2019, όμως η σκληρή ρητορική του θεωρείται πως μειώνει δραστικά τα περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα τον ερχομό του 2026

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου στην πρωτεύουσα, η οποία θα κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς με δωρεάν εκδηλώσεις και events για μικρούς και μεγάλους.

BUREVESTNIK 26 Οκτ 2025 | 09:25

Η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμή νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ

Ο πύραυλος διέσχισε απόσταση 14.000 χιλιομέτρων και βρισκόταν στον αέρα για περίπου 15 ώρες, δήλωσε στον Πούτιν ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ

ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ 25 Οκτ 2025 | 00:22

ΗΠΑ: Εκτός προγράμματος της περιοδείας Τραμπ στην Ασία μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για μια συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 17 Οκτ 2025 | 18:29

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ σύντομα στη Νότια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να ακυρώσει τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όμως ο υπουργός του των Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη πως αναμένει πως αυτή θα γίνει

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10 Οκτ 2025 | 23:31

Βόρεια Κορέα: Επίδειξη ισχύος του Κιμ με νυχτερινή στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ [εικόνες - βίντεο]

Η Πιονγκγιάνγκ γιόρτασε τα 80 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, Yonhap

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 15 Σεπ 2025 | 18:16

Ρωσία: Εκτόξευσε πύραυλο Kalibr από πυρηνικό υποβρύχιο στη Θάλασσα του Μπάρεντς - [βίντεο]

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστικό πλήγμα με πύραυλο Kalibr κατά την διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων Zapad

NAVY SEALS 05 Σεπ 2025 | 16:37

New York Times: Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν Βορειοκορεάτες πολίτες σε αποτυχημένη αποστολή που ενέκρινε ο Τραμπ το 2019

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας, καθώς διεξήγαγε ιστορικές συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ 02 Σεπ 2025 | 17:05

Διακοπές στο θέρετρο της Βόρειας Κορέας αποκλειστικά για Ρώσους: Η εμπειρία της 33χρονης Αναστάζια

Τι είδε μία 33χρονη Ρωσίδα που πήγε για διακοπές στη Βόρεια Κορέα - Όχι το μέρος που επιλέγουν συνήθως οι Ρώσοι αλλά έχει ενδιαφέρον.

ΦΙΑΣΚΟ 02 Σεπ 2025 | 10:31

Βαριές απώλειες για τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες

Πριν από λίγες μέρες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τις οικογένειες Βορειοκορεατών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 25 Αυγ 2025 | 19:51

Νέα "βόμβα" Τραμπ: "Κάποια στιγμή θα συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν - Έχω πολύ καλές σχέσεις"

"Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν", δήλωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο προτού υποδεχθεί τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Τζάε-μιουνγκ στον Λευκό Οίκο

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ 22 Αυγ 2025 | 21:52

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ μετά από εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας λειτουργούν για να αναχαιτίσουν την απειλή, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση

ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 13 Αυγ 2025 | 22:32

Από Πρώτη Κυρία, στο κελί: Η πρώτη μέρα της συζύγου του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας στην φυλακή

Η Κιμ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης Νάμπου της Σεούλ στη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας, ένα σχετικά καινούργιο σωφρονιστικό ίδρυμα που άνοιξε το 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ 29 Ιουλ 2025 | 23:51

Προσγειώθηκε στη Μόσχα το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος που συνδέει την Πιονγκγιάνγκ με τη ρωσική πρωτεύουσα

Αυτή η πρώτη πτήση από την Πιονγκγιάνγκ έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας έπειτα από 8 ώρες πτήσης

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 12 Ιουλ 2025 | 16:28

Ο Λαβρόφ στο θέρετρο της Βόρειας Κορέας - Χαμογελαστός συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν [εικόνες - βίντεο]

Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ έχουν αναπτύξει ισχυρότατους δεσμούς, μετά και την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στο μέτωπο της Ουκρανίας