«Βούλιαξε» η Κούβα από αμερικανούς τουρίστες

Ενα χρόνο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με κύματα αμερικανών τουριστών χωρίς να είναι προετοιμασμένη.

bouliakse-i-kouba-apo-amerikanous-touristes
SHARE THIS
0
SHARES

Υπό πρωτοφανή πίεση βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία της Κούβας καθώς αλλεπάλληλα κύματα αμερικανών τουριστών φτάνουν στο νησί, ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί δεκαετίες το νησί της Καραϊβικής, με την πλούσια μουσική παράδοση, τα φημισμένα πούρα και τα κλασικά αυτοκίνητα ήταν απαγορευμένο για τους αμερικανούς, λόγω των κυρώσεων και την απομόνωση που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον.

 

Τώρα, οι αμερικανοι τουρίστες πλημμυρίζουν την Παλιά Αβάνα με τις γραφικές πλατιές της και τους στενούς δρόμους της, την οποία είχαν το... προνόμιο να επισκέπτονται οι Καναδοί και οι Ευρωπαίοι.

 

Οι ντόπιοι βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές στα ταξί, τα γεύματα, και τα σουβενίρ. Οι γυναίκες που πόζαραν για φωτογραφίες με τα πολύχρωμα φορέματα και πούρα στο χέρι, εξακολουθούν να το κάνουν, αλλά πια δεν χρεώνουν 1 δολάριο αλλά 5.

 

Την περασμένη χρονιά η Κουβα έσπασε όλα τα ρεκόρ υποδοχής τουριστών με 3.520.000 επισκέπτες καταγράφοντας μια αύξηση κατά 17,4% σε σχέση με το 2014. Την ίδια χρονική περίοδο επισκέφτηκαν το νησί 161.000 αμερικανοί, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι καταγόμενοι από την Κούβα.

 

Αναλυτές της τουριστικής βιομηχανίας εκφράζουν φόβους ότι το νησί δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τουριστών όταν θα εγκαινιαστούν οι εμπορικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τις ΗΠΑ.

 

Ηδη οι ξένοι επισκέπτες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στις κρατήσεις ξενοδοχείων και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Οι τουριστικές υποδομές της Κούβας είναι απαρχαιωμένες μετά από δεκαετίες εμπορικού εμπάργκο και αποτελούνται από μόλις 63.000 δωμάτια με τα περισσότερα ξενοδοχεία να τελούν υπό κρατική διοίκηση.

 

Τα ιδιωτικά και ξένης ιδιοκτησίας ξενοδοχεία γεμίζουν γρήγορα και οι τουρίστες που δεν έχουν κάνει καλό προγραμματισμό καταλήγουν στα κρατικά καταλύματα, ή ενοικιάζουν δωμάτια σε σπίτια. Ηδη μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, μεγάλα γκρουπ αμερικανών να ενοικιάζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, μήνες πριν την άφιξή τους και σε πολύ υψηλές τιμές.

Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο εξετάζει προτάσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τουρισμό και σχεδιάζει να αυξήσει τα δωμάτια σε 85.000 πανεθνικά έως το 2020. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook