«Βουτιά» στο πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο των ΗΠΑ

Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στις ΗΠΑ είναι γεγονός και βρίσκεται στις ακτές τις Φλόριντα.

SHARE THIS
0
SHARES

Ενα (ακόμη) μουσείο γεμάτο αγάλματα στο βυθό της θάλασσας ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του, αυτή τη φορά για το αμερικανικό -κι όχι μόνο- κοινό στις ακτές τις Φλόριντα, στην πανέμορφη παραλία Grayton, που ξεχωρίζει για την κατάλευκη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά της.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων υποθαλάσσιων μουσείων στο Κανκούν του Μεξικό και τα Κανάρια νησιά, το Underwater Museum of Art (UMA) ανοίγει τις πύλες του σε λίγες ημέρες με -μέχρι στιγμής- επτά γλυπτά σε βάθος 18 μέτρων, όλα φτιαγμένα από σκυρόδεμα για να είναι φιλικά στο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Ανάμεσα τους μπορεί να θαυμάσει κανείς ένα χταπόδι και ένα κρανίο, με την είσοδο μάλιστα να είναι ελεύθερη στο κοινό και το μόνο που απαιτείται είναι ο επίδοξος επισκέπτης να διαθέτει μια πιστοποίηση καταδύσεων καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Για την δημιουργία του μουσείου χρειάστηκε να συνεργαστούν ο Σύλλογος Πολιτιστικών Τεχνών της Walton County (CAA) η Ένωση Τεχνητών Ύφαλων του South Walton (SWARA) το Συμβούλιο Τουριστικής Ανάπτυξης του County Walton και Εθνικό Ταμείο δωρεάς για την τέχνη.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό το θέαμα, όταν βουτάς στο νερό και βλέπεις τη θαλάσσια ζωή να απλώνεται μπροστά σου μαζί με τα έργα τέχνης», αναφέρει ο Andy McAlexander, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SWARA, σχετικά με την φιλοσοφία του UMA που θα αλλάζει εκθέματα κάθε χρόνο.

«Όταν βλέπετε μικρά ψάρια που καταφεύγουν σε ένα έργο τέχνης, βλέπετε κάτι περισσότερο από την ομορφιά της Τέχνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας για να διατηρήσει κάτι τόσο εύθραυστο.»

Στόχος του μουσείου μαζί με την ανάδειξη των εκθεμάτων είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής, αφού ο βυθός στο συγκεκριμένο σημείο είναι “άγονος”. Πιθανότατα αυτή η χειροποίητη δημιουργία υφάλου να προσελκύσει ψάρια, φύκια ή ακόμη και κοράλλια.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook