Σχέδιο δολοφονίας κατά του νυν προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απετράπη, με την Αστυνομία να συλλαμβάνει πέντε ύποπτους, τέσσερις εκ των οποίων είναι στρατιωτικοί των Ειδικών Δυνάμεων και ένας αστυνομικός. Και οι πέντε εν ενεργεία.
Οι τέσσερις στρατιωτικοί, όπως σημειώνει το AFP, συνελήφθησαν στο Ρίο, όπου συμμετείχαν στην επιχείρηση ασφαλείας για τη συνάντηση των ηγετών της G20, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη βραζιλιάνικη πόλη. Το BBC αναφέρει πως οι συλλήψεις έγιναν νωρίς την Τρίτη.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποκαλύπτει απόπειρα δολοφονίας κατά του Λούλα.
Η κυβέρνηση μιλά μάλιστα για ένα σχέδιο που προχώρησε αρκετά και ότι "ήταν οι λεπτομέρειες που το εμπόδισαν" από το να υλοποιηθεί.
Και οι πέντε φέρονται να απεργάζονταν σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Λούλα και του εκλεγμένου αντιπροέδρου του, Ζεράλντο Αλκμίν, στις 15 Δεκεμβρίου 2022, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του προέδρου.

Οι συνωμότες, κατά τις Αρχές, δεν σχεδίαζαν απλώς να δολοφονήσουν με δηλητήριο τον εκλεγμένο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, αλλά ήθελαν να συλλάβουν και να εκτελέσουν ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ονόμαζαν το σχέδιό τους "πράσινο και κίτρινο στιλέτο", μια αναφορά στα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας.
Ο Λούλα εξελέγη τον Οκτώβριο του 2022, νικώντας οριακά τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε ποτέ δημοσίως την ήττα του.
Μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα, υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο και προκάλεσαν βανδαλισμούς στα κτίρια. Η αστυνομία απώθησε τους εισβολείς και συνέλαβε χιλιάδες άτομα.
Έκτοτε διεξάγονται έρευνες για τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου 2023, καθώς και για προηγούμενες φερόμενες απόπειρες αποτροπής της ορκωμοσίας του Λούλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr