Βρετανία - Επιστροφή στην κανονικότητα: Και πάλι αγκαλιές και μπύρες στις παμπ

Οι Βρετανοί θα μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά, να πιουν μια μπίρα στην παμπ τους καθώς τμήματα της οικονομίας της Βρετανίας ξανανοίγουν από σήμερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι φίλοι θα μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά, να πιουν μια μπίρα στην παμπ τους, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου, καθώς τμήματα της οικονομίας της Βρετανίας ξανανοίγουν από σήμερα, προσφέροντας έναν βαθμό ελευθερίας σε εκατομμύρια πολίτες της χώρας μετά την κατήφεια ενός τετράμηνου λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η επιδημία της COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που μετρά με 128.000 νεκρούς τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, είδε την υγειονομική του κατάσταση να βελτιώνεται σαφώς μετά το αυστηρό λοκντάουν του χειμώνα και μια πολύ γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Βρετανία - Επιστροφή στην κανονικότητα: Και πάλι αγκαλιές και μπύρες στις παμπ

Η μεγαλύτερη αυτή κρίση δημόσιας υγείας στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα συνοδεύτηκε επίσης από δραστική επέκταση της κρατικής εξουσίας και κατά τη διάρκεια των λοκντάουν στην Αγγλία η αστυνομία διέλυσε πάρτι και διαδηλώσεις, σταμάτησε θρησκευτικές λειτουργίες και επέβαλε πρόστιμα ύψους έως και 10.000 στερλινών σε νέους επειδή έκαναν πάρτι.

"Θα αγκαλιάσω κυριολεκτικά όλους όσους μπορώ", δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ στην εφημερίδα "The Telegraph".

Ωστόσο, πέραν της ευφορίας που επικρατεί καθώς η Αγγλία περνάει από σήμερα σε ένα σημαντικό στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχει και ανησυχία λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους -κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της- το οποίο μπορεί να θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση την οριστική άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τον επόμενο μήνα.

Ζητώντας από τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκρινε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο λόγος να αναβληθεί η προβλεπόμενη από σήμερα χαλάρωση των μέτρων, βάσει της οποίας επιτρέπεται το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των παμπ και των εστιατορίων -οι εξωτερικοί έχουν ανοίξει από τον Απρίλιο - των ξενοδοχείων, των αιθουσών θεαμάτων, των κινηματογράφων και των σταδίων για έως και 10.000 θεατές.

Οι απαγορευμένες επίσης για μήνες συναντήσεις στο σπίτι επιτρέπονται ξανά, αλλά με όριο τα έξι άτομα ή τις δύο οικογένειες το μέγιστο -, όπως και οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους έως και 30 ατόμων και οι διακοπές στο εξωτερικό, αν και μόνον ορισμένοι προορισμοί εξαιρούνται από την υποχρέωση για καραντίνα στην επιστροφή.

"Ήταν πάρα πολύς καιρός αυτή τη φορά", δήλωσε η Κλερ Σμιθ, η σεφ του εστιατορίου Core στο Λονδίνο, η οποία κέρδισε το τρίτο αστέρι της Μισελέν τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

"Έχω ενθουσιαστεί, ανυπομονώ να υποδεχθώ τους πελάτες που θα περνούν την πόρτα, θα είναι πολύ συγκινητικό", δήλωσε στο Reuters. "Το Λονδίνο ανοίγει και θα έρθουν συναρπαστικές στιγμές, θα επανέλθει", σημείωσε.

Μεγάλη Βρετανία

Αν και οι κανόνες διαφέρουν λίγο μεταξύ των 4 περιοχών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιορισμοί χαλαρώνουν από σήμερα στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία αυτό αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα.

Στην Σκωτία συγκεκριμένα, όπου η τοπική κυβέρνηση αποφασίζει για το δικό της χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, η χαλάρωση κάποιων από αυτά δεν εφαρμόζεται σε ζώνες στις οποίες υπάρχουν εστίες της επιδημίας, όπως η Γλασκώβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μεγάλη προσοχή"

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επωφεληθούν των νέων ελευθεριών που τους δίδονται με "μεγάλη προσοχή" και υπογράμμισε ότι η ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού βρίσκεται "υπό στενή παρακολούθηση".

Ο αριθμός των κρουσμάτων που αποδίδονται στο ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος B1.617.2 στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 1.300 αυτήν που πέρασε.

Αν αποδειχθεί πολύ μεταδοτική, η άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, η οποία προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου, μπορεί να ξανατεθεί υπό αμφισβήτηση, σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης.

Καλώντας τον κόσμο να κάνει χρήση της "κοινής λογικής", ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Κουάσι Κάρτενγκ δήλωσε σήμερα στο SkyNews ότι, "αν ενεργούμε λογικά, δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε όλη την οικονομία στις 21 Ιουνίου".

Προς το παρόν, για να αποφευχθεί η διάδοση του ινδικού στελέχους, αυξήθηκαν τα τεστ στις περιοχές που έχουν πληγεί και περιορίστηκε σε οκτώ εβδομάδες (από τρεις μήνες σήμερα) το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 για τους άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, "υπάρχει μεγάλος βαθμός βεβαιότητας" ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Από την έναρξη στις αρχές Δεκεμβρίου της εκστρατείας εμβολιασμού στην Βρετανία, περσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια πρώτη δόση και περίπου 20 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ήτοι σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες ως τα τέλη Ιουλίου.

"Έως και 50% πιο μεταδοτική"

Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση (Sage) φάνηκε επιφυλακτική απέναντι στην νέα άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα.

Αυτή κρίνει ότι υπάρχει "ρεαλιστική πιθανότητα" το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος να είναι έως και 50% πιο μεταδοτικό από αυτό που ταυτοποιήθηκε στα τέλη του 2020 στην Αγγλία, το οποίο προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων, αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να μπει σε λοκντάουν τον Ιανουάριο.

Ως εκ τούτου, προειδοποίησε, η χαλάρωση θα μπορούσε "να οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών, παρόμοια ή μεγαλύτερη με αυτήν τις προηγούμενες φορές κατά την κορύφωση" της επιδημίας, όταν οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονταν στα πρόθυρα του κορεσμού.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία είχε επικριθεί ότι δεν έλαβε γρήγορα μέτρα σε εύρος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όταν ξέσπασε η πανδημία, αντέδρασε σε επικρίσεις ότι καθυστέρησε να δράσει απέναντι στην εμφάνιση του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους και ότι δεν προχώρησε πιο γρήγορα σε μια σκλήρυνση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 23 Οκτ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Αττική με 712 νέες μολύνσεις, 551 στη Θεσσαλονίκη, 237 στη Λάρισα

Συγκεκριμένα από τα 3.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ, οι 712 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2021 | 17:32

Κορονοϊός: 3.199 νέα κρούσματα και 43 θάνατοι - 353 οι διασωληνωμένοι

Ανεβασμένος ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 23 Οκτ 2021 | 16:45

Γκάγκα: Σημαντικό να μην είμαστε χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα - Οφείλουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο

''Θα συνεχίσω να πηγαίνω στα νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να λύνουμε προβλήματα'', δήλωσε η Μίνα Γκάγκα

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Οκτ 2021 | 15:17

Πάτρα: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό νεαρή μητέρα και το 20 ημερών βρέφος της

Στην Πάτρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ 23 Οκτ 2021 | 13:26

Θεσσαλονίκη: Στο "κόκκινο" ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα

Ανησυχητική η αυξητική τάση στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η πόλη.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:03

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα παιδιά 5-11 ετών

Τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer, αρρώστησαν με κορονοϊό, έναντι 16 ανεμβολίαστων παιδιών που αρρώστησαν στην ομάδα ελέγχου του placebo.

TO ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ 22 Οκτ 2021 | 21:19

Κορονοϊός-Σχοινάς: Αυτά είναι τα 10 φάρμακα που θα εξασφαλίσουν τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες

Ο κατάλογος των δέκα υποψηφίων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών και θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται

ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΚΟΡOΝΟΙΟ 22 Οκτ 2021 | 19:05

Ημαθία: "Μας τρώει ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο" - Λύγισε ο πατέρας του 51χρονου αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό

Πιο λυπηρό είναι πως μέχρι τέλους ο εν λόγω αστυνομικός που πέθανε από κορονοϊό δεν επιθυμούσε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΝΤΕΣ 22 Οκτ 2021 | 18:19

28η Οκτωβρίου: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους θεατές στις παρελάσεις λόγω κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, συνεπώς και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Οκτ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα 533 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 675 στην Αττική και 252 στη Λάρισα

Ανησυχία για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Οκτ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Νέα αύξηση στα κρούσματα που έφτασαν τα 3.585 - 36 θάνατοι και 348 διασωληνωμένοι

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι-Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία είναι 250 (+13.64%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Οκτ 2021 | 16:03

Βόρεια Ελλάδα: Ανεμβολίαστο το 94% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ σε 28 νοσοκομεία

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 22 Οκτ 2021 | 15:08

Ημαθία: Δεν θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λόγω κορονοϊού - Μόλις το 45% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ραγδαία και διαρκής η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ημαθία. Δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.