Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες έως το δημοψήφισμα, οι αντίθετες καμπάνιες, της εξόδου ή της παραμονής, εντείνουν τις προσπάθειές να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Αμφίρροπο αναμένεται να είναι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το εάν η χώρα θα πρέπει αν παραμείνει στην Ε.Ε.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ (51%) σύμφωνα με τον μέσο όρο που υπολόγισε ο ιστότοπος WhatUkThinks, με αποτέλεσμα η αγωνία να κορυφώνεται. Ωστόσο σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή το στρατοπεδο του Brexit εμφανίζεται σε δημοσκόπηση να συγκεντρώνει ορμή καθώς ειδικά η καμπάνια υπέρ του έχει ανεβάσει ταχύτητα.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε από το Opinium για τον Observer και εμφανίζει διττή εικόνα αναλόγως της μεθοδολογίας: Με διαφορετική μέθοδο στάθμισης, που στοχεύει να εξισορροπήσει την «στρέβλωση» από ερωτηθέντες στο Διαδίκτυο (που γενικά θεωρείται ότι ευνοεί τη δημοσκοπική εικόνα προς το Brexit), το αποτέλεσμα είναι αντίστροφο από την συνηθισμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, με τη συνηθισμένη μεθοδολογία το Brexit εμφανίζεται στο 43% και το στρατόπεδο της παραμονή στην ΕΕ στο 40% (με το πρώτο να κερδίζει τρεις μονάδες και το δεύτερο να χάνει τέσσερις). Ωστόσο, με την εναλλακτική μεθοδολογία, το ινστιτούτο τοποθετεί στο 43% την παραμονή στην ΕΕ και στο 40% το Brexit. Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 14%.

Οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων στέκονται πάντως περισσότερο στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών και επισημαίνουν ότι το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 70% όσων λένε ότι θέλουν Brexit θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν, ενώ όσοι προτιμούν την παραμονή στην Ε.Ε. δεν είναι τόσο «μαχητικοί» με μόλις το 60% να είναι σίγουροι ότι στις 23 Ιουνίου θα πάνε τελικά στην κάλπη.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και υπενθυμίζουν την συγκλονιστικά μεγάλη αποτυχία των προβλέψεων στις γενικές εκλογές του 2015. Τότε που ενώ οι έρευνες προειδοποιούσαν για θρίλερ ψήφο με ψήφο στην κάλπη, οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα εκπληκτικό 50.8% στον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και μόλις 35.7% στον - έως εκείνη την στιγμή - πολλά υποσχόμενο ηγέτη των Εργατικών Εντ Μιλιμπαντ, ο οποίος αμέσως παραιτήθηκε και πήγε για διακοπές στην Ιμπιζα.

Μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, με 270.000 αφίξεις, το στρατόπεδο των υπέρμαχων του Brexit που ανήγαγε το θέμα αυτό σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας, αναθάρρησε.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αιτία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρικτής της παραμονής στην Ενωση, έκανε μια - κατά γενική ομολογία - ολέθρια τηλεοπτική εμφάνιση.

Κάμερον: «Ναι» στην Ε.Ε., «όχι» στο ευρώ

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ποτέ δεν ταλαντεύτηκε στην πολιτική του έναντι της Ε.Ε. δήλωσε ότι αν η χώρα δεν ήταν μέλος της Ενωσης, θα προσπαθούσε να την εντάξει σε αυτήν, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το "ειδικό καθεστώς" που έχει σήμερα, δηλαδή να εξαιρείται από την υιοθέτηση του ευρώ.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 2

"Δεν θα ήθελα ποτέ να είχαμε μπει στο ευρώ, αλλά εάν μας παραχωρούνταν βρετανικοί όροι, αυτό που έχουμε τώρα, (...) το ειδικό καθεστώς που έχουμε τώρα, θα γινόμουν μέλος", είπε ο Κάμερον στο κανάλι Sky News.

Η 22χρονη Σοράγια που κατατρόπωσε τον Κάμερον

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 3

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος για ένα ολόκληρο τέταρτο με ένα κοινό που τον κατηγορούσε ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης κι ότι διεξάγει μια εκστρατεία που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στον φόβο για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την ΕΕ.

Ο βρετανικός Τύπος επέμεινε ιδιαίτερα στην παρέμβαση μιας νεαρής φοιτήτριας, της 22χρονης Σοράγια Μπουαζαουί, με καταγωγή από το Μαρόκο, η οποία διέκοψε τον Βρετανό πρωθυπουργό και αναφερόμενη στις σπουδές της στην φιλολογία του είπε ότι εκείνη ξέρει να αναγνωρίζει «όταν κάποιος φλυαρεί».

Το αποτέλεσμα ήταν να καταχειροκροτηθεί από το πλήθος και να γίνει το πρόσωπο της ημέρας.

Κόρμπιν: « Ναι» στην Ε.Ε. για χάρη των μεταναστών

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική που δέχεται ότι δεν συμμετέχει ένθερμα στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, κάλεσε τους ψηφοφόρους τους κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε., υπερασπίζοντας τους μετανάστες.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 4

Ο Κόρμπιν, που είχε ψηφίσει «όχι» στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ στο δημοψήφισμα του 1975, δήλωσε πως η ευθύνη για τα προβλήματα που προκάλεσε η μετανάστευση δεν βρίσκεται στην Ε.Ε., αλλά στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και στους εργοδότες.

«Ας μην κατηγορούμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, εργάζονται και μεταναστεύουν σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Εργατικό Κόμμα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο δημοψήφισμα, καθώς έχει την ικανότητα να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους, όσους ζουν σε παραδοσιακά εργατικές περιοχές, αλλά και τους ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτη της επίσημης εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Πάντως ο Κόρμπιν κρατά αποστάσεις από την εκστρατεία παραμονής της χώρας στην ΕΕ, απορρίπτοντας κάποια επιχειρήματα για τους οικονομικούς κινδύνους που ελλοχεύει ένα Brexit, κάνοντας λόγο για προϊόντα «διαφήμισης», «μυθοπλασίας» και «προφητείες καταστροφών».

Ο τζόγος του Φάρατζ

Πιο σίγουρος από ποτέ ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την E.E., ο ηγέτης του ευρωφοβικού και ξενοφοβικού κόμματος Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχει βάλει στοίχημα χίλιες λίρες (περίπου 1.295 ευρώ) ότι η κάλπη θα βγάλει «Brexit».

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 5

Το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, όπου έπαιξε ο Φάρατζ, δίνει πιθανότητες 27% στο Brexit και 73% στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Πριν από μερικές ημέρες ωστόσο η παραμονή βρισκόταν στο 85%.

Ο ηγέτης του Ukip, ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να ηγηθεί ενός στολίσκου 60 πλοίων στις 15 Ιουνίου που θα διαπλεύσει τον Τάμεση έως το Κοινοβούλιο,

Η ΕΚΤ έτοιμη για παν ενδεχόμενο

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 6

Από τη Βιέννη, ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αλλά εκφράζει την ελπίδα ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης.

Η ΕΚΤ είναι της άποψης ότι η Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει μέλος της ΕΕ "επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφεληθεί από την παραμονή της, αλλά πιστεύουμε ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης θα ωφεληθεί από την παραμονή του στην ΕΕ", είπε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μία από τις βασικές πηγές πολιτικού κινδύνου που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κίνδυνοι για τη Στερλίνα

Η βρετανική λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 9% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά από μια επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit εκτιμούν αναλυτές συναλλαγματικών ισοτιμιών σε έρευνα του Reuters.

Η έρευνα στην ο[ποία πήραν μέρος 30 και πλέον αναλυτές έδειξε ότι εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ, η στερλίνα θα ενισχυθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου.

Μόνο ένας από τους συμμετέχοντες προέβλεψε ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ κανείς δεν είπε ότι αναμένεται ενίσχυση ύστερα από μια επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.

Ο επόμενος θα είναι η Ουγγαρία

Ενδεχόμενη απόφαση των Βρεταν;vν υπέρ του Brexit, αναμένεται να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά κινήσεων απεξάρτησης από την Ε.Ε. κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δεν νιώθουν άνετα εντός της Ενωσης. Την εκτίμηση κάνει ο κορυφαίος οικονομολόγος Γκιόργκι Γιάκσιτι, πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Concorde, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters προβλέπει ότι η πρώτη χώρα που θα αρχίσει αν σκέφτεται την έξοδό της είναι η Ουγγαρία.

Μπορεί ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο να δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας είναι εντός της Ε.Ε., όμως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν συγκρούεται συνεχώς με τις Βρυξέλλες, όχι μόνο με αφορμή το προσφυγικό αλλά και σε κάθε κίνησης Ε.Ε. την οποία ο ίδιος θα θεωρήσει παραβίαση της ακεραιότητας της χώρας του και της δικαιοδοσίας της κυβέρνησής του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 02 Δεκ 2021 | 11:12

Η Βρετανία ενέκρινε το κοκτέιλ φαρμάκων της GlaxoSmithKline - Ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της Όμικρον

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το κοκτέιλ αντισωμάτων της GlaxoSmithKline.

ΤΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ... ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ 30 Νοε 2021 | 12:16

Απίστευτος ο Βρετανός υπουργός Υγείας: Πείθει live δημοσιογράφο να κάνει επιτόπου την 3η δόση εμβολίου [βίντεο]

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας πείθει μπροστά στην κάμερα να κάνει επιτόπου την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 30 Νοε 2021 | 11:07

Νέα μέτρα στη Βρετανία λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Τι ισχύει από σήμερα

Νέα μέτρα από σήμερα Τρίτη στη Μ. Βρετανία λόγω κορονοϊού με την Easy Jet να ανακοινώνει πως δεν χάθηκε ο χειμώνας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ PCR TEST 29 Νοε 2021 | 14:57

Καραντίνα 48 ωρών μίνιμουμ για όσους ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία- Τα μέτρα στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Ομικρον

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, παίρνουν αυστηρά μέτρα για την μετάλλαξη Ομικρον- Υποχρεωτική καραντίνα στη Μεγάλη Βρετανία και test pcr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 10:46

Κορονοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους θα προσφέρει η Βρετανία

Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχο.

ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 27 Νοε 2021 | 20:24

Μετάλλαξη Όμικρον: "Τρύπησε" και την Ευρώπη - Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία - Κρούσματα και σε Ιταλία, Τσεχία, προστέθηκαν σε αυτά του Βελγίου και της Βρετανίας - Ο πλανήτης κλείνει τα σύνορά του με τη νότια Αφρική

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Νοε 2021 | 20:07

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον - Τεστ και καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Όλοι όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού - Καραντίνα για όποιον ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον - Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον

ΣΕ ΣΥΝΕΓΕΡΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 27 Νοε 2021 | 17:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι δύο ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 24 Νοε 2021 | 13:28

Σοκ στη Βρετανία: Βασάνισαν το παιδί τους μέχρι θανάτου– Στο τελευταίο του βίντεο ο 6χρονος λέει "Δεν μ’ αγαπάει κανείς"

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοποίηση μέχρι θανάτου ενός ανήλικου από τον πατέρα και τη μητριά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» 18 Νοε 2021 | 15:12

Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής κατσάδιασε τον Τζόνσον: "Πρωθυπουργέ καθίστε κάτω, εδώ κουμάντο κάνω εγώ" [Βίντεο]

Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας με τον Πρόεδρο να επιπλήττει σε έντονο ύφος τον Μπόρις Τζόνσον

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 17 Νοε 2021 | 07:22

Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη σε Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Αρνητική η Βρετανία

Η ιδιαίτερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μελίνα Μερκούρη και η δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πράξη το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Νοε 2021 | 11:19

Μητσοτάκης για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό δίκτυο.