Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες έως το δημοψήφισμα, οι αντίθετες καμπάνιες, της εξόδου ή της παραμονής, εντείνουν τις προσπάθειές να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Αμφίρροπο αναμένεται να είναι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το εάν η χώρα θα πρέπει αν παραμείνει στην Ε.Ε.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ (51%) σύμφωνα με τον μέσο όρο που υπολόγισε ο ιστότοπος WhatUkThinks, με αποτέλεσμα η αγωνία να κορυφώνεται. Ωστόσο σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή το στρατοπεδο του Brexit εμφανίζεται σε δημοσκόπηση να συγκεντρώνει ορμή καθώς ειδικά η καμπάνια υπέρ του έχει ανεβάσει ταχύτητα.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε από το Opinium για τον Observer και εμφανίζει διττή εικόνα αναλόγως της μεθοδολογίας: Με διαφορετική μέθοδο στάθμισης, που στοχεύει να εξισορροπήσει την «στρέβλωση» από ερωτηθέντες στο Διαδίκτυο (που γενικά θεωρείται ότι ευνοεί τη δημοσκοπική εικόνα προς το Brexit), το αποτέλεσμα είναι αντίστροφο από την συνηθισμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, με τη συνηθισμένη μεθοδολογία το Brexit εμφανίζεται στο 43% και το στρατόπεδο της παραμονή στην ΕΕ στο 40% (με το πρώτο να κερδίζει τρεις μονάδες και το δεύτερο να χάνει τέσσερις). Ωστόσο, με την εναλλακτική μεθοδολογία, το ινστιτούτο τοποθετεί στο 43% την παραμονή στην ΕΕ και στο 40% το Brexit. Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 14%.

Οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων στέκονται πάντως περισσότερο στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών και επισημαίνουν ότι το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 70% όσων λένε ότι θέλουν Brexit θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν, ενώ όσοι προτιμούν την παραμονή στην Ε.Ε. δεν είναι τόσο «μαχητικοί» με μόλις το 60% να είναι σίγουροι ότι στις 23 Ιουνίου θα πάνε τελικά στην κάλπη.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και υπενθυμίζουν την συγκλονιστικά μεγάλη αποτυχία των προβλέψεων στις γενικές εκλογές του 2015. Τότε που ενώ οι έρευνες προειδοποιούσαν για θρίλερ ψήφο με ψήφο στην κάλπη, οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα εκπληκτικό 50.8% στον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και μόλις 35.7% στον - έως εκείνη την στιγμή - πολλά υποσχόμενο ηγέτη των Εργατικών Εντ Μιλιμπαντ, ο οποίος αμέσως παραιτήθηκε και πήγε για διακοπές στην Ιμπιζα.

Μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, με 270.000 αφίξεις, το στρατόπεδο των υπέρμαχων του Brexit που ανήγαγε το θέμα αυτό σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας, αναθάρρησε.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αιτία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρικτής της παραμονής στην Ενωση, έκανε μια - κατά γενική ομολογία - ολέθρια τηλεοπτική εμφάνιση.

Κάμερον: «Ναι» στην Ε.Ε., «όχι» στο ευρώ

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ποτέ δεν ταλαντεύτηκε στην πολιτική του έναντι της Ε.Ε. δήλωσε ότι αν η χώρα δεν ήταν μέλος της Ενωσης, θα προσπαθούσε να την εντάξει σε αυτήν, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το "ειδικό καθεστώς" που έχει σήμερα, δηλαδή να εξαιρείται από την υιοθέτηση του ευρώ.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 2

"Δεν θα ήθελα ποτέ να είχαμε μπει στο ευρώ, αλλά εάν μας παραχωρούνταν βρετανικοί όροι, αυτό που έχουμε τώρα, (...) το ειδικό καθεστώς που έχουμε τώρα, θα γινόμουν μέλος", είπε ο Κάμερον στο κανάλι Sky News.

Η 22χρονη Σοράγια που κατατρόπωσε τον Κάμερον

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 3

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος για ένα ολόκληρο τέταρτο με ένα κοινό που τον κατηγορούσε ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης κι ότι διεξάγει μια εκστρατεία που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στον φόβο για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την ΕΕ.

Ο βρετανικός Τύπος επέμεινε ιδιαίτερα στην παρέμβαση μιας νεαρής φοιτήτριας, της 22χρονης Σοράγια Μπουαζαουί, με καταγωγή από το Μαρόκο, η οποία διέκοψε τον Βρετανό πρωθυπουργό και αναφερόμενη στις σπουδές της στην φιλολογία του είπε ότι εκείνη ξέρει να αναγνωρίζει «όταν κάποιος φλυαρεί».

Το αποτέλεσμα ήταν να καταχειροκροτηθεί από το πλήθος και να γίνει το πρόσωπο της ημέρας.

Κόρμπιν: « Ναι» στην Ε.Ε. για χάρη των μεταναστών

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική που δέχεται ότι δεν συμμετέχει ένθερμα στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, κάλεσε τους ψηφοφόρους τους κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε., υπερασπίζοντας τους μετανάστες.

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 4

Ο Κόρμπιν, που είχε ψηφίσει «όχι» στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ στο δημοψήφισμα του 1975, δήλωσε πως η ευθύνη για τα προβλήματα που προκάλεσε η μετανάστευση δεν βρίσκεται στην Ε.Ε., αλλά στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και στους εργοδότες.

«Ας μην κατηγορούμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, εργάζονται και μεταναστεύουν σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Εργατικό Κόμμα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο δημοψήφισμα, καθώς έχει την ικανότητα να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους, όσους ζουν σε παραδοσιακά εργατικές περιοχές, αλλά και τους ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτη της επίσημης εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Πάντως ο Κόρμπιν κρατά αποστάσεις από την εκστρατεία παραμονής της χώρας στην ΕΕ, απορρίπτοντας κάποια επιχειρήματα για τους οικονομικούς κινδύνους που ελλοχεύει ένα Brexit, κάνοντας λόγο για προϊόντα «διαφήμισης», «μυθοπλασίας» και «προφητείες καταστροφών».

Ο τζόγος του Φάρατζ

Πιο σίγουρος από ποτέ ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την E.E., ο ηγέτης του ευρωφοβικού και ξενοφοβικού κόμματος Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχει βάλει στοίχημα χίλιες λίρες (περίπου 1.295 ευρώ) ότι η κάλπη θα βγάλει «Brexit».

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 5

Το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, όπου έπαιξε ο Φάρατζ, δίνει πιθανότητες 27% στο Brexit και 73% στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Πριν από μερικές ημέρες ωστόσο η παραμονή βρισκόταν στο 85%.

Ο ηγέτης του Ukip, ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να ηγηθεί ενός στολίσκου 60 πλοίων στις 15 Ιουνίου που θα διαπλεύσει τον Τάμεση έως το Κοινοβούλιο,

Η ΕΚΤ έτοιμη για παν ενδεχόμενο

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους-Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις - εικόνα 6

Από τη Βιέννη, ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αλλά εκφράζει την ελπίδα ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης.

Η ΕΚΤ είναι της άποψης ότι η Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει μέλος της ΕΕ "επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφεληθεί από την παραμονή της, αλλά πιστεύουμε ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης θα ωφεληθεί από την παραμονή του στην ΕΕ", είπε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μία από τις βασικές πηγές πολιτικού κινδύνου που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κίνδυνοι για τη Στερλίνα

Η βρετανική λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 9% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά από μια επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit εκτιμούν αναλυτές συναλλαγματικών ισοτιμιών σε έρευνα του Reuters.

Η έρευνα στην ο[ποία πήραν μέρος 30 και πλέον αναλυτές έδειξε ότι εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ, η στερλίνα θα ενισχυθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου.

Μόνο ένας από τους συμμετέχοντες προέβλεψε ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ κανείς δεν είπε ότι αναμένεται ενίσχυση ύστερα από μια επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.

Ο επόμενος θα είναι η Ουγγαρία

Ενδεχόμενη απόφαση των Βρεταν;vν υπέρ του Brexit, αναμένεται να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά κινήσεων απεξάρτησης από την Ε.Ε. κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δεν νιώθουν άνετα εντός της Ενωσης. Την εκτίμηση κάνει ο κορυφαίος οικονομολόγος Γκιόργκι Γιάκσιτι, πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Concorde, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters προβλέπει ότι η πρώτη χώρα που θα αρχίσει αν σκέφτεται την έξοδό της είναι η Ουγγαρία.

Μπορεί ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο να δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας είναι εντός της Ε.Ε., όμως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν συγκρούεται συνεχώς με τις Βρυξέλλες, όχι μόνο με αφορμή το προσφυγικό αλλά και σε κάθε κίνησης Ε.Ε. την οποία ο ίδιος θα θεωρήσει παραβίαση της ακεραιότητας της χώρας του και της δικαιοδοσίας της κυβέρνησής του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

TΖΟΝ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ 26 Νοε 2020 | 16:21

Θρίλερ με τον θάνατο βετεράνου δημοσιογράφου του BBC - Βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρα μαζί με τον σύντροφό του

Τα αποτέλεσματα της προκαταρκτικής ιατροδικαστικης εξέτασης δεν κατάφεραν να καθορίσουν τα ακριβή αίτια θανάτου του 68χρονου δημοσιογράφου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:46

Βρετανία: Χριστούγεννα με έως τρεις οικογένειες ανά σπίτι - Χαλαρώνουν τα μέτρα με την άρση του lockdown

Από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες στη Βρετανία θα είναι μέχρι τρεις

ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΒΙΑΖΕ 23 Νοε 2020 | 20:30

Σοκ στη Βρετανία: Αυτός είναι ο 36χρονος με 96 σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανήλικων αγοριών - Η στιγμή της σύλληψής του

Ο 36χρονος εργάτης που ζει στη Βρετανία εκβίαζε ανήλικα προκειμένου να κακοποιήσουν ακόμη και τα μικρότερα αδέρφια τους και να του στείλουν τα βίντεο.

ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Άρση lockdown στη Βρετανία από 2 Δεκεμβρίου με σκληρά τοπικά μέτρα - Το σύστημα των "τριών βαθμίδων"

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εθνικό lockdown λόγω κορονοϊού στη Βρετανία θα αρθεί με αυστηρούς όρους.

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 23 Νοε 2020 | 08:07

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 16:23

Κορονοϊος - Μελέτη: Δύσκολο να μολυνθούν ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες όσοι είχαν Covid-19

Η επαναμόλυνση με Covid-19 δεν είναι πιθανή για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη για τον κορονοϊό

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.

Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ 18 Νοε 2020 | 08:18

Ο κορονοϊός "τσακίζει" την Ευρώπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία

Μόνο στη Γερμανία καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 νεκροί από κορονοϊό σε ένα εικοσιτετράωρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 17 Νοε 2020 | 21:05

Βρετανία: Για να υπάρχει γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Τζόνσον χαλάρωσε την καραντίνα!

Ο Τζόνσον χαλάρωσε προσωρινά τους κανόνες στη Βρετανία για το ξένο εργατικό δυναμικό που πηγαίνει στη χώρα για να εργαστεί στα εκτροφεία πουλερικών.