Βρετανία-ΕΕ: Το "χάος" μιας πιθανής μη συμφωνίας για το Brexit

Η πιθανότητα να επαληθευτεί το σενάριο της μη συμφωνίας στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επανέρχεται

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανία-ΕΕ: Το "χάος" μιας πιθανής μη συμφωνίας για το Brexit

Η πιθανότητα να επαληθευτεί το σενάριο της μη συμφωνίας στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, επανέρχεται στις προβλέψεις που επιχειρούν τις τελευταίες μέρες (πριν και μετά την αναμενόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και την πρόταση μομφής κατά της Τ.Μέι) πολιτικοί αναλυτές. Προειδοποιούν, επίσης, ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ μία «ξαφνική» έξοδος χωρίς συμφωνία, πέρα από το «μεταβατικό» χάος στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, θα μειώσει το ΑΕΠ --σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης-- κατά 7,7%, σε σύγκριση με το εάν παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ειδικούς συνταγματολόγους, ο ελάχιστος χρόνος για κάθε πιθανό σενάριο (καμία συμφωνία, δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία, μία επαναδιαπραγμάτευση --την οποία μέχρι σήμερα αποκλείει η ΕΕ-- γενικές εκλογές, πρόταση μομφής ή δεύτερο δημοψήφισμα), είναι περίπου 22 εβδομάδες. Ακόμη και εάν υπήρχε ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο και επισπεύδονταν οι διαδικασίες, ο απαιτούμενος χρόνος θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, ακόμη και ένας νέος πρωθυπουργός θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τις ίδιες βασικές χρονοβόρες επιλογές.

«Με μόλις 14 εβδομάδες που απομένουν μέχρι η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν είναι δυνατό να γίνει διαχειρίσιμη η πιθανή αναταραχή ενός Brexit χωρίς συμφωνία» υποστηρίζει ο Τιμ Ντουράντ, ερευνητής και μέλος του think tank Ινστιτούτο για την Διακυβέρνηση, με ειδικότητα στο Brexit, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την προετοιμασία της κυβέρνησης για την αποχώρηση.

«Αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα σήμαινε αλλαγή μέσα σε μία νύχτα στις σχέσεις της Βρετανίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν φόβοι για ουρές φορτηγών στα νότια της χώρας και στη βόρεια Γαλλία. Υπάρχει και η έλλειψη βεβαιότητας για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και για τους Βρετανούς που ζουν στις 27 χώρες - μέλη. Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ» γράφει σε άρθρο που δημοσιεύει το Ινστιτούτο.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μία μεγάλη λίστα όλων όσων πρέπει να φέρει σε πέρας για να διαχειριστεί τη μη συμφωνία, όπως να δημιουργήσει νέα πληροφοριακά συστήματα στα κυβερνητικά τμήματα, να προστατεύσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, να διαπραγματευτεί συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, ενώ στο νομοθετικό μέτωπο, να περάσει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια πριν από την έξοδο χωρίς συμφωνία και περίπου 700 κομμάτια δευτερεύουσας νομοθεσίας.

Μία επιχειρηματική έρευνα το Νοέμβριο, εκτιμά ότι το 80% των ενεργειών που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν για τη μη συμφωνία, δεν έχουν γίνει.

Οικονομική καταστροφή στο πέρασμα Ντόβερ - Καλαί;

Ο Γάλλος πρώην υπουργός και πρόεδρος της περιοχής Ο-ντε Φρανς (που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι του Καλαί, το αλιευτικό λιμάνι Μπουλόν-σιρ-Μερ, και το σημαντικό μεταφορικό λιμάνι Δουνκέρκη), Χαβιέρ Μπερτράντ, ηγήθηκε μίας πρωτοβουλίας στη Γαλλία για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «καταστροφική» αναστάτωση στη διαδρομή Ντόβερ - Καλαί, που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία.

Στις αρχές της εβδομάδας, συγκάλεσε τη διακυβερνητική ομάδα μεταφορέων στη Λιλ, όπου συμμετείχε και ο Οργανισμός Οδικών Μεταφορών της Βρετανίας και προειδοποίησε ότι με βάση τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαδικασία των φορτίων στα τελωνεία, θα σημειώνονται περίπου οχτώ ώρες αναμονής για τη διεκπεραίωση του γραφειοκρατικού ελέγχου για ένα τυπικό φορτηγό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian ο Μπερτράντ είπε ότι στο Καλαί έχει ξεκινήσει επειγόντως προετοιμασία σχεδίων για προσωρινές συνοριακές θέσεις ελέγχου και την πρόσληψη περίπου 250 τελωνειακών υπαλλήλων που πιθανώς θα χρειαστούν.

Αλλά και ο Οργανισμός Οδικών Μεταφορών της Βρετανίας προειδοποίησε επίσης για σημαντικές καθυστερήσεις σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και αγαθά από το Καλαί και έκανε λόγο για «καταστροφή του τομέα μεταφορών» στις 30 Μαρτίου. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε άρνηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προβλήματος» είπε ο υπεύθυνος πολιτικής του Οργανισμού, που εκπροσωπεί μεγάλες μεταφορικές εταιρίες όπως η DHL.

Ο Μπερτράντ υποστήριξε ότι οι Γάλλοι ανησυχούν τόσο πολύ για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας που προχωρούν σε διευθετήσεις για να κρατήσουν ανοιχτό τον διάδρομο του Καλαί. Σύμφωνα με τους μεταφορείς, περίπου 11.000 φορτηγά ημερησίως χρησιμοποιούν το λιμάνι του Ντόβερ, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν πριν από την ενιαία αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΠΑ 25 Νοε 2020 | 17:54

Εμβόλια για κορονοϊό: Εγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - "Ελπίδες για θετική γνωμοδότηση πριν τα Χριστούγεννα"

"Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση για τα εμβόλια πριν από τα Χριστούγεννα", λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΜΑΤΑ 25 Νοε 2020 | 16:49

Κορονοϊός - Τραγωδία στις ΗΠΑ: Ένας νεκρός κάθε 40 δευτερόλεπτα από την πανδημία

Πάνω από 2000 νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ την ημέρα για πρώτη φορά απο τον Μάιο

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

...ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 25 Νοε 2020 | 15:20

"Στον Άγιο Βασίλη, να δώσω αντισηπτικό;": Το υπέροχο γράμμα 8χρονου στον Μπόρις Τζόνσον

Ένας 8χρονος ρώτησε σε γράμμα του τον Μπόρις Τζόνσον αν πρέπει να βάλει ένα μπουκάλι αντισηπτικό δίπλα από τα μπισκότα του Άγιου Βασίλη

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 13:50

Ο Ερντογάν... επιστήμονας: Ανακοίνωσε τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό έως τον Απρίλιο

"Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα τοπικό εμβόλιο κορονοϊού έως τον Απρίλιο", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΛΥΝΣΕΣΙ 25 Νοε 2020 | 12:27

Γερμανία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο - Έτοιμο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 18.633.

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ Η "ΑΤΑΚΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ"; 25 Νοε 2020 | 12:12

ΗΠΑ: Ενας πελώριος μεταλλικός μονόλιθος "φύτρωσε" στην έρημο της Γιούτα - Απίστευτο περιστατικό

Ένας πελώριος μεταλλικός μονόλιθος είναι φυτεμένος μέσα στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ. Μυστική η τοποθεσία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 25 Νοε 2020 | 11:33

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω στην πόρτα της καγκελαρίας της Μέρκελ με σύνθημα "Δολοφόνοι παιδιών και ηλικιωμένων"

Διαμαρτυρία για τα μέτρα περιορισμού, που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφορούσε πιθανότατα το σημερινό περιστατικό, με ιδιωτικό αυτοκίνητο να πέφτει πάνω στην καγκελόπορτα της Καγκελαρίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 11:24

Γαλλία: Εκθεση για την τρομοκρατία - Οι εμπόλεμες ζώνες το επίκεντρο - Στην κορυφή οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν παρέμειναν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ 25 Νοε 2020 | 10:20

Ελβετία: Τζιχαντίστρια η γυναίκα της επίθεσης σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο

Στην Ελβετία επιβεβαίωσαν τους φόβους τους. Η δράστρια της επίθεσης στο πολυκατάστημα είναι τζιχαντίστρια.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ USA TODAY 25 Νοε 2020 | 10:19

Τρυφερός ο Δρ Φάουτσι: Μη φοβάστε, παιδιά, ο Άγιος Βασίλης εξαιρείται από τον κορονοϊό και θα έρθει

Καθησύχασε τα παιδάκια ο Δρ. Φάουτσι για τον Άγιο Βασίλη. Θα έρθει γιατί εξαιρείται από τον κορονοϊό.