Βρετανία: Νίκη του Φάρατζ βλέπουν οι αναλυτές

Ξεκίνησε το πρωί στη Βρετανία η καταμέτρηση των ψήφων των Ευρωεκλογών. Ο ευρωσκεπτικστής Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να λάβει ποσοστό 27-32%.

bretania-niki-tou-faratz-blepoun-oi-analutes
SHARE THIS
0
SHARES

Η μεγάλη ενίσχυση του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές στη Βρετανία πρόγευση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που θα ανακοινωθούν απόψε.

Η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη των 73 Βρετανών Ευρωβουλευτών άρχισε το πρωί, με τον ευρωσκεπτικιστή κ. Φάρατζ να αναμένεται να λάβει ποσοστό από 27% έως 32%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το UKIP διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία ουσιαστικά με μονοθεματική ατζέντα, δηλαδή τους κινδύνους που κατά την άποψή του ήδη Ευρωβουλευτή κ. Φάρατζ, επιφυλάσσει για τους Βρετανούς πολίτες η χωρίς περιορισμούς έλευση μεταναστών από την ΕΕ. Το μήνυμά του, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, βρήκε απήχηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους του Λονδίνου, όπου ζει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων μεταναστών.

Παρά το γεγονός ότι το UKIP δεν κέρδισε τον έλεγχο σε κανέναν δήμο όπου διενεργήθηκαν εκλογές την Πέμπτη, η αύξηση του αριθμού των δημοτικών του συμβούλων ήταν εντυπωσιακή

Παρά το γεγονός ότι το UKIP δεν κέρδισε τον έλεγχο σε κανέναν δήμο όπου διενεργήθηκαν εκλογές την Πέμπτη, η αύξηση του αριθμού των δημοτικών του συμβούλων ήταν εντυπωσιακή, προκαλώντας προβλήματα σε όλα τα υπόλοιπα κύρια κόμματα.

Το πρωί της Κυριακής άρθρο στους Sunday Times του πρώην Υπουργού, Ντέιβιντ Ντέιβις, στελέχους των Συντηρητικών με μεγάλη επιρροή κυρίως στη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, καλεί τον Πρωθυπουργό Κάμερον να επισπεύσει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο κ. Ντέιβις ζητά το δημοψήφισμα να μη γίνει προς τα τέλη του 2017, όπως έχει πει ο κ. Κάμερον, αλλά το 2016 ώστε να υπάρξει ανάσχεση της ανόδου του UKIP. «Οι Συντηρητικοί στερούνται σαφήνειας και θάρρους», είναι το προειδοποιητικό μήνυμα του κ. Ντέιβις, που έρχεται μετά από προτροπή άλλων στελεχών της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις για εκλογική συνεργασία με τον κ. Φάρατζ.

Οι νικητές των δημοτικών εκλογών, οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης του Εντ Μίλιμπαντ, έχουν βγει προβληματισμένοι την εκλογική διαδικασία, παρά το ότι διεκδικούν την πρωτιά μαζί με το UKIP και στις ευρωεκλογές. Η αναγωγή των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στην επικράτεια δίνει στο κόμμα ποσοστό 31% έναντι 29% των Συντηρητικών. Στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι 12 μήνες πριν από τις γενικές εκλογές η διαφορά από το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη, ιδίως από τη στιγμή που οι Συντηρητικοί έχουν εφαρμόσει πολιτική σκληρής λιτότητας και έχουν διαρροές ψηφοφόρων προς το UKIP. Το Σαββατοκύριακο στελέχη των Εργατικών κάλεσαν τον ηγέτη τους να εντείνει τις προσπάθειές του να πείσει τους ψηφοφόρους.

Στους δε Φιλελεύθερους Δημοκράτες της συγκυβέρνησης, υποψήφιοι Βουλευτές του κόμματος κάλεσαν χωρίς περιστροφές τον Νικ Κλεγκ να παραιτηθεί για το καλό του κόμματος. Η αναγωγή του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στην επικράτεια φέρνει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην τέταρτη θέση με 13% πίσω από το 17% του UKIP. Ο κ. Κλεγκ ελπίζει πως το προεκλογικό μήνυμά του ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το μοναδικά γνήσια φιλοευρωπαϊκό κόμμα στη χώρα θα βελτιώσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές, κάτι που όμως δε διαφαίνεται ως μεγάλη πιθανότητα από τις δημοσκοπήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook