Βρετανικά πανεπιστήμια κατά Μέι για τις συνέπειες του Brexit

Η αφρόκρεμα των βρετανικών πανεπιστημίων ζητούν από την Μέι να ξανασκεφτεί το σχέδιο για το καθεστώς παραμονής των πολιτών από την ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανικά πανεπιστήμια κατά Μέι για τις συνέπειες του Brexit

Η απόφαση για Brexit οδήγησε τη Βρετανία σε αχαρτογράφητα νερά και σε αδιέξοδα πολιτικά αλλά και οικονομικά. Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα έχει ήδη οδηγήσει τους μεγάλους της αγοράς να ετοιμάζουν βαλίτσες για... άλλες πολιτείες ενώ Φρανκφούρτη και Παρίσι βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για την δόξα του Σίτι και τις τράπεζες. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της πλέον προσοδοφόρας βιομηχανίας της χώρας, τα βρετανικά πανεπιστήμια, προειδοποιούν για τις μεγάλες απώλειες που θα υποστούν.

Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας παραδίδουν σήμερα στην Τερέζα Μέι έναν κατάλογο με 10 αιτήματα που όπως υποστηρίζουν πρέπει να ικανοποιηθούν εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τον κλάδο της εκπαίδευσης που αποφέρει ετησίως 73 δισ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία!

Τι θα γίνει με τους ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν ή πρόκειται να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια. Τι θα γίνει με τις χιλιάδες εργαζομένων, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς των πανεπιστημίων που εργάζονται στη Βρετανία;

Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας παραδίδουν σήμερα στην Τερέζα Μέι έναν κατάλογο με 10 αιτήματα που όπως υποστηρίζουν πρέπει να ικανοποιηθούν εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τον κλάδο της εκπαίδευσης που αποφέρει ετησίως 73 δισ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία!

Ανάμεσα τους, η αφρόκρεμα των βρετανικών πανεπιστημίων Οξφόρδη και Κέιμπριτζ. Ζητούν να εγγκαταλείψει η Μέι τα σχέδια που θα οδηγήσουν τον κάθε πολίτη της ΕΕ να αποκτά ένα νέο καθεστώς παραμονής στη Βρετανία. Πρόσφατα έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προειδοποιούσε ότι αν δεν εξασφαλιστούν έως το τέλος του έτους, έστω μονομερώς, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε τα βρετανικά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν φυγή μελών προσωπικού που είναι υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Η αβεβαιότητα που επικρατεί θα οδηγήσει στο φαινόμενο του λεγόμενου ‘brain drain’ που θα είναι επιζήμιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αυτή τη στιγμή 127.000 φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας ενώ εργάζονται σε αυτά 25.000 πολίτες χωρών μελών της ΕΕ.

Για όσους σκοπεύουν να εισαχθούν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια το 2017 και το 2018:

Μέχρι να υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017 και 2018 θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα μια και το καθεστώς δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και την ημέρα της πιθανής εξόδου γιατί μέχρι τότε η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αυτών, θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν το πρώτο έτος της εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο (αποκλείεται οποιαδήποτε αλλαγή συνθηκών ή όρων από το Βρετανικό κράτος στη μέση της φοίτησης).

Μετά το Brexit οι φοιτητές θα χρειάζονται φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρώπη είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών «Erasmus», που ξεκίνησε το 1987 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της ΕΕ. Και αυτό γιατί δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν «μία πρώτη γεύση» από την Ευρώπη, περνώντας έξι μήνες στη χώρα και το πανεπιστήμιο της επιλογής τους, και μάλιστα με οικονομική υποστήριξη. Θα συνεχίσει η Βρετανία να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ 21 Σεπ 2020 | 17:10

Κορονοϊός - Μαδρίτη: Eνα εκατ. κάτοικοι υπό αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση - "Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον στρατό"

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Μαδρίτης μετακινούνται πλέον μόνο υπο αυστηρές προϋποθέσεις λόγω του κορονοϊού

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» 21 Σεπ 2020 | 15:35

Οδηγίες UCLA: Κορονοϊός, γρίπη ή απλό κρύωμα; - Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Ο επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του UCLA ενημερώνει για τις διαφορές ανάμεσα σε απλό κρύωμα, γρίπη ή κορονοϊό.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Σεπ 2020 | 15:33

Κορονοϊός: Κοντά στο δεύτερο lockdown η Βρετανία - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ πανικόβλητοι πολίτες [εικόνες]

Ένα βήμα πριν από ένα δεύτερο καθολικό lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Βρετανία, με τους πολίτες να έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 21 Σεπ 2020 | 14:10

Τουρκία: Οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, λέει ο Καλίν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δυσαρεστημένος από την ανακοίνωση με την οποία ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 12:35

Ενα βήμα πριν από το lockdown η Μεγάλη Βρετανία- Συνέντευξη τύπου του Βρετανού "Τσιόδρα"

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αποφασίσει το lockdown καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατά 6.000 την ημέρα

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Σεπ 2020 | 12:05

Η Ελβετία κάνει δημοψήφισμα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών

Η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο επίσης δε διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Σεπ 2020 | 11:59

Ο Ορμπάν στηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Σεπ 2020 | 11:11

Κορονοϊός: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στη Νότια Κορέα - Μεικτό σύστημα και με online μαθήματα

Οι μαθητές στη Σεούλ επέστρεψαν στις τάξεις τους με ένα μοντέλο που συνδυάζει τα διαδικτυακά μαθήματα με τις διά ζώσης παραδόσεις.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 21 Σεπ 2020 | 08:10

Μεταναστευτικό: Το γερμανικό πλοίο Alan Kurdi διέσωσε 133 ανθρώπους στη Μεσόγειο

Το πλήρωμα του Άλαν Κούρντι διέσωσε 114 ανθρώπους από ένα φουσκωτό κι ένα ξύλινο πλεούμενο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 08:08

Διεθνής έρευνα: Αστρονομικά ποσά ξεπλένονται επί χρόνια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 21 Σεπ 2020 | 08:03

Συνελήφθη γυναίκα που ταχυδρόμησε στον Τραμπ φάκελο με θανατηφόρο δηλητήριο

Η επιστολή στον Τραμπ είχε ταχυδρομηθεί από τον Καναδά.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ 21 Σεπ 2020 | 07:59

Κορονοϊός : Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Η χαλάρωση των μέτρων έφερε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

20 Σεπ 2020 | 21:23

Κορονοϊός: Έκρηξη 10.569 νέων κρουσμάτων στην Γαλλία - Μείωση των ασθενών στην Ιταλία

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 35.707 άνθρωποι, ενώ στη Γαλλία 31.585.