Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, με την αγωνία να κορυφώνεται για το αποτέλεσμα της κάλπης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, με την αγωνία να κορυφώνεται για το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ, έδειχναν μεν ένα σαφές προβάδισμα της Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο να φαίνεται εξασφαλισμένη η αυτοδυναμία. Ο «μαγικός αριθμός» που θα πρέπει κανείς να κοιτά είναι το 326. Τόσες είναι οι έδρες που θα πρέπει να εξασφαλίσει το κόμμα που θα νικήσει για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 650 βουλευτών.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 12.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας. Εκείνη την ώρα αναμένεται και η δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll. Κατόπιν, θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων. Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, θα έχουν καταμετρηθεί περίπου οι μισές ψήφοι, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι βρετανικές εκλογές διεξάγονται στον απόηχο των δύο πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο.

Μέι και Κόρμπιν έσπευσαν το πρωί στα εκλογικά τους τμήματα για να ψηφίσουν. «Σας ευχαριστώ πολύ, όλους, που είστε εδώ σήμερα. Είναι μια ημέρα δημοκρατίας. Μόλις ψήφισα. Είμαι περήφανος για την προεκλογική εκστρατεία που κάναμε. Σας ευχαριστώ και πάλι» δήλωσε η επικεφαλής των Εργατικών.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll

Τα διακυβεύματα των εκλογών

Οι εκλογές θα κρίνουν αν η Μέι ή ο αντίπαλός της, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Βρετανία εκτός της ΕΕ, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να καθορίσει την νέα πορεία για την οικονομία της χώρας.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της δύναμη στις συνομιλίες για το Brexit, να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το "διαζύγιο" και να ενισχύσει την θέση της στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματός της.

Παρότι η Μέι εξακολουθεί να θεωρείται το φαβορί, οι αγορές επεξεργάζονται τώρα μια ευρύτερη γκάμα πιθανών σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών σε σχέση με παλαιότερα.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll - εικόνα 2

Σαρωτική νίκη της Μέι

Η στερλίνα κατέγραψε ράλι τον Απρίλιο όταν η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές καθώς οι επενδυτές πόνταραν ότι το ευρύ προβάδισμα που τότε της έδιναν οι δημοσκοπήσεις θα μεταφραζόταν και σε ευρεία πλειοψηφία, μειώνοντας την αβεβαιότητα ως προς το αν θα λάβει την εντολή που απαιτείται για να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας και στη συνέχεια να περάσει την συμφωνία από το κοινοβούλιο.

Οι πρόωρες εκλογές μεταθέτουν την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών από το 2020--λίγο μετά την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την ΕΕ--ως το 2022 δίνοντας έτσι στην Μέι περισσότερο χρόνο για να διευθετήσει την συμφωνία εξόδου και πιθανόν να μειώσει το πολιτικό ρίσκο για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας.

Kάποιοι μάλιστα υιοθετούν την άποψη ότι μια ευρεία πλειοψηφία θα επέτρεπε στην πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με την σκληροπυρηνική της προσέγγιση μέχρι σήμερα που έθετε ως προτεραιότητες ζητήματα όπως η μετανάστευση και το εμπόριο αντί της πρόσβασης στην κερδοφόρα ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Όλα αυτά συνέβαλαν στην εκτίναξη της στερλίνας σε υψηλό οκταμήνου 1,3048 δολαρίων στις 18 Μαϊου.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Citi, μια πλειοψηφία περισσότερων από 100 εδρών θα μείωνε τον κίνδυνο μιας χαοτικής εξόδου από την ΕΕ, αλλά θα μείωνε και την πιθανότητα η Βρετανία να μπορέσει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll - εικόνα 3

Νίκη της Μέι με ενισχυμένη πλειοψηφία

Το προβάδισμα των Τόρις μειώθηκε ριζικά μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της Μέι να επιβάλει στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλισή τους όσο μεγαλώνουν, ενώ ο Κόρμπιν κέρδισε έδαφος χάρις στις δημοφιλείς θέσεις του όπως η επανεθνικοποίηση και η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Μέι θα βελτιώσει την νίκη 12 εδρών του προκατόχου της στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, το προβάδισμα των Τόρις που μειώνεται παραπέμπει σε πλειοψηφία πολύ μικρότερη των 100 εδρών και πλέον.

Τραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα υπονόμευε τα βασικά σενάρια που έχουν συμβάλει στην πορεία της λίρας τον τελευταίο μήνα.

"Θεωρούμε ότι το βασικό μας σενάριο (πλειοψηφία 70 εδρών των Τόρις) θα έχει ως αποτέλεσμα το ράλι της στερλίνας να επιστρέψει στο φάσμα $1.30-1.3150", αναφέρουν σε υπόμνημα προς τους πελάτες τους αναλυτές από την καναδική τράπεζα Bank of Montreal.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll - εικόνα 4

Η Μέι κερδίζει αλλά χωρίς συνολικά κέρδη: Πλειοψηφία 12 εδρών ή μικρότερη

Αν η Μέι δεν εξασφαλίσει μια νίκη με πλειοψηφία 12 εδρών, όπως είχε συμβεί με τον Κάμερον το 2015, το "στοίχημά" της για τις εκλογές θα έχει αποτύχει, η ικανότητά της να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για το Brexit από το κοινοβούλιο θα περιοριστεί και θα προσέλθει πιο αδύναμη στις συνομιλίες αργότερα μέσα στον μήνα.

Η αντίθετη άποψη λέει ότι με λιγότερο χώρο για ελιγμούς στο εσωτερικό της χώρας η Μέι θα είναι σε θέση να απορρίψει τους συμβιβασμούς που έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες και να επιδιώξει ένα σκληρότερο παζάρι γνωρίζοντας ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν θα θελήσουν να πραγματοποιήσει την απειλή της για διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Για τους επενδυτές ο κυρίαρχος παράγοντας ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit και ποιά θα είναι η μορφή της.

Η Citi αναφέρει ότι πλειοψηφία μικρότερη των 40 εδρών θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα για την διαδικασία του Brexit βυθίζοντας την στερλίνα.

"Η πιθανή εξάρτηση της Μέι από τις μειονότητες, όπως οι σκληροπυρηνικοί θιασώτες της Παραμονής ή οι αντίστοιχοι της Εξόδου, θα αύξανε τον κίνδυνο ενός 'χαοτικού Brexit', αλλά και την πιθανότητα ενός πολύ ηπιότερου Brexit από αυτό στο οποίο στοχεύει σήμερα", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll - εικόνα 5

Βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα: Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει καθαρή νίκη

Αν κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, οι αγορές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σημαντική αβεβαιότητα για το ποιός θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ποιούς συμβιβασμούς ο επόμενος πρωθυπουργός θα χρειαστεί να κάνει για να εξασφαλίσει την στήριξη άλλων κομμάτων.

Το 2010, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές, οι αγορές αντέδρασαν στην αβεβαιότητα πουλώντας στερλίνες.

Αυτή τη φορά η επιλογή αναμένεται να είναι λιγότερο ξεκάθαρη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σημαντικά αποδυναμωμένους και το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας να αναδεικνύεται πιθανόν σε μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής.

Η θέση των Τόρις για το Brexit και σε μικρότερο βαθμό για άλλα εσωτερικά ζητήματα όπως η λιτότητα, καθιστά σχεδόν απίθανο να μπορέσουν να βρουν έναν πρόθυμο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και ως εκ τούτου πιθανότερο είναι από μια βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα να προκύψει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς.

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι παρά την αβεβαιότητα, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει την άνοδο της στερλίνας.

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll - εικόνα 6

Νίκη του Κόρμπιν

Μια καθαρή νίκη του Κόρμπιν, του οποίου η μικρότερη της διετίας θητεία του στην ηγεσία των Εργατικών έχει χαρακτηριστεί από χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, πόλωση στο κόμμα του και ένα αποτυχημένο "πραξικόπημα", θα ωθούσε πολλούς επενδυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους τόσο για το Brexit όσο και για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Η ιστορία έχει διδάξει ότι η στερλίνα τείνει να αποδυναμώνεται στις μεγάλες εκλογικές κατακτήσεις των Εργατικών και οι αναλυτές και οι χρηματιστές του Λονδίνου κρατάνε την αναπνοή τους για πιθανή βουτιά της λίρας σε περίπτωση νίκης του Κόρμπιν.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 21:07

Ιταλία: 1.912 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown

O υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown, την περασμένη άνοιξη στην Ιταλία

«ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ» 25 Σεπ 2020 | 20:52

Eπίθεση στο Charlie Hebdo: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων - "Σκέφτηκα ξανάρχισε..."

Η επίθεση στην οδό Νικολά-Απέρ, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ξύπνησε μνήμες από τον Ιανουάριο του 2015.

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SAMP/T ΤΗΣ EUROSAM. 25 Σεπ 2020 | 20:33

Αποκάλυψη Bloomberg: ο Ερντογάν προσέγγισε τον Μακρόν για τους ευρωπαϊκούς πυραύλους "S-400"

Ο Ερντογάν προσέγγισε τον Γάλλο πρόεδρο για να τον πείσει - Τι γράφει το δημοσίευμα

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 25 Σεπ 2020 | 20:06

Κορονοϊός: Σοκάρει ο ΠΟΥ - Έως και 2 εκατομμύρια νεκροί μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:20

Κορονοϊός: Σε τι φάση βρίσκονται τα εμβόλια της Κίνας - Πότε βγαίνουν στην αγορά

Η ανάπτυξη έντεκα κινεζικών εμβολίων, από τα συνολικά 59 προγράμματα, έχει πλέον εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών.

ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 16:12

Αργεντινή: Σάλος με βουλευτή σε τηλεδιάσκεψη - Κατέβασε τη μπλούζα της συντρόφου του και της φίλησε το στήθος [Βίντεο]

Βουλευτής στην Αργεντινή κατέβασε την μπλούζα της συντρόφου και της φιλούσε το στήθος στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 15:17

Charlie Hebdo - Συναγερμός στο Παρίσι: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι - Έκλεισε το μετρό

Δύο συλλήψεις για την επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo με 4 τραυματίες

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS/ ISPOS. 25 Σεπ 2020 | 14:49

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: "Θρίλερ" σε 4 καθοριστικές πολιτείες - Από 1 έως 3 μονάδες η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ

Το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες.

ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ...ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 25 Σεπ 2020 | 13:53
ΔΥΟ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 13:45

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo - Τέσσερις τραυματίες

Συναγερμός στο Παρίσι. Επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo.

REAL ESTATE 25 Σεπ 2020 | 12:45

Σκάνδαλο στο Βατικανό: Ξήλωσαν τον καρδινάλιο που έκανε μπίζνες με ακριβά ακίνητα στο Τσέλσι του Λονδίνου

Η Αγία Έδρα γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με λακωνική ανακοίνωσή της την παραίτηση του καρδιναλίου χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση γι' αυτή.

Η ΧΩΡΑ ΘΡΗΝΕΙ 140.000 ΝΕΚΡΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 08:24
ΕΝΑΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 08:17

ΗΠΑ: Έβδομη εκτέλεση θανατοποινίτη σε 3 μήνες

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ένθερμα την θανατική ποινή.