Βρετανικές εκλογές: Τι εξασφάλισε στον Τζόνσον τη μεγάλη νίκη

O "παλιάτσος” αυτός χάρισε στους Βρετανούς Συντηρητικούς τη μεγαλύτερη νίκη τους από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανικές εκλογές: Τι εξασφάλισε στον Τζόνσον τη μεγάλη νίκη

Στους λίγους μήνες της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, απειράριθμες ήταν οι φορές που ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ περιγράφηκε στον φιλελεύθερο Τύπο της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης ως ένας "παλιάτσος” που κατέγραφε "αλλεπάλληλες ήττες”, γράφει στην ανάλυσή του για τις εκλοές στην Μεγάλη Βρετανία ο Κώστας Ράπτης.

Όμως, στην πραγματική πολιτική μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος (και όχι στους διαδικαστικούς ελιγμούς ενός χαοτικού και αυτοαναφορικού κοινοβουλίου), ο "παλιάτσος” αυτός χάρισε στους Βρετανούς Συντηρητικούς, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα αποτελέσματα, τη μεγαλύτερη νίκη τους από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο λόγος ασφαλώς δεν έχει να κάνει με την πληρότητα και πειστικότητα του κυβερνητικού του προγράμματος, όταν μάλιστα η προεκλογική συζήτηση ήταν εντυπωσιακά ρηχή και ο ίδιος ή το επιτελείο του συνελήφθησαν επανειλημμένα να αυτοαναιρούνται, να προχειρολογούν ή και να ψευδολογούν. Ο Τζόνσον ήξερε να σφυροκοπεί νυχθημερόν ένα μήνυμα: ότι ο μπελάς του Brexit έπρεπε επιτέλους να τελειώσει, η εθνική κυριαρχία να ανακτηθεί και η λαϊκή ετυμηγορία του 2016 να γίνει σεβαστή.

Οι ανακολουθίες των Εργατικών

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τιμωρήθηκαν οι Εργατικοί – αφού στην πολιτική οφείλει να απαντά κανείς στα ερωτήματα που κάθε φορά κυριαρχούν και όχι μόνο σε αυτά της αρεσκείας του. Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν θέλησε να επικεντρώσει τη συζήτηση στην άρση της λιτότητας, στην υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας και σε ένα (ριζοσπαστικό για τις μέρες μας) πρόγραμμα επανεθνικοποιήσεων.

Ωστόσο δεν μπορούσε να είναι πειστικό όταν στο μείζον θέμα των ημερών, δηλ. το Brexit, είχε μια θέση ασαφή και αμφιταλαντευόμενη που προεξοφλούσε περαιτέρω χρονοτριβή. Το ίδιο το εκλογικό μανιφέστο του κόμματος (αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί, αφού τα καλύτερα για τους Εργατικούς δημοσκοπικά σενάρια απλώς άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας/συνεργασίας υπό τον Κόρμπιν) προϋπέθετε σε κρίσιμες όψεις του την αποδέσμευση από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όμως η τοποθέτηση των Εργατικών για το Brexit προέβλεπε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου (με στόχο την εξασφάλιση στενότερης σχέσης με την Ε.Ε.) και κατόπιν διενέργεια δημοψηφίσματος για την επιλογή ανάμεσα σε αυτήν και την παραμονή, με την κυβέρνηση να τηρεί ουδέτερη στάση...

Η πεποίθηση ότι μόνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να προσφέρει τις εργασιακές, περιβαλλοντικές κτλ. εγγυήσεις, που έμοιαζε τις τελευταίες δεκαετίες αδύνατο να κατοχυρωθούν εγχωρίως, παρέμενε ακλόνητη στο στελεχιακό δυναμικό των Εργατικών, ενώ είχε ήδη καταρριφθεί στα μάτια εκείνων των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους (λ.χ στην αποβιομηχανοποιημένη βόρεια Αγγλία), οι οποίοι είχαν αποξενωθεί ήδη από το 2016 και τώρα χάθηκε η ευκαιρία να επαναπροσεγγισθούν.

Η βρετανική αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικούσε μία θέση που δεν προσφερόταν: ήταν πολύ ευρωπαϊστική για να έχει απήχηση έξω από τα "εξωστρεφή” κοινωνικά στρώματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας και πολύ αριστερή για τα ίδια αυτά στρώματα. Την ώρα που ο Τζόνσον έγκαιρα εκκαθάριζε την εκ δεξιών απειλή του Brexit Party του Νάιτζελ Φαράζ, στο υπολειπόμενο τμήμα του πολιτικού φάσματος οι διαφορές των Εργατικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες παρέμεναν απολύτως αγεφύρωτες, με τελική έκβαση την αποδυνάμωση και των δύο.

Σε μιαν εκπληκτική αντιστροφή, ο Μπόρις Τζόνσον, απόφοιτος του Ίτον και της Οξφόρδης, βρέθηκε να ρητορεύει στο όνομα των "απλών ανθρώπων” ενάντια στις "ελίτ”. Άλλωστε είναι "αντισυμβατικός” - και μονίμως αχτένιστος.

Τα διεθνή συμφραζόμενα

Δεν ήταν δίχως σημασία και η γεωπολιτική διάσταση. Η ανάδειξη του "πασιφιστή" Κόρμπιν στην ηγεσία μιας χώρας-πυλώνα του ΝΑΤΟ, πρώην αποικιακής αυτοκρατορίας και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούσε για πολλούς εντός και εκτός βρετανικών συνόρων σενάριο μη επιτρεπτό. Η ανοίκεια μεταξύ συμμάχων ανάμιξη του Ντόναλντ Τραμπ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας υπέρ του Τζόνσον, η διόγκωση από τα μέσα ενημέρωσης της φιλολογίας περί "αντισημιτισμού” των Εργατικών (αποκλειστικά) και οι ευθείες παρεμβάσεις του υπουργού και της υφυπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ πρέπει να αξιολογηθούν.

Για την Ευρώπη των "27” η επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί ανακούφιση, στον βαθμό ο ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ αποδείχθηκε ικανός να συνάψει συμφωνία διαζυγίου και τώρα θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την εγκρίνει ταχύτατα, διασκορπίζοντας μιαν αβεβαιότητα φθοροποιό και για την Ε.Ε. την ίδια. Όμως, μεσοπρόθεσμα, η ροπή των Συντηρητικών προς την απορρύθμιση θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, που κανονικώς οφείλει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2020, καθώς η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί την ανάδυση στα σύνορά της ενός χώρου φορολογικού και ρυθμιστικού ντάμπινγκ.

Για πόσο Ηνωμένο το Βασίλειο;

Ίσως όμως οι πιο βαθιές επιπτώσεις της χθεσινής εκλογής να αφορούν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παντοκρατορία των αυτονομιστών του SNP στην Σκωτία (που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.) και η ανάδυση του "αγγλικού εθνικισμού” πίσω την υπόθεση του Brexit, καθιστούν ολοένα και πιο επιθυμητή, αυτή τη φορά και από τις δύο πλευρές, την διάρρηξη των σχέσεων.

Πρόκειται για εξέλιξη που υπογραμμίζει την ειρωνεία της Ιστορίας, αφού η ενίσχυση του SNP οφείλεται αρχικά στην "μπλαιρική στροφή” των Εργατικών και κατόπιν στην επί δεκαετία κυριαρχία των Τόρηδων νοτίως των συνόρων - αμφότερες αφόρητες για το προσδεδεμένο σε προσδοκίες σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής τμήμα του σκωτικού εκλογικού σώματος.

Όμως με τη σειρά της η ενδυνάμωση του SNR διαιωνίζει τη Συντηρητική πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ, στερώντας από τους Εργατικούς μια παραδοσιακά μεγάλη δεξαμενή ψήφων και εδρών. Και βέβαια ο "μπλαιρισμός”, έχοντας καταπολεμήσει με κάθε τρόπο τον Κόρμπιν, ετοιμάζεται τώρα να επανέλθει, στη βάση της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ότι οι αριστερές αποκλίσεις δεν εξασφαλίζουν εκλογική απήχηση.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 22 Οκτ 2021 | 11:53

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Κεγκέρογλου: Δεν αποκλείονται και άλλες αποχωρήσεις υποψηφίων για την προεδρία

Ο Β. Κεγκέρογλου δεν απέκλεισε την απόσυρση και άλλων διεκδικητών της προεδρίας, από την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 22 Οκτ 2021 | 10:33

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος: Θα διεκδικήσω μέχρι τέλους την προεδρία - Τι είπε για τις συνεργασίες

Για υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι είναι αυτονόητο πως θα διεκδικήσει μέχρι τέλους της διαδικασίας, την προεδρία.

22 Οκτ 2021 | 07:55

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη εντυπώσεων και επίδειξη δύναμης από Παπανδρέου - Ανδρουλάκη με τις υπογραφές

Η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ 22 Οκτ 2021 | 07:22

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:00

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής - Παπανδρέου και Ανδρουλάκης κέρδισαν στη μάχη των χιλιάδων υπογραφών

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η "δύναμη" της υπογραφής

ΕΞΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 21 Οκτ 2021 | 15:55

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απέσυρε την δική του υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Ψήφος αποδήμων: Άρχισε η εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ του εξωτερικού

Η εκστρατεία ενημέρωσης προβάλλεται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ 20 Οκτ 2021 | 16:06

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Υποψηφιότητα με 6.837 υπογραφές κατέθεσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού του ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:02

Εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Πιθανή ανακοίνωση το βράδυ

Από το απόγευμα και μετά, άνευ απροόπτου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ 19 Οκτ 2021 | 10:10

Χρηστίδης: Δεν θα αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το ΚΙΝΑΛ - Τι είπε για τον Παπανδρέου

Δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης, ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 19 Οκτ 2021 | 07:38

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Παπανδρέου - "Φωτιές" στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών

Στην Κωνσταντινούπολη ο Παπανδρέου - Με εξαίρεση τον Κεγκέρογλου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Η «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Βόρεια Μακεδονία: Ήττα Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών - Πανηγυρίζει το VMRO του Μίτσκοσκι

Το κυβερνών "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Ζάεφ κατέγραψε μεγάλες απώλειες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία