Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit

Οι Συντηρητικοί θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα αλλά ίσως χάσουν την αυτοδυναμία. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-Ποιοι και που θα ψηφίσουν Μέι ή Κόρμπιν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit

Συνέχιση της διακυβέρνησης της Τερέζα Μέι ή Μέι χωρίς αυτοδυναμία; Αυτό πλην εκπλήξεων είναι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών. Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε ένα βαρύ κλίμα μετά τις δύο πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας). Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Αν και οι Συντηρητικοί της Μέι παραμένουν το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν δει τη διαφορά τους με τους Εργατικούς να μειώνεται.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι Συντηρητικοί είναι πιο «στιβαροί» σε θέματα ασφαλείας, δέχονται επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις και επειδή προχώρησαν στην περικοπή 20.000 θέσεων στην αστυνομία από το 2010.

Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά. Μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι έχει δεχθεί πλήγμα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ιστορικό ρεκόρ, την μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μεταβολή ποσοστών κόμματος που έγινε ποτέ.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 2

Eξι δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι, με διαφορά από 5% έως 12%

Ipsos Mori/Evening Standard: 8 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Δημοσκόπηση της Ipsos Mori για λογαριασμό της London Evening Standard δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 8 μονάδων, τρεις περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση ICM/Guardian: 12 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευρύνθηκε στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian την Τετάρτη το βράδυ, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το προβάδισμα των Τόρις εμφανίζεται αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα των ICM/Γκάρντιαν, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Ιουνίου. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 3

Δημοσκόπηση ComRes/Independent: 10 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στις 10 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για τον βρετανικό Independent. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 34%.

Δημοσκόπηση Panelbase: 8 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στις 8 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 36%. Η έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.018 ψηφοφόρων διεξήχθη από τη 2α ως την 7η Ιουνίου, τόσο πριν όσο και μετά την πολυαίμακτη επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Λονδίνο, την 3η Ιουνίου.

Δημοσκόπηση YouGov: 7 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 42%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 35%.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 4

Δημοσκόπηση Kantar: 5 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Κantar, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 43%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 38%. «Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Από την άλλη, η εφημερίδα Telegraph συγκέντρωσε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, από την 1η μέχρι την 6η Ιουνίου και έφτιαξε έναν άκρως κατατοπιστικό πίνακα με 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα τις ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του Κόρμπιν.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η τελική διαφορά, η Μέι εντέλει θα στεφθεί νικήτρια των εκλογών.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 5

Η καμπάνια των Τόρις είναι μια από τις χειρότερες που έγιναν ποτέ. Οι Τερέζα Μέι τα έβαλε με τους συνταξιούχους... και την τρίτη ηλικία. Ο φόρος για την άνοια, όπως ειρωνικά ονομάστηκε,το σχέδιο της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής τους, προκάλεσε κατακραυγή. Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσετσερ άφησε την κυβέρνησή της εκτεθειμένη σε ό, τι αφορά την δημόσια ασφάλεια. Το βρετανικό ΕΣΥ έχει υποστεί πλήγμα.

Το κόμμα των Εργατικών στηρίζει την καμπάνια του στο σύνθημα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, με υποσχέσεις που στοχεύουν τους νέους ψηφοφόρους όπως η κατάργηση διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο. Ο Κόρμπιν και η καμπάνια του κόμματος δεν έχει επικεντρωθεί στο Brexit αλλά σε θέματα που απασχολούν τον μέσο βρετανό, την βάση του εκλογικού σώματος: δημόσια υγεία, παιδεία, θέσεις εργασίας, κοινωνική πολιτική. Το βρετανικό ΕΣΥ είναι στην καρδιά της καμπάνιας του καθώς το εθνικό σύστημα υγείας έχει πληγεί από τις περικοπές.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του YouGov οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 304 έδρες, 22 λιγότερες για την πλειοψηφία των 326 εδρών. Οι Εργατικοί κερδίζουν 266 έδρες. Η διαφορά Συντηρητικών -Εργατικών που δίνει το ICM είναι 11 μονάδες.

Η ψήφος δεν είναι πλέον ταξική. Το 43% των ερωτηθέντων σε δημοσκοπήσεις που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Συντηρητικούς περιλαμβάνει ανειδίκευτους εργάτες αλλά και εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος. Σε αυτούς στοχείουν τώρα οι Εργατικοί.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 6

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 7

Το καθοριστικότερο ίσως ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι η ηλικία των ψηφοφόρων.

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - εικόνα 8

Οι αμφίρροπες έδρες

Οι αμφίρροπες έδρες
Οι αμφίρροπες έδρες

Οι περιοχές στόχος των Εργατικών
Οι περιοχές στόχος των Εργατικών

Τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων

Συντηρητικοί: 1/10

Εργατικοί 11/12

Φιλελεύθεροι 500/1

Ukip 1000/1

Πράσινοι 1000/1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 17 Ιαν 2022 | 17:33

Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse - Είχε παραβιάσει επανειλημμένως την καραντίνα για τον κορονοϊό

Ο Αντόνιο Χόρτα Οσόριο παραβίασε σε τουλάχιστον δυο περιστάσεις τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και αυτό του κόστισε την θέση του .

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 17 Ιαν 2022 | 16:54

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις νέες παραλλαγές μετά τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Το σαρωτικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον μοιάζει να φτάνει στην κορύφωσή του, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε επιφυλακή για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

«ΝΟΒΑΚ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ» 17 Ιαν 2022 | 15:02

Υποδοχή ήρωα για τον Τζόκοβιτς στο Βελιγράδι - Νέο "χαστούκι" ενόψει για το Ρολάν Γκαρός, αν δεν κάνει το εμβόλιο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο Βελιγράδι οι οπαδοί του στον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει τώρα να αντιμετωπίσει νέο "όχι", αυτή τη φορά από την Γαλλία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 17 Ιαν 2022 | 13:41

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ στους Ναζί: Νέα στοιχεία από έρευνα του FBI για Εβραίο καταδότη- Για να σώσει την οικογένειά του

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τραγικό τέλος της, στο φως έρχονται νέα στοιχεία για το ποιος πρόδωσε το σπίτι στο οποίο κρυβόταν η Άννα Φρανκ.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 17 Ιαν 2022 | 13:17

Ερχεται γαλλική σφαλιάρα στον Τζόκοβιτς: Τον κόβουν και από το Ρολάν Γκαρός αν δεν εμβολιαστεί

Νέος πονοκέφαλος για τον Τζόκοβιτς πριν προλάβει να ξεχάσει το φιάσκο της Αυστραλίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FIGARO 17 Ιαν 2022 | 11:55

Άλμπερτ Μπουρλά για την πανδημία: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Το μεγάλο αφεντικό της Pfizer εκφράζεται με αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας και το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 17 Ιαν 2022 | 11:30

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Δυο έφηβοι συνελήφθησαν στη Βρετανία - Νεκρός ο 44χρονος δράστης

Στην σύλληψη δυο εφήβων που συνδέονται με τον Βρετανό δράστη του χτυπήματος στη συναγωγή του Τέξας στις ΗΠΑ.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 17 Ιαν 2022 | 11:02

Τσουνάμι "κατάπιε" το νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό - Χωρίς ρεύμα και νερό 105.000 άνθρωποι - Συγκλονιστικές εικόνες

Μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους του νησιού Τόνγκα στον Ειρηνικό. Είναι χωρίς ρεύμα και νερό από το Σάββατο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ MIRROR 17 Ιαν 2022 | 07:29

Ακόμα ένα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον - Τον Δεκέμβριο του 2020

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είχε πάει στο αποχαιρετιστήριο πάρτι συμβούλου του γραφείου του για ζητήματα άμυνας τα Χριστούγεννα του 2020.

ΕΚΤΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ OPEN 17 Ιαν 2022 | 06:58

Εφτασε στο Ντουμπάι ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απέλασή του από την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία, έπειτα από τη δικαστική μάχη, γύρω από το ότι δεν έχει εμβολιαστεί.

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΜΑΛΙΚ ΦΑΙΣΑΛ 'ΑΚΡΑΜ 16 Ιαν 2022 | 20:25

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Tαυτοποιήθηκαν από το FBI τα στοιχεία του δράστη

Ο δράστης της ομηρείας που έχασε τη ζωή του στο Τέξας ήταν Βρετανός, ονομαζόταν Μάλικ Φαϊσάλ 'Ακραμ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 16 Ιαν 2022 | 19:57

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια"

Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια".