
Το μυστικό της μακροζωίας είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια το «άγιο δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες. Μια ομάδα επιστημόνων φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψή του, χάρη στην πρόοδο της γενετικής επιστήμης.
Τι είναι τα «κύτταρα της γήρανσης»
Μια ομάδα κυττάρων δεν έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής ευθύνονται για εκφυλισμό του οργανισμού
Ερευνητές του Mayo Clinic College of Medicine κατάφεραν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της γήρανσης και πιστεύουν ότι βρήκαν το κλειδί για να ανασχέσουν την πορεία της.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε ποντίκια και μόλις την Τετάρτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τους βιολόγους Ντάρεν Μπέικερ και Γιαν βαν Ντέρσεν, διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα κυττάρων τα οποία ονομάστηκαν «στάσιμα» ή «κύτταρα της γήρανσης», τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής ευθύνονται για εκφυλισμό του οργανισμού.
Μάλιστα η αφαίρεση αυτών των κυττάρων οδήγησε στην επιμήκυνση της ζωής των ποντικών κατά 25%, αφού επιβραδύνθηκε η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση, όπως ο καταρράκτης, τα καρδιακά προβλήματα, οι παθήσεις των νεφρών και ο σχηματισμός όγκων.
Πέτυχαν 25% μακροζωία σε ποντίκια
Αν θέλαμε να πετύχουμε επιμήκυνση της ζωής των ανθρώπων δεν θα θέλαμε αυτοί οι άνθρωποι να περνούν την ζωή τους μίζερα σε ένα νοσοκομείο
«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κάναμε αυτά τα ποντίκια να ζουν περισσότερο. Καταφέραμε να τα κρατήσουμε υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν θέλαμε να πετύχουμε επιμήκυνση της ζωής των ανθρώπων δεν θα θέλαμε αυτοί οι άνθρωποι να περνούν την ζωή τους μίζερα σε ένα νοσοκομείο» δήλωσε ο Ντάρεν Μπέικερ.
Οπως εξήγησαν οι ερευνητές τα λεγόμενα «κύτταρα της γήρανσης» είναι αυτά που είτε βρίσκονται στο δέρμα είτε στην καρδιά είτε οπουδήποτε αλλού στο σώμα. δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως να αναπαραχθούν, οδηγώντας στη γήρανση. Αυτά τα κύτταρα ευθύνονται και για περιπτώσεις ασθενειών που συμβάλλουν στην γήρανση του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση, όπως εξηγεί ο καθηγητής Μπέικερ.
Η βόμβα της κυτταρικής αυτοκαταστροφής
Ορισμένες κατηγορίες κυττάρων, όπως αυτά του παχέος εντέρου και του παγκρέατος δεν επηρεάστηκαν από το φάρμακο αναστολής της γήρανσης
Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους οργανισμούς των ποντικιών υπάρχει μια πρωτεΐνη, η κασπάση, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως το κουμπί της αυτοκαταστροφής των κυττάρων.
Οι ίδιοι κατάφεραν αν δημιουργήσουν ένα σκεύασμα, το οποίο μπόρεσε να σταματήσει την αυτοκαταστροφή των κυττάρων, προσφέροντας επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ποντικών κατά 25%, με λιγότερες εκδηλώσεις καρκινικών όγκων και κρουσμάτων καταρράκτη.
Ομως, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ορισμένες κατηγορίες κυττάρων, όπως αυτά του παχέος εντέρου και του παγκρέατος δεν επηρεάστηκαν από το φάρμακο αναστολής της γήρανσης και συνέχισαν να καταστρέφονται.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα τραύματα στα σώματα των ποντικών επουλώνονταν πολύ πιο αργά, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες καθώς τα κύτταρα της γήρανσης είναι γνωστό ότι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην επούλωση πληγών.
Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τέτοια φάρμακα, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν σε έναν διαφορετικό κόσμο
Κι ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, μια ιδιωτική εταιρία, η Unity Biotechnology έχει ήδη αρχίσει την έρευνα για την παρασκευή φαρμάκων που θα επιβραδύνουν την γήρανση σε ανθρώπους. «Φανταστείτε φάρμακα που θα προλαμβάνουν και ενδεχομένως θα θεραπεύουν την αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, ή την απώλεια της όρασης. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τέτοια φάρμακα, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να υπερβούμε» δηλώνει ο Ναθάνιελ Ντέιβιντ επικεφαλής της Unity Biotechnology.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr