Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν ότι η μετάβαση στο νέο στάτους της Ένωσης των 27 πρέπει να συντελεστεί το ταχύτερο δυνατόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ

Λίγες μόλις ώρες χρειάστηκαν για να ξεκινήσει το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά αντικείμενο την επόμενη ημέρα και τον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης, στον απόηχο των έντονων αναταραχών στις διεθνείς αγορές.

Παρά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον ότι η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου θα πρέπει να γίνει από τον επόμενο πρωθυπουργό αλλά και τη θέση του βασικού πολιτικού υποστηρικτή του Brexit ότι η Βρετανία δεν πρέπει να βιαστεί, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν ότι η μετάβαση στο νέο στάτους της Ένωσης των 27 πρέπει να συντελεστεί το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συντονισμένες απάντησης στο σοκ του Brexit, Μέρκελ και Ολάντ διαμήνυσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει ενωμένη και είναι αρκετά ισχυρή για να το κάνει, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να υποδεχθεί τον Φρ. Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Tην ίδια στιγμή, με κοινό μήνυμά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών καλούν το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για την έξοδο και παράλληλα τονίζουν ότι η συμφωνία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο με τον Κάμερον παύει να ισχύει και δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης.

Μήνυμα για άμεση επιστροφή στη σταθερότητα, «γρήγορο και ομαλό» ξεκαθάρισμα των σχέσεων με τη Βρετανία έστειλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Λάβαμε υπόψη τις αποφάσεις των Βρετανών. Καλούμε τις αρχές σε Βρετανία και Ευρώπη να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, κάτι που θα απαιτήσει να ξεκαθαρίσουν οι διαδικασίες και οι στόχοι που θα καθοδηγήσουν τη διαδικασία» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ
Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες

Μήνυμα Βρυξελλών: Υλοποιήστε την απόφαση το ταχύτερο δυνατόν

«Σε μια ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε τη θέλησή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Τουσκ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός) και Σουλτς (πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου).

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά στην απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή, τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η "Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση", που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ' αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις», καταλήγουν.

«Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τέσσερις πρόεδροι της ΕΕ
«Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τέσσερις πρόεδροι της ΕΕ

Γιούνκερ: Να τελειώνουμε γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά ειναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπης Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες «χωρις προηγούμενο» την οποία, οπως ειπε, οι άλλες 27 χωρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

Περιμένουμε απο τη βρετανική κυβερνηση, χωρις καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της ειπε ο Γιουνκερ σημειώνοντας οτι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές

Γαλλία: Πρέπει να επιστρέψει η σταθερότητα

Επείγουσα χαρακτήρισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών την ανάγκη να εκκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου (σσ. άρθρου 50) προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε.«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit
Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit

Μέρκελ: Θα απαντήσουμε στο Brexit

Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit.

Όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος, τις συνέπειες της τομής αυτής θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, «θα εξαρτηθεί από το αν εμείς οι 27 έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα από τη διαδικασία που έχει προκύψει. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις».

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι πολυσχιδής, είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι. Πολλές φορές υπάρχουν αμφιβολίες για την διαδικασία της ενοποίησης. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν πόσο βοηθά η ΕΕ στην προσωπική τους ζωή. Σε έναν κόσμο που ενώνεται, τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνα τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις. Η ΕΕ είναι εγγυητής για τη σταθερότητα και την ευημερία».

Σημείωσε ακόμη ότι «τα συμπεράσματα από το δημοψήφισμα θα πρέπει να τα βγάλουμε με ιστορική συνείδηση. Η δύναμη της ΕΕ είναι μια ιδέα ειρήνης. Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον κόσμο».

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την αποχώρηση κράτους από την ΕΕ υπάρχει σαφής διαδικασία στις συνθήκες, προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη διαδικασία για το Brexit. Θα πρέπει να προσεχθούν τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Βρετανίας, σημείωσε. Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 26 Νοε 2021 | 10:03

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Φρένο της ΕΕ στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική - Κρούσμα και στο Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 25 Νοε 2021 | 11:27

Bloomberg: Πρόταση της ΕΕ να λήγει στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμών για τα ταξίδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ 17 Νοε 2021 | 11:24

Αννα Διαμαντοπούλου: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 15 Νοε 2021 | 08:12

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

Nέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να υιοθετήσουν Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 09 Νοε 2021 | 16:12

ΕΜΑ: "Πράσινο φως" τις επόμενες ημέρες για δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Θα είναι η πρώτη φορά που ο EMA εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες - μονοκλωνικών αντισωμάτων - γιατη θεραπεία του κορονοϊού

ΑΚΟΥΣΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 03 Δεκ 2021 | 17:10

Στην Κύπρο ο Πάπας: Η στιγμή που φιλάει τον σταυρό του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου - Χιλιάδες πιστοί στη λειτουγία [Βίντεο]

Με την επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου άρχισε η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο.

«ΑΔΙΣΤΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΟΙ» 03 Δεκ 2021 | 16:14

Η δολοφονία του μικρού Αρθουρ που σόκαρε τον κόσμο- Οι γονείς του τον δηλητηρίαζαν καθημερινά με "πολτό αλατιού"

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με το πέρας της δίκης - Οι ένορκοι ζήτησαν από το δικαστήριο να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Άρθουρ

ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 03 Δεκ 2021 | 14:28

Παγκόσμια Ημέρα ΑΜεΑ: Στο Προεδρικό σκύλοι οδηγοί τυφλών - Συνάντηση Σακελλαροπούλου με άτομα με οπτική αναπηρία [βίντεο]

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο πέντε άτομα με οπτική αναπηρία, τρία εκ των οποίων χρησιμοποιούν λευκό μπαστούνι και δύο σκύλο οδηγό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 03 Δεκ 2021 | 14:02

Καρλ Νεχάμερ: Ποιός είναι ο πρώην στρατιωτικός που αναλαμβάνει καγκελάριος της Αυστρίας

Το Συντηρητικό Κόμμα επέλεξε τον υπουργό εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ηγέτη του κόμματος και επόμενο καγκελάριο της Αυστρίας μετά την αποχώρηση του Κουρτς.

«ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΗ ΜΑΥΡΗ ΧΗΡΑ» 03 Δεκ 2021 | 12:35

Οι τελευταίες τραγικές ώρες του 6χρονου Άρθουρ που βασανίστηκε και σκοτώθηκε από τη μητριά του [εικόνες- βίντεο]

Η 32χρονη Έμα Τάστιν βρέθηκε ένοχη για τον φόνο του εξάχρονου Άρθουρ Χιους "που δεν αγαπούσε κανείς".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «THE LANCET» 03 Δεκ 2021 | 10:58

Εμβόλια mRNA: Η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία, ιδίως μετά από AstraZeneca

Η ενισχυτική τρίτη δόση των mRNA εμβολίων Covid-19 ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία, ιδίως μετά από AstraZeneca, επιβεβαιώνει νέα βρετανική μελέτη.