Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν ότι η μετάβαση στο νέο στάτους της Ένωσης των 27 πρέπει να συντελεστεί το ταχύτερο δυνατόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ

Λίγες μόλις ώρες χρειάστηκαν για να ξεκινήσει το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά αντικείμενο την επόμενη ημέρα και τον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης, στον απόηχο των έντονων αναταραχών στις διεθνείς αγορές.

Παρά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον ότι η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου θα πρέπει να γίνει από τον επόμενο πρωθυπουργό αλλά και τη θέση του βασικού πολιτικού υποστηρικτή του Brexit ότι η Βρετανία δεν πρέπει να βιαστεί, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν ότι η μετάβαση στο νέο στάτους της Ένωσης των 27 πρέπει να συντελεστεί το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συντονισμένες απάντησης στο σοκ του Brexit, Μέρκελ και Ολάντ διαμήνυσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει ενωμένη και είναι αρκετά ισχυρή για να το κάνει, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να υποδεχθεί τον Φρ. Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Tην ίδια στιγμή, με κοινό μήνυμά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών καλούν το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για την έξοδο και παράλληλα τονίζουν ότι η συμφωνία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο με τον Κάμερον παύει να ισχύει και δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης.

Μήνυμα για άμεση επιστροφή στη σταθερότητα, «γρήγορο και ομαλό» ξεκαθάρισμα των σχέσεων με τη Βρετανία έστειλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Λάβαμε υπόψη τις αποφάσεις των Βρετανών. Καλούμε τις αρχές σε Βρετανία και Ευρώπη να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, κάτι που θα απαιτήσει να ξεκαθαρίσουν οι διαδικασίες και οι στόχοι που θα καθοδηγήσουν τη διαδικασία» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Brexit «άμεσα και γρήγορα» επιδιώκουν Μέρκελ, Ολάντ και ΕΕ
Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες

Μήνυμα Βρυξελλών: Υλοποιήστε την απόφαση το ταχύτερο δυνατόν

«Σε μια ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε τη θέλησή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Τουσκ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός) και Σουλτς (πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου).

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά στην απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή, τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η "Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση", που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ' αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις», καταλήγουν.

«Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τέσσερις πρόεδροι της ΕΕ
«Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τέσσερις πρόεδροι της ΕΕ

Γιούνκερ: Να τελειώνουμε γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά ειναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπης Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες «χωρις προηγούμενο» την οποία, οπως ειπε, οι άλλες 27 χωρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

Περιμένουμε απο τη βρετανική κυβερνηση, χωρις καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της ειπε ο Γιουνκερ σημειώνοντας οτι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές

Γαλλία: Πρέπει να επιστρέψει η σταθερότητα

Επείγουσα χαρακτήρισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών την ανάγκη να εκκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου (σσ. άρθρου 50) προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε.«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit
Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit

Μέρκελ: Θα απαντήσουμε στο Brexit

Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από τη μεριά της τη σημερινή μέρα η Αγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση για Brexit.

Όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος, τις συνέπειες της τομής αυτής θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, «θα εξαρτηθεί από το αν εμείς οι 27 έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα από τη διαδικασία που έχει προκύψει. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις».

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι πολυσχιδής, είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι. Πολλές φορές υπάρχουν αμφιβολίες για την διαδικασία της ενοποίησης. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν πόσο βοηθά η ΕΕ στην προσωπική τους ζωή. Σε έναν κόσμο που ενώνεται, τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνα τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις. Η ΕΕ είναι εγγυητής για τη σταθερότητα και την ευημερία».

Σημείωσε ακόμη ότι «τα συμπεράσματα από το δημοψήφισμα θα πρέπει να τα βγάλουμε με ιστορική συνείδηση. Η δύναμη της ΕΕ είναι μια ιδέα ειρήνης. Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον κόσμο».

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την αποχώρηση κράτους από την ΕΕ υπάρχει σαφής διαδικασία στις συνθήκες, προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη διαδικασία για το Brexit. Θα πρέπει να προσεχθούν τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Βρετανίας, σημείωσε. Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΣ 01 Δεκ 2020 | 14:58

FT: Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πιθανόν να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο αναφέρουν οι Financial Times

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 01 Δεκ 2020 | 13:59

Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 30 Νοε 2020 | 13:34

Εκτίμηση Συρίγου: Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα είναι ήπιες - Δύο οι τάσεις στην ΕΕ

Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο για ήπια μέτρα κατά της Τουρκίας. Πώς περιέγραψε τις ισορροπίες ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Α. Συρίγος.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ 700 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ 27 Νοε 2020 | 17:56

Ντερ Λάιεν για κορονοϊό: Φως στο βάθος του τούνελ - Η ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της 2 δισ. δόσεις εμβολίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 25 Νοε 2020 | 11:22

Κοινή πρωτοβουλία Μητσοτάκη και τριών ηγετών της ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Τέσσερις ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραμμής απευθύνουν κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 24 Νοε 2020 | 11:45

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία δυναμιτίζει τον διάλογο- Προσπαθεί με τη βία να δημιουργήσει τετελεσμένα

"Η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ", τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.