Brexit: Διεργασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για τη συμφωνία

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασίλειου για το Brexit ενημερώνονται σήμερα τα 27 κράτη-μέλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Διεργασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για τη συμφωνία

Ξεκίνησε αργά το μεσημέρι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξε με τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασίλειου ενημερώνονται σήμερα τα 27 κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν εντατικά τις προηγούμενες ημέρες για την οριστικοποίηση των στοιχείων της συμφωνίας αποχώρησης και το σχέδιο της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους επιτρόπους χθες στο Στρασβούργο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, επικαλούμενος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, καθώς συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι και ενημερώνονται τα 27 κράτη μέλη από την Επιτροπή. Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι δε θα προβεί σε σχόλια για τα διάφορα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις «σήμερα ή τις επόμενες μέρες».

Μέι: Το προσχέδιο συμφωνίας ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την απόφασή του.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε. «Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019». Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, εάν το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Τον Ιούλιο του 2020 η απόφαση για τα τα ιρλανδικά σύνορα

Στο μεταξύ, το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία προβλέπει ότι θα αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2020 τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές. Μια θα είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021. Η άλλη θα είναι να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί σήμερα να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, το οποίο οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι απειλεί την κυβέρνησή της και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις - κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, δήλωσαν οι πηγές, εάν αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ρύθμιση δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από τους διαπραγματευτές. Η ΕΕ θέλει αυτό να γίνει μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την επιλογή που προτιμά η ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

Η κυβέρνηση της Μέι, ωστόσο, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς. Ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέι συνεδριάζει σήμερα ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζεται συνάντηση των εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Θα εξετάσουν την προτεινόμενη συμφωνία και θα αναμένουν να δουν εάν θα την εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας.

Ο βρετανικός Τύπος για το προσχέδιο συμφωνίας

Στις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στο κόμμα των Συντηρητικών και στα συνεργαζόμενα με την κυβέρνηση κόμματα, αναφέρεται ο σημερινός βρετανικός Τύπος.

Με τον τίτλο «Η Τερέσα Μέι αντιμετωπίζει αντιδράσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», η εφημερίδα «The Telegraph» υποστηρίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της συμφωνίας της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς το DUP (το βορειο-ιρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνησή της) προειδοποίησε ότι το προσχέδιο τής Τ.Μέι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στη διάσπαση της Μεγάλης Βρετανίας. Αναφέρεται ακόμη στο χθεσινοβραδινό κάλεσμα των βασικών υπουργών της, ένας προς έναν, στην πρωθυπουργική κατοικία, προκειμένου να ενημερωθούν για το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, εκατοντάδων σελίδων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κ.Μέι θα θέσει επίσημα τη συμφωνία στο υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα ενημερωθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία.

Οι «Financial Times» με τον τίτλο «Η Τερέσα Μέι αναζητά στήριξη για το προσχέδιο συμφωνίας του Brexit», γράφουν ότι το διασπασμένο υπουργικό συμβούλιο αντιμετωπίζει κρίσιμη αναμέτρηση στην έκτακτη συνάντησή του (που θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 ώρα Ελλάδας).

«Οι υπουργοί των Τόρις συναντώνται για να αποφασίσουν την τύχη της συμφωνίας» γράφει η «Guardian» όπως και «Η Μέι λέει στους υπουργούς της, αυτή είναι η συμφωνία - τώρα υποστηρίξτε με». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολυαναμενόμενη συμφωνία προτρέπει τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit να ζητήσουν από τους υπόλοιπους υπουργούς να εμποδίσουν τη συμφωνία. Για το χθεσινό κάλεσμα κάποιων υπουργών στο Νο10, αναφέρει ότι συναντήθηκαν προσωπικά με την Τ.Μέι και είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν βασικά έγγραφα, αν και δεν τους επιτράπηκε να τα πάρουν μαζί τους, ενώ σήμερα αναμένονται και άλλες τέτοιες συναντήσεις, ένας προς έναν. Ο βασικός πυρήνας των Brexiters (Μπόρις Τζόνσον και Τζέικομπ Ρις - Μογκ), αντέδρασε αρνητικά στην προοπτική αυτής της συμφωνίας και υπέδειξαν ότι σκοπεύουν να την καταψηφίσουν εάν κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός της οποίας, Λέο Βαραντκάρ, είχε δίωρη τηλεδιάσκεψη με τον «σέρπα» της χώρας στις Βρυξέλλες, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του σε έκτακτο συμβούλιο σήμερα.

Η «Independent» γράφει ότι «το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να διαμορφώσει την τύχη της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ». Όπως υποστηρίζει, η Τ.Μέι θα προσπαθήσει να πουλήσει τη συμφωνία της για το Brexit στα κορυφαία μέλη της ομάδας της, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους Ευρωσκεπτικιστές και τους φιλο-ευρωπαϊστές βουλευτές. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις προειδοποιήσεις από το DUP, ότι «αυτό δεν είναι το σωστό Brexit», καθώς το προσχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Β.Ιρλανδία στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ και θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη για ανεξαρτησία των Σκοτσέζων.

Η εφημερίδα «The Times» με τον τίτλο «Η Τ.Μέι κατηγορείται για προδοσία καθώς φανερώνει την συμφωνία για το Brexit» γράφει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ, βρίσκονται υπό έντονη πίεση ώστε να απορρίψουν τη συμφωνία, την ίδια στιγμή που ανώτεροι υπουργοί (υπέρμαχοι του Brexit) και το DUP ξεκίνησαν «επίθεση» για, όπως την χαρακτηρίζουν, «άθλια παραχώρηση».

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 16:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για Τουρκία, Brexit και κορονοϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Οκτ 2020 | 12:28

Εύα Καϊλή: Δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2021

Δεν θα κατέβω για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2021 ανέφερε η Εύα Καϊλή

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:20

"Φωτιά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον για το πως αναμένεται να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 16 Οκτ 2020 | 15:12

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εθεσα θέμα για "εμπάργκο όπλων" στην Τουρκία [βίντεο]

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων μπήκε και το ζήτημα της Τουρκίας.

15 Οκτ 2020 | 21:19

Πωλείται το σπίτι του Sting στο Λονδίνο

Βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 15 Οκτ 2020 | 18:40

Σύνοδος Κορυφής-παρασκήνιο: Πήραν τα κινητά τηλέφωνα από τους ηγέτες - Για να μην τους "ακούει" η βρετανική M16

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι τηλεφωνικές συσκευές παραδόθηκαν από τους ηγέτες και τοποθετήθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου.

ΜΑΧΗ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΕΙ ΤΟ "ΚΛΕΙΣΙΜΟ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 15 Οκτ 2020 | 13:32

Κορονοϊός: Ενα βήμα πριν από το lockdown το Λονδίνο - Ετοιμάζονται νοσοκομεία εστρατείας

Τα νέα μέτρα στη Βρετανία και δη στο Λονδίνο λόγω κορονοϊού είναι πλέον μονόδρομος.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 15 Οκτ 2020 | 07:21

Μονόδρομος για την Τουρκία οι κυρώσεις- Η Ευρώπη διστάζει, η Αθήνα πιέζει

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε κυρώσεις στην Τουρκία.

"ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΛΟΤΣΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ» 14 Οκτ 2020 | 15:14

Reuters: Απέτυχαν οι απειλές στην Τουρκία - Χρειάζεται και "μαστίγιο" λένε αξιωματούχοι της ΕΕ

Η τελευταία στρατηγική της ΕE για την εξάλειψη των εντάσεων με την Τουρκία αυξάνει την ένταση, αναφέρουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 13:49

Έλληνες διεθνολόγοι: Η Ευρώπη έχει ευθύνες για το αδιέξοδο με την Τουρκία- Γιατί έκανε πίσω στις κυρώσεις

Να ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλεί ζητούν Ελληνες διεθνολόγοι

ΦΟΡΟΥΜ GLOBSEC 2020 08 Οκτ 2020 | 18:24

Αποκαλυπτικός Δένδιας για ΕΕ: Αλλη μια φορά ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας είπε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια, η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη για κυρώσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 06 Οκτ 2020 | 11:11

Deutsche Welle: Είναι δουλοπρεπής η ΕΕ έναντι της Τουρκίας;

Με αφορμή την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Άγκυρα και Αθήνα, σχόλια του γερμανικού Τύπου για την τουρκική τακτική στην εξωτερική πολιτική.