Brexit: Η προκαταρκτική συμφωνία και το νέο εμπόδιο της Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει τώρα έναν άλλο σκόπελο να ξεπεράσει: το ίδιο της το υπουργικό συμβούλιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Η προκαταρκτική συμφωνία και το νέο εμπόδιο της Μέι

Με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit να έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει τώρα έναν άλλο σκόπελο να ξεπεράσει: το ίδιο της το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει να πείσει την Τετάρτη το μεσημέρι για τις ωφέλειες της συμφωνίας.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (Τετάρτη) στις 14:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.

Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.

Η αντίσταση που θα συναντήσει θα είναι, όπως είναι αναμενόμενο, ισχυρή και είχε προαναγγελθεί από τους... αδελφούς Τζόνσον, Μπόρις και Τζο, σημαίνοντα στελέχη των Τόρις.

Ο βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απαίτησε για άλλη μια φορά από τις στήλες της εφημερίδας The Telegraph η Μέι να αλλάξει πορεία όσον αφορά το Brexit, κατηγορώντας τη ότι "προσπαθεί να περάσει εξαναγκαστικά μια συμφωνία που θα διατηρήσει το ΗΒ εντός της τελωνειακής ένωσης και θα σημάνει την ολοκληρωτική παράδοση της χώρας μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ μετατρέποντας την χώρα μας σε αποικία".

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το σχέδιό της, το λεγόμενο Τσέκερς, καθώς η συμφωνία που πάει να κλείσει θα είναι «η μεγαλύτερη αποτυχία» για την πολιτική της χώρας «από το Σουέζ», αναφερόμενος στην απώλεια του ελέγχου της Διώρυγας τη δεκαετία του 1950.

«Στ' αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής παράδοσης», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα προτείνοντας στην Μέι αντ' αυτού να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο και τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Το άρθρο του Τζόνσον δημοσιεύθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού ο αδελφός του, ο Τζο Τζόνσον, επίσης βουλευτής των Τόρις, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Μεταφορών λόγω της διαφωνίας του με την πρωθυπουργό για το Brexit.

Ομως, κι άλλοι σκληροπυρηνικοί των Συντηρητικών καλούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ορθώσουν ανάστημα και να μπλοκάρουν το προσχέδιο της συμφωνίας, όπως ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Ιάν Ντάνκαν Σμιθ που προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που δημοσιοποιήθηκαν. Σε ερώτηση αν οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι όροι αυτοί στην πραγματικότητα, «η απάντηση είναι σχεδόν βέβαια, ναι».

Ο επίσης βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που ανήκει ο ίδιος και τάσσονται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η αποκαλούμενη συμφωνία προφύλαξης για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα μετατρέψει την Βρετανία σε ένα κράτος «σκλάβο». «Ελπίζω το υπουργικό συμβούλιο να την μπλοκάρει και αν αυτό δεν συμβεί, ελπίζω ότι θα το πράξει το κοινοβούλιο», είπε ο Ρις-Μογκ στο BBC, αναφερόμενος στη συμφωνία.

Ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι χρειάζεται να δει τους όρους της συμφωνίας πριν αποφασίσει αν θα άρει τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση. «Το μυστικό θα είναι για την Τερέζα Μέι, μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες; Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την πουλήσει, σκέφτομαι, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες», τόνισε επίσης στο BBC.

Και μετά τους υπουργούς, το Κοινοβούλιο

Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο, στη συνέχεια θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση του Κοινοβουλίου, με την Δαμόκλειο σπάθη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit να επικρέμεται ακόμη πάνω από τα κεφάλια της συντηρητικής κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που ακόμη δεν είναι σαφές το κατά πόσο έχει βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ώστε να μην υπάρξει η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, καθώς ο προφανής στόχος είναι η διαφύλαξη των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.

Πλέον, το πιθανότερο είναι όλα να τελειώσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου, όπως παραδέχθηκε προχθές και ο Βέλγος ΥΠΕΞ Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία, μία καλή συμφωνία, και θεωρούμε ότι είναι εφικτή», δήλωσε την Δευτέρα η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης. «Μένει λίγος χρόνος», υπενθύμισε.

"Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Μέι -δεδομένης μιας συμφωνίας με την ΕΕ- είναι να πείσει τους βρετανούς νομοθέτες πως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στη παρούσα συμφωνία (δηλαδή ενα Brexit χωρις συμφωνία) θα αποτελούσε μια πραγματική καταστροφή για όλη την βρετανική κοινωνία κι οικονομία", καταλήγει με νόημα η Wall Street Journal.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ 30 Οκτ 2020 | 23:05

Επίθεση στη Νίκαια: Σοκαρισμένη η οικογένεια του δράστη - "Προσευχόταν και δεν είχε παρέες"

Ο Τυνήσιος 21χρονος δράστης σκότωσε τρεις ανθρώπους μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας.

ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ 30 Οκτ 2020 | 21:03

Κορονοϊός-Νέα έρευνα: Οι ασθενείς μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους

Νέα μελέτη των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών για τον κορονοϊό δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ 30 Οκτ 2020 | 20:49

Σε lockdown από Δευτέρα το Βέλγιο - Πάνω από 23.000 κρούσματα σε μια μέρα

Δεύτερο lockdown για το Βέλγιο που βλέπει τα κρούσματα κορονοϊού να εκτοξεύονται.

275.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Οκτ 2020 | 20:13

Κορονοϊός: Η Ευρώπη ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα - Αύξηση 41% σε μια εβδομάδα

Η Ευρώπη είναι η περιοχή στον κόσμο όπου ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα. Lokdown προ των πυλών και στην Ιταλία.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 30 Οκτ 2020 | 19:41

Σεισμός - Σμύρνη: Συγκλονίζουν οι εικόνες με ασθενείς σε φορεία στον δρόμο - Εκκενώθηκαν νοσοκομεία [Βίντεο]

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Σμύρνη με τεράστιες ουρές με ασθενείς, τους οποίους έβγαλαν έξω από το νοσοκομείο μετά από εντολή εκκένωσής του

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 30 Οκτ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Η Regeneron σταμάτησε τις δοκιμές του κοκτέιλ συνθετικών αντισωμάτων - Είχε χορηγηθεί στον Τραμπ

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων είχε χογηγηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ - Δεν έδωσε διευκρινίσεις η Regeneron

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 18:29

Το "Μαντάμ Τισό" του Βερολίνου πέταξε στα σκουπίδια το κέρινο ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ

Για ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα μίλησε ο διευθυντής του μουσείου της Μαντάμ Τισό.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Οκτ 2020 | 17:59

Γαλλία: Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν άνδρα που τους απειλούσε με μαχαίρια στο Παρίσι

Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί στο περιστατικό στο Παρίσι - Τον ακινητοποίησαν με τέιζερ

Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Οκτ 2020 | 16:40

Σεισμός: Επιχείρηση απεγκλωβισμού για να βρεθεί μητέρα με τα 2 παιδιά της - Δραματικές διασώσεις στη Σμύρνη [Δείτε Live]

Συγκλονιστικές εικόνες απο απεγκλωβισμούς ανθρώπων στη Σμύρνη. Δώδεκα νεκροί και 419 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 16:38

Μόσχα - Διαδηλώσεις μουσουλμάνων κατά Μακρόν έξω από τη γαλλική πρεσβεία

Στη Ρωσία η αστυνομία απομάκρυνε μουσουλμάνους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Μόσχα ενώ προέβη και σε συλλήψεις.

ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 30 Οκτ 2020 | 16:16

Σεισμός - Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο - 120 οι τραυματίες.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Οκτ 2020 | 16:12

Σεισμός - Σμύρνη: 17 νεκροί, πάνω από 700 οι τραυματίες - Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα [εικόνες - βίντεο]

Τουλάχιστον 144 μετασεισμοί, οι 21 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών. 17 κτίρια είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

30 Οκτ 2020 | 16:03

Γαλλία: Θρήνος για τα τρία θύματα στη Νίκαια - Λουλούδια και κεριά έξω από την εκκλησία [εικόνες]

Πολίτες συρρέουν έξω από την εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, για να αφήσουν ένα κερί ή ένα λουλούδι στη μνήμη των τριών θυμάτων κατά τη χθεσινή επίθεση.