Follow us

Brexit: "Μαύρα σύννεφα" στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες - Απαισιοδοξία αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Απαισιοδοξία στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την εμπορική συμφωνία στο Brexit - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
brexit

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτό το σαββατοκύριακο, όμως οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μειώνονται, καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν χθες, Παρασκευή, την απαισιοδοξία τους για την πιθανότητα να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Αν δεν υπάρξει κάποια μείζων αλλαγή μέχρι αύριο, Κυριακή, την προθεσμια που ορίσθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οι ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης κινδυνεύουν να γίνονται σύμφωνα μόνο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που είναι συνώνυμοι με δασμούς και ποσοστώσεις.

Σε επίσκεψή του στη βόρεια Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε πως είναι "πολύ πολύ πιθανή" η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ωστόσο συνεχίζονται.

Παρά τις σκοτεινές προβλέψεις των οικονομολόγων, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως αυτή η έκβαση θα ήταν "καταπληκτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου".

"Συνεχίζουμε να ελπίζουμε", συνέχισε, περιμένοντας μια ενδεχόμενη "μεγάλη πρόταση" ή "μια μεγάλη αλλαγή" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίδια απαισιοδοξία εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στους ηγέτες των 27, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι ελπίδες για μια συμφωνία είναι "λιγοστές", είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Βερολίνο, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και το Δουβλίνο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο του Brexit, μετρίασαν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως μια συμφωνία παραμένει εφικτή.

Διαπιστώνοντας πως "επικρατούν οι σκέψεις" ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχάλ Μάρτιν υπενθύμισε πως "παρόμοιες" δηλώσεις είχαν γίνει και πριν από έναν χρόνο σχετικά με τη συμφωνία διαζυγίου, που τελικά συνήφθη την τελευταία στιγμή.

Έπειτα από ένα δείπνο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να άρουν το αδιέξοδο που συνεχίζεται εδώ και μήνες, η φον ντερ Λάιεν και ο Τζόνσον διαπίστωσαν την έκταση των διαφορών τους που εξακολουθούν να υφίστανται και έδωσαν προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να αποφασίσουν σχετικά με "το μέλλον" των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες έχουν μπλοκάρει σε τρία θέματα: την αλιεία, τη διευθέτηση διενέξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας και τις εγγυήσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Λονδίνο όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Σ' αυτό το τελευταίο σημείο, που είναι το πιο ακανθώδες, οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξασφαλίσουν τη σύγκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις δικές τους κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές προδιαγραφές, καθώς και αυτές που αφορούν τις δημόσιες αρωγές, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- "Πεισματάρα γεωγραφία" -

"Είναι φυσιολογικό οι ανταγωνιστές των επιχειρήσεών μας να είναι εκτεθειμένοι στους ίδιους όρους στην αγορά μας", εξήγησε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Ευρωπαίοι δεν σκοπεύουν να υποχρεώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να προσαρμόζεται σε καθεμιά από τις νομοθετικές εξελίξεις τους, διευκρίνισε.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, "θα παραμείνουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι να αποφασίσουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Απλώς θα προσαρμόσουμε τις προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά μας" ανάλογα με την απόφασή τους, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Το Λονδίνο υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι προτάσεις της ΕΕ δεν σέβονται την κυριαρχία του.

Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα, ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος ειρωνεύθηκε: "Είναι τουλάχιστον η δέκατη φορά που μας λένε πως είναι η αποφασιστική στιγμή". "Η μόνη βεβαιότητα, είναι η 1η Ιανουαρίου", ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκαν αμφότεροι θα συνομιλήσουν χωριστά με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από μια τηλεφωνική συνομιλία, την περασμένη Δευτέρα, ανάμεσα στον Βρετανό και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Μιλάμε με μία φωνή", επέμεινε ο αξιωματούχος αυτός.

"Η γεωγραφία είναι πεισματάρα: όπως και να 'χει, θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα", υπενθύμισε από την πλευρά του ο Μακρόν εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει μια συμφωνία "που να διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (...) και να σέβεται τους βρετανούς φίλους μας".

Πάντως η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει να λάβει επειγόντως μέτρα σε περίπτωση "no deal". Οι στόχοι είναι να διατηρηθεί η σύνδεση στις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές για έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι το Λονδίνο θα κάνει το ίδιο, και να υπάρξει εγγύηση αμοιβαίας πρόσβασης στα ύδατα των δύο πλευρών για τα αλιευτικά το 2021.

Στη Βρετανία, οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι προετοιμάζονται επίσης για ένα "no deal". "Εργαζόμαστε από το δημοψήφισμα (για το Brexit) του 2016 ώστε να ετοιμάσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα για ένα φάσμα ενδεχομένων, όμως προφανώς επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σ' αυτο που αποκαλούμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, επειδή αυτή είναι που θα έχει τις περισσότερες επιπτώσεις", δήλωσε χθες, Παρασκευή, η διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Press Association (PA).

Σύμφωνα με τους "Times" και τον "Guardian", τέσσερα σκάφη 80 μέτρων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμα για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα από την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση "no deal". "Ο υπουργός Άμυνας προχώρησε σε εντατικό σχεδιασμό και προετοιμασίες για να εξασφαλίσει ότι η άμυνα θα είναι έτοιμη για διάφορα σενάρια στο τέλος της μεταβατικής περιόδου" που κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το PA.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 26 Ιουλ 2022 | 17:32

Σκρέκας: Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Η ελληνική πλευρά υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιουλ 2022 | 13:42

Με το σταγονόμετρο το φυσικό αέριο στην Ευρώπη: Συμφωνία των 27 για μείωση ενόψει του χειμώνα

"Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα" αναφέρει η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 26 Ιουλ 2022 | 11:35

Σκρέκας: Η ελληνική πρόταση για πανευρωπαϊκό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας - Τι περιλαμβάνει

"Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών- μελών", ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 16 Αυγ 2022 | 21:33

Πολωνία: Τεράστια οικολογική καταστροφή στον ποταμό Όντερ - Τους 100 τόνους έφτασαν τα νεκρά ψάρια [εικόνες-βίντεο]

Οι Αρχές στην Πολωνία υποψιάζονται ότι ο ποταμός μολύνθηκε με χημικές ουσίες, ωστόσο η υπ. Περιβάλλοντος δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τοξικές ουσίες.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 16 Αυγ 2022 | 21:11

Ουκρανία: Συνάντηση Ζελένσκι με Γκουτέρες και Ερντογάν την Πέμπτη στη Λβιβ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία την Πέμπτη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Αυγ 2022 | 21:00

ΗΠΑ: Γιατί η Αρχή Ύδρευσης των Χάμπτονς έβγαλε "στη σέντρα" διάσημους δισεκατομμυριούχους

Η Αρχή Ύδρευσης της Κομητείας Suffolk όπου βρίσκονται τα διάσημα Χάμπτονς δημοσίευσε μια λίστα με τους κορυφαίους...χρήστες νερού

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 16 Αυγ 2022 | 20:20

Λίβανος: Ελεύθερος ο 42χρονος που κρατούσε ομήρους σε τράπεζα - Πώς από ένοπλος έγινε "ήρωας"

Ο 42χρονος ζητούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις καταθέσεις του, που έχουν παγώσει μετά την οικονομική κατάρρευση του 2019.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 62 ΕΤΩΝ 16 Αυγ 2022 | 18:58

Ντμίτρι Βρούμπελ: Πέθανε ο Ρώσος ζωγράφος που έκανε το διάσημο γκράφιτι στο Τείχος του Βερολίνου με το φιλί Μπρέζνιεφ - Χόνεκερ

Το γκράφιτι του Βρούμπελ με το διάσημο φιλί του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ και τίτλο: "Κύριε βοήθησε με να επιζήσω ανάμεσα σ' αυτή την θανατηφόρο αγάπη".

ΓΑΖΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 16 Αυγ 2022 | 17:27

Μέμφις: Έξι τραυματίες μεταξύ τους 2 έφηβοι από πυρά έξω από νοσοκομείο - Οι τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο έφηβοι, τραυματίστηκαν από πυρά έξω από ένα νοσοκομείο

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ TASS 16 Αυγ 2022 | 17:06

TASS: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 - Τι απαντά η Άγκυρα

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 16 Αυγ 2022 | 17:03

ΗΠΑ: Θετική στον κορονοϊό η Τζιλ Μπάιντεν

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ βγήκε θετική στον COVID-19

ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ 16 Αυγ 2022 | 14:58

Σκηνές χάους στο Κομπάνι: Σφοδρή σύγκρουση Τούρκων με Κούρδους μαχητές που στηρίζονται από τις ΗΠΑ [Βίντεο]

Τουρκικά στρατεύματα και Κούρδοι μαχητές αντάλλαξαν σφοδρά πυρά στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η KOMMERSANT 16 Αυγ 2022 | 13:59

Κριμαία: Σύννεφα καπνού κάλυψαν ρωσική αεροπορική βάση - Υποψίες για ουκρανική επίθεση [Εικόνες]

Σύννεφα καπνού κάλυψαν την ρωσική αεροπορική βάση κοντά στο Γκβαρντεϊσκόγιε, στο κέντρο της προσαρτημένης από την Μόσχα Κριμαίας