Brexit: Μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα είχε συνέπειες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να λάβει θέση ως αντίπαλος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κατά την διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Επιχειρώντας να αποσπάσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από τον ανταγωνιστή της στις τάξεις των Τόρις, η Τερέζα Μέι άνοιξε σήμερα πρώτη πυρ καταλαμβάνοντας τα πλατό των πρωινών εκπομπών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων για να εξαγγείλει την νέα βρετανική μεταναστευτική πολιτική μετά το Brexit.

Από τον Ιανουάριο 2021, οι μετανάστες θα γίνονται δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τα προσόντα τους και οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν πλεονεκτική θέση, είπε. Πρόκειται για μία εξαγγελία που θα αρέσει στο εκλογικό ακροατήριο, αφού η μετανάστευση ήταν το κεντρικό θέμα στην προεκλογική καμπάνια για το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να προκαταλάβει έτσι την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο του Τσέκερς που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει στενή εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit βασισμένη σε κοινούς κανόνες. Ενα σχέδιο που ο υποστηρικτής του σκληρού Brexit χαρακτηρίζει «παρανοϊκό» και «παράλογο».

Στην θέση του σχεδίου του Τσέκερς, ο πληθωρικός Μπόρις Τζόνσον προβάλλει την δική του αντιπρόταση: μία «σούπερ συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», αντιγραφή της συμφωνίας που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Καναδά (CETA).

Ομως η πρότασή του, επισημαίνει η Ντάουνινγκ Στριτ, δεν δίνει λύση στο ανεπίλυτο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, του συνοριακού καθεστώτος δηλαδή που θα ισχύει ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ομως, το σχέδιο του Τσέκερς δεν έτυχε αποδοχής ούτε μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζήτησαν από την βρετανίδα πρωθυπουργό να επανεξετάσει το γραπτό της μέχρι την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα είχε συνέπειες.

«Θέλουμε μία συμφωνία. Οσοι πιστεύουν ότι η απουσία συμφωνίας θα ήταν καλύτερη λύση δεν συνειδητοποιούν τις δυσκολίες που περιλαμβάνει αυτό το σενάριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ενας φανταστικός κόσμος

Στο Μπέρμιγχαμ, μέλη της βρετανικής κυβέρνησης επέκριναν τον Μπόρις Τζόνσον. «Ζει σε έναν φανταστικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ομως, οι απόψεις του πληθωρικού πρώην δημάρχου του Λονδίνου ενοχλούν και μεγάλο αριθμό των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος. «Θα προτιμούσα να σωπάσει», δήλωσε η βουλευτής Αννα Σούμπρι. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία μάχη ηγεσίας».

Ακόμη και ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος, ωστόσο, διάκειται ευνοϊκά απέναντι στο σενάριο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, πήρε αποστάσεις από τον Τζόνσον: «Οι ιδέες του δίνουν καλούς τίτλους στις εφημερίδες, αλλά όχι αναγκαστικά και καλές πολιτικές», είπε.

«Θεωρώ ότι έχει απαξιωθεί στους συντηρητικούς βουλευτές», λέει ο Ρόμπιν Πέτι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον του Λονδίνου. «Πήρε θέση υπέρ του Brexit διότι έβλεπε σε αυτόν τον καλύτερο τρόπο για να γίνει αρχηγός του κόμματος. Δεν νομίζω ότι έχει συλλογική αντίληψη σε όλο αυτό».

Αμφιλεγόμενη αλλά χαρισματική προσωπικότητα, ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να έχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που βλέπουν σε αυτόν έναν εν δυνάμει ηγέτη.

Η Αρλίν Φόστερ, ηγέτις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, στις βουλευτικές έδρες του οποίου βασίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι, υπερασπίσθηκε τον Μπόρις Τζόνσον μέσα από τις στήλες του σημερινού φύλλου της Telegraph λέγοντας ότι «αν ήταν πρωθυπουργός, θα συνεργαζόταν μαζί του».

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι επαναλαμβάνει ότι επικεντρώνεται στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και καλεί το κόμμα της σε συσπείρωση για την επίτευξη «της καλύτερης δυνατής συμφωνίας».

Τίμερμανς: Δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι μας και να κρατήσετε το κλειδί

Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από τον ευρωπαϊκό οίκο και να κρατήσει το κλειδί και το δικαίωμα να περνά να μας βλέπει όποτε θέλει, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπαίνουν στην τελική τους ευθεία.

Μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Έχουμε όλοι την υποχρέωση να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, είτε είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στην ηπειρωτική Ευρώπη».

«Ας είμαι, όμως, σαφής…εάν κάποιος λέει ‘Θέλω να φύγω από το σπίτι σου, αλλά θα κρατήσω το κλειδί και θα έρχομαι όποτε θέλω και θα παίρνω ό,τι θέλω από το σπίτι’, αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Τίμερμανς.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της αποφυγής συνοριακών υποδομών και ελέγχων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας είναι «βασικό ως προς την ευθύνη μας να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Η Βρετανία αναμένεται να γίνει τον επόμενο Μάρτιο η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στους όρους τους διαζυγίου ή τους μελλοντικούς κανόνες για τη συνεργασία τους σε μια σειρά από τομείς, από την ασφάλεια έως το εμπόριο και τις αερομεταφορές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αργά χθες, σε ανοικτό φόρουμ στη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ, ότι η συζήτηση στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από την πραγματικότητα.

«Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι Βρετανοί νομίζουν ότι εμείς φεύγουμε από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Γιούνκερ, προκαλώντας το γέλιο των αρκετών χιλιάδων παρευρισκομένων, ενώ πρόσθεσε ότι η βρετανική κοινή γνώμη ποτέ δεν ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις του Brexit.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια πραγματική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπό την έννοια μια ενημερωτικής καμπάνιας», δήλωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Οι Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της κυβέρνησης, μόλις τώρα ανακαλύπτουν πόσα πολλά ερωτήματα εγείρει».

«Εάν οι συνομιλίες (για τις αερομεταφορές) στραβώσουν, τότε δεν μπορούν πλέον τα βρετανικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο κόσμος δεν το γνώριζε αυτό, και πιθανόν θα έπρεπε να τους το πουν», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι το Brexit είναι ένα «ερώτημα του παρελθόντος» και ότι θέλει να ασχοληθεί με το μέλλον των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

«Είμαστε ακριβώς στη μέση αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit και είμαι απολύτως υπέρ του να βρεθεί ένας καλός τρόπος να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς ως φίλοι», πρόσθεσε. «Οφείλουμε να είμαστε πολιτισμένοι».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 01 Δεκ 2020 | 10:56

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν παλιά αυτοκίνητα για να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες

Η μείωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς μειώθηκε δραματικά παντού. Ανάλογα με την περίπτωση, επιλέγουν την πεζοπορία, την χρήση ποδήλατου, μοτοσυκλετών και ιδιωτικών αυτοκινήτων.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 08:51

ΟΗΕ: Τα 235 εκατ. θα φτάσουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω πανδημίας

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά τα 235 εκατ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ GETTY 01 Δεκ 2020 | 08:28

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η φωτογραφία γιατρού που αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή - Η απελπισία σε ένα καρέ

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της απελπισίας των ασθενών με κορονοϊό και της συμπόνιας του υγειονομικού προσωπικού.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 01 Δεκ 2020 | 08:22

Κορονοϊός: Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων που "ίσως να σώσουν ζωές"

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο ΔΡ. ΣΚΟΤ ΑΤΛΑΣ 01 Δεκ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ για το ρόλο του στην πανδημία του κορονοϊού

Ο Δρ. Άτλας αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 01 Δεκ 2020 | 08:15

Προειδοποίηση Μέρκελ για τρίτο κύμα κορονοϊού το χειμώνα: Πρέπει να προσέξουμε και να αντέξουμε

"Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες", είπε η καγκελάριος Μέρκελ.

ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΛΕΞΗ 01 Δεκ 2020 | 08:09

Πανδημία: Η λέξη της χρονιάς για το 2020 με εκατομμύρια αναζητήσεις

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 07:22

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Βραζιλία και Μεξικό - Ραγδαία η εξάπλωση στη Λατινική Αμερική

Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση σε Βραζιλία και Μεξικό, όπου συνεχίζει να καταγράφεται εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 30 Νοε 2020 | 22:59

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ και στην Αριζόνα με διαφορά μόλις 10.457 ψήφων σε σύνολο περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

13.746 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Νοε 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία - Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ VECTOR ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 17:46

Κορονοϊός: Η Ρωσία ξεκινάει μαζικές κλινικές δοκιμές δεύτερου εμβολίου - Το EpiVacCorona

Δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Ρωσία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος