
«Bring our Girls Back» Ενα σύνθημα- κραυγή, πόνου, αγωνίας, τρόμου. Ενα σύνθημα που πέρασε τα σύνορα της Νιγηρίας, εκεί όπου οι φανατικοί ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 223 κορίτσια και απειλούν να τα πουλήσουν ως σκλάβες. Ο πόνος της μάνας και ο ακτιβισμός ενώνονται πίσω από αυτό το σύνθημα ζητώντας επιτακτικά: Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας....
Η οργάνωση, με ονομασία που σημαίνει «Η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», δρα στον μουσουλμανικό βορρά της δυτικοαφρικανικής χώρας
Νιγηρία: Εκεί όπου το σχολείο είναι θανάσιμη αμαρτία
Από την Μαντόνα έως την Μαλάλα και από τον Ομπάμα έως τους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον όλοι ζητούν την απελευθέρωση των κοριτσιών από την οργάνωση που επί χρόνια έχει σκορπίσει τον τρόμο στη Νιγηρία πολεμώντας τα σχολεία και ζητώντας να επιβάλει τη Σαρία. Μόλις χθες, Τρίτη, η οργάνωση απήγαγε άλλα 11 κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών από χωριό κοντά σε προπύργιό τους.
Η Μπόκο Χαράμ, από την εμφάνισή της το 2002 έως σήμερα έχει βυθίσει τη χώρα στον φόβο. Η οργάνωση, με ονομασία που σημαίνει «Η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», δρα στον μουσουλμανικό βορρά της δυτικοαφρικανικής χώρας, όπου εξαπολύει επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτηρίων και αμάχων. Από το 2009, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια βίας.
Η Μπόκο Χαράμ καθιστά σαφές ότι στη χώρα των 160 εκατομμυρίων και ιδιαίτερα στις περιοχές που θεωρεί «βασίλειό» της, δεν πρόκειται θα ανεχθεί την παρουσία των Χριστιανών. Η οργάνωση που από τα μέσα του 2010 επαναδραστηριοποιείται στη βόρεια και τη βορειο-ανατολική Νιγηρία, θέλει να επιβάλει τη Σαρία στη Νιγηρία, αφού εγκαθιδρύσει εκεί ισλαμικό κράτος. Τι πιστεύει; Σε μια εκδοχή του Ισλάμ που θεωρεί «χαράμ», απαγορευμένη δηλαδή τη συμμετοχή των μουσουλμάνων σε οποιαδήποτε πολιτική ή κοινωνική δραστηριότητα που συνδέεται με την δυτική κοινωνία. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ψήφος, το να φορά κανείς πουκάμισα ή παντελόνια ή να πηγαίνει σχολείο.
Η Μπόκο Χαράμ πιστεύει ότι η Νιγηρία κυβερνάται από άπιστους, κάτι που υποστήριζε ακόμα κι όταν η χώρα είχε μουσουλμάνο πρόεδρο. Είναι δικτυωμένη με την Αλ Κάιντα Μαγρέμπ, την AQMI, τους Σεμπάμπ στο έδαφος της Σομαλίας, όπου και εκπαιδεύει για Τζιχάντ μέλη της αλλά και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων και μέλη της ανώτερης μεσαίας τάξης έχουν καταταγεί στις τάξεις της οργάνωσης . Οι νιγηριανές αρχές το καλοκαίρι του 2009 εξαπέλυσαν επίθεση στο προπύργιό της, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπόρνο (ΒΑ Νιγηρία), Μαϊντουγκούρι, απ όπου η διαφυγή προς το Τσαντ, τον Νίγηρα, το Καμερούν είναι εύκολη.
Όμως κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ. Παρά τις συλλήψεις καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο.
Βοήθεια προσφέρει η Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να στείλουν μια ομάδα στρατιωτικών, ερευνητών και διαπραγματευτών, προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίσει την απαγωγή των δεκάδων μαθητριών.
Η Ουάσινγκτον, που τη Δευτέρα είπε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, πρότεινε την Τρίτη να στείλει μια ομάδα ειδικών στη Νιγηρία για να βοηθήσουν τις αρχές να τις εντοπίσουν και να τις απελευθερώσουν.
Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπάκαρ Σεκάου, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια
Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες τις εκατοντάδες νιγηριανές μαθήτριες.
Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπάκαρ Σεκάου, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια, τα οποία απήγαγαν μαχητές του από σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας
«Διατυπώνονται ισχυρισμοί από τη Νιγηρία ότι ορισμένες από τις 223 νεαρές μαθήτριες [...] μεταφέρθηκαν στο Καμερούν για να παντρευτούν δια της βίας με μέλη της αίρεσης Μπόκο Χαράμ. Δηλώνουμε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί στερούνται βάσης» τόνισε από την πλευρά του ο καμερουνέζος υπουργός Επικοινωνιών, Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι.
Η αστυνομία της Νιγηρίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι προσφέρει αμοιβή 300.000 δολαρίων σε όποιον μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διάσωση των 223 κοριτσιών.
To βίντεο του αρχηγού της Μπόκο Χαράμ











Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr