Βρυξέλλες: Έκτακτη σύνοδος για το Brexit την Πέμπτη

Οι Βρυξέλλες όμως δεν διαπραγματεύονται τη συμφωνία αποχώρησης, διαμηνύει ο Ντ. Τουσκ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρυξέλλες: Έκτακτη σύνοδος για το Brexit την Πέμπτη

Σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη ανακοίνωσε πως συγκαλείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ , σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

"Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη", πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. "Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά", πρόσθεσε.

"Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία", τόνισε.

Το Brexit στο χάος, μετά την απόφαση Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, βυθίζοντας στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού παραδέχθηκε πως υπέστη μεγάλη ήττα.

Η απόφαση της Τερέζας Μέι, την παραμονή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας, ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά πιθανών εκβάσεων, που κυμαίνονται από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής εβδομάδες πριν από την έξοδο της Βρετανίας την 29η Μαρτίου έως τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ανακοινώνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας, η Μέι προκάλεσε το γέλιο ορισμένων βουλευτών μόλις ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη συμφωνία που σύναψε τον προηγούμενο μήνα με την ΕΕ, έπειτα από 18 μήνες περίπλοκων διαπραγματεύσεων κι ότι άκουσε προσεκτικά τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή» πρόσθεσε η ίδια.

Με το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι θα επιστρέψει στην ΕΕ και θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, στοχεύοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Εάν προχωρούσαμε και πραγματοποιούσαμε την ψηφοφορία αύριο η συμφωνία θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά» είπε η Μέι στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για τη σωστή συμφωνία.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιταχύνει την εκπόνηση ενός ενδεχόμενου σχεδίου για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την 29η Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Περαιτέρω Συνομιλίες;

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι 27 της ΕΕ θα επέτρεπαν τυχόν αλλαγές, που θα έπειθαν τους αντιπάλους της Μέι στο εσωτερικό της χώρας της να στηρίξουν τη συμφωνία.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία δεν έχει πλέον «μια λειτουργική κυβέρνηση» και κάλεσε την πρωθυπουργό της χώρας να «κάνει χώρο» για μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι εθνικιστές της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επισήμαναν ότι θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Μέι.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι θα επιδιώξει να της δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις από την ΕΕ σχετικά με το backstop, το «δίχτυ ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα στοχεύει να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στο βρετανικό κοινοβούλιο στην εφαρμογή του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, αν και το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να αλλάξει στη συμφωνία των 585 σελίδων.

Σύμφωνα με τη Μέι, το βαθύτερο ερώτημα είναι εάν το κοινοβούλιο θέλει να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού ή να φανερώσει τις βαθιές διαφορές στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η απόφαση της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει την ψηφοφορία ελήφθη ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Η χρονική στιγμή της έκδοσης της απόφασης αυτής δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού το δικαστήριο διευκρίνισε ότι απεφάνθη επειγόντως για διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί βουλευτές κατανοούν τις επιλογές τους.

Συναινέσεις συμβολικού χαρακτήρα;

Για τον Κόνσταντιν Φρέιζερ, έναν αναλυτή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο TS Lombard, ο βασικός λόγος για την αναβολή της ψηφοφορίας είναι, για την κυβέρνηση, να «προσπαθήσει να πετύχει επιπλέον παραχωρήσεις, ακόμα και συμβολικού χαρακτήρα για να δώσει τους στους βουλευτές της που διστάζουν ακόμη μια δικαιολογία για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία».

Ωστόσο, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ενέχει κινδύνους για το Λονδίνο και θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διεκδικήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, μια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από την 21η Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.

ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ 19 Νοε 2020 | 12:45

Σύνοδος Κορυφής: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις γιατί θα προκύψει ζήτημα επιβολής κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ 19 Νοε 2020 | 06:53

G7: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταρτίσει κανένα σχέδιο για τη φιλοξενία συνόδου κορυφής

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε επαφή με εκείνες των υπολοίπων έξι χωρών της G7.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 03 Νοε 2020 | 20:10

Στις 19 Νοεμβρίου νέα τηλεδιάσκεψη των "27" της ΕΕ για τον κορονοϊό

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συγκαλέσει νέα τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απάντηση της ΕΕ για τον κορονοϊό

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 13:41

"Κληρώνει" για εθνικό lockdown και στο Βέλγιο - Έχουν ήδη κλείσει εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση του Βελγίου αν θα επιβάλει εθνικό lockdown.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 29 Οκτ 2020 | 20:22

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον κορονοϊό - Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό και αναζητά ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από τους "27"

ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΡΑ 28 Νοε 2020 | 21:01

Ο κορονοϊός "σαρώνει" την Τουρκία: Ρεκόρ 182 νεκρών και 30.103 κρουσμάτων σε μια μέρα

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Τουρκία ανακοίνωνε μόνο τους συμπτωματικούς ασθενείς του κορονοϊού.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 28 Νοε 2020 | 20:54

Το Παρίσι "φορά" τα γιορτινά του - Η εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση των Ηλυσίων Πεδίων

Η δήμαρχος Παρισιού, Αν Ινταλγκό, μαζί με την τραγουδίστρια Λουάν πάτησαν το κουμπί και άναψαν περισσότερα από 70.000 λαμπάκια.

28 Νοε 2020 | 20:30

Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ιταλία - 26.323 νέα περιστατικά και 686 θάνατοι

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Νοε 2020 | 19:51

Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για την αστυνομική βία [εικόνες]

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.