Citigroup: Ο πολιτικός κίνδυνος επέστρεψε στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ανησυχίες επανήλθαν μετά τις γερμανικές εκλογές, τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Brexit και την πρόσφατη καταλανική κρίση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Citigroup: Ο πολιτικός κίνδυνος επέστρεψε στην Ευρώπη

Την αισιοδοξία του καλοκαιρού διαδέχεται... ο χειμώνας της δυσαρέσκειας και των πολιτικών κινδύνων.

Η -προσωρινή- αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών για την προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης που προκλήθηκε μετά τη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο και κυρίως την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία τον Μάιο δεν υπάρχει πλέον, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα Citigroup σε νέα της έκθεση.

Κι αυτό γιατί πολλά πρόσφατα πολιτικά γεγονότα επανέφεραν τις ανησυχίες στο προσκήνιο. Γεγονότα όπως οι γερμανικές εκλογές με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Brexit και η πρόσφατη καταλανική κρίση.

Κι ενώ η συνεχιζόμενη ανάκαμψη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων ανησυχιών της αγοράς, η Citi εντούτοις τονίζει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί και η δημοφιλία των ακραίων κομμάτων, ειδικά καθώς στο "φόντο του μέλλοντος" ακολουθούν οι αυστριακές εκλογές, ενώ ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος παραμένουν οι ιταλικές εκλογές το επόμενο έτος.

Ηδη, οι Γερμανοί ψηφοφόροι έστειλαν μια απροσδόκητα σοβαρή προειδοποίηση για τα κυριότερα παραδοσιακά τους κόμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε μια πιο ασταθή και λιγότερο φιλική προς τον Mακρόν κυβέρνηση συνασπισμού τύπου "Τζαμάικα", αντί σε έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του CDU της καγκελαρίου Μέρκελ και του SPD. Η ακροδεξιά Alternative für Deutschland (AfD) μπήκε στην Βουλή για πρώτη φορά, με το κόμμα να λαμβάνει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (12,6%, + 7,9% από το 2013).

Σε ότι αφορά στην Καταλονία, οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της και η Citi εκτιμά ότι οι τοπικές εκλογές στην περιοχή θα είναι αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης, που θα κηρυχθούν είτε από την περιφερειακή κυβέρνηση είτε από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επόμενη καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να οδηγηθεί από δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας με αποσχιστική ατζέντα. Οι προσπάθειες διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος είναι πιθανό να ακολουθήσουν.

Γιατο λόγο αυτό, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελλα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συζήτησαν το Σάββατο στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου σήμερα στο Reuters. Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από το περιφερειακό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της χειρότερης πολιτικής κρίσης για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Ο Γιούνκερ μίλησε στην Μέρκελ χθες από την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. “Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησαν την κατάσταση στην Ισπανία,” δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ανησυχία κλιμακώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Καταλονία, στην οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αλλά και την πιθανότητα επιπτώσεων στις άλλες οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στην ζώνη του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ο εσωτερικός πολιτικός κίνδυνος του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει υψηλός, τα πρόσφατα γεγονότα στην Καταλονία πυροδότησαν νέες ανησυχίες, ενώ οι ιταλικές γενικές εκλογές - ενδεχομένως ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος της Ευρώπης - δεν έχουν ακόμη έρθει, σημειώνει η Citi, με την στήριξη προς το κίνημα των Πέντε Αστέρων να αγγίζει ιστορικά υψηλά.

Το μέλλον προβλέπεται κρίσιμο

Η επικέντρωση στον ευρωπαϊκό πολιτικό κίνδυνο είναι πιθανό να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω πολλών πολιτικών γεγονότων και παραγόντων:

Οι Αυστριακοί ψηφίζουν για το νέο του κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου. Το δεξιό FPÖ θα μπορούσε να ενταχθεί στην κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές. Ωστόσο, το FPÖ θα είναι πιθανώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος και έχει αποσύρει τις απαιτήσεις του για δημοψήφισμα για το ευρώ και την ΕΕ.

Ακολουθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit (19-20 Οκτωβρίου), ταπεριφερειακών δημοψηφίσματα στην Ιταλία (22 Οκτωβρίου σε Βενετία και Λομβαρδία), οι περιφερειακές εκλογές της Σικελίας (5 Νοεμβρίου) και κυρίως οι ιταλικές γενικές εκλογές (την άνοιξη του 2018).

Η Citi τονίζει ότι, αν και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, δεν αναμένει ότι τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν σε ακραία αποτελέσματα που θα έβλαπταν σοβαρά το έργο της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, όπως ένα άλλο δημοψήφισμα για την ΕΕ ή το ευρώ.

Βοηθάει ότι, μετά το Brexit, μερικοί λαϊκιστές έχουν περιορίσει τον ευρωσκεπτικισμό τους. Ωστόσο, αυτά τα κόμματα έχουν αντίκτυπο με άλλους τρόπους, με ορισμένα κόμματα να υιοθετούν ορισμένες πολιτικές για την αποτροπή των λαϊκιστών.

Επιπλέον, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά ο λαϊκισμός έχει πολλές μορφές. Αυτό περιλαμβάνει τον οικονομικό λαϊκισμό, για παράδειγμα, τα κόμματα υπόσχονται να αντιστρέψουν τα μέτρα λιτότητας και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Η Citi τονίζει ότι ανησυχεί περισσότερο για το κύμα εκλογών στις αρχές της δεκαετίας του 2020, εάν η απογοήτευση και οι φόβοι μεταξύ των εκλογέων δεν υποχωρήσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ 22 Νοε 2020 | 16:34

Κορονοϊός: 1.381.915 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας - 4.634 στην Κίνα, 255.905 στις ΗΠΑ

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Βρετανία. Το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

22 Νοε 2020 | 11:14

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ φοβάται και τρίτο κύμα - "Ελλιπής η αντίδρασης της Ευρώπης"

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 έκανε ειδικός του ΠΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 17 Νοε 2020 | 21:06

Κορονοϊός: Πάνω από 15 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη

«ΕΠΑΝΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ» 16 Νοε 2020 | 20:37

Βγαίνει μπροστά ο Μακρόν για μία ισχυρή Ευρώπη: Είναι ανάγκη να αυτονομηθούμε όπως το κάνουν ΗΠΑ και Κίνα

"Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους", δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 16 Νοε 2020 | 11:24

Κορονοϊός: Η Ευρώπη προσπάθησε αλλά τελικά κλείνει τα σχολεία - Τι συμβαίνει ανά χώρα

Μελέτες δείχνουν πως οι μαθητές και τα παιδιά γενικότερα μολύνονται συχνότερα από τον κορονοϊό σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«ΣΚΛΗΡΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 15 Νοε 2020 | 09:00

Κορονοϊός: Κουράστηκαν οι Ευρωπαίοι - Αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χωρές

Διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού οργανώθηκαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 14 Νοε 2020 | 09:29

Κορονοϊός: Με φόντο τα Χριστούγεννα η Ευρώπη ενισχύει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει το 2ο κύμα

Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό φουσκώνει, υποβάλλοντας τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία.

ΜΕ ΦΟΝΤΑ Α ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ 12 Νοε 2020 | 15:56

Κορονοϊός: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το 2ο κύμα της πανδημίας- Τι μέτρα ισχύουν σε κάθε χώρα αναλυτικά

Η πανδημία του κορονοϊού θέτει τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία. Οι περιορισμοί στη Γηραιά Ήπειρο πολλαπλασιάζονται.

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 11 Νοε 2020 | 20:54

Κορονοϊός-Ευρώπη: Φουντώνει το 2ο κύμα - Αρνητικά ρεκόρ σε Ιταλία, Βρετανία - Νέα μέτρα στην Ισπανία - "Μαύρη ημέρα" στη Σερβία

Η κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη είναι "πολύ πολύ ανησυχητική" και "όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση", λέει το ECDC

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 11 Νοε 2020 | 19:54

Διπλωματικές πηγές: Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια

ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 11 Νοε 2020 | 17:07

Ερντογάν: Θα έχουμε δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν πάψουν να την χαϊδεύουν

Εάν εγκαταλειφθεί το χάιδεμα της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι είναι δυνατή μια δίκαιη συμφωνία λέει ο Ερντογάν