Η 9η Μαΐου είναι για τη Μόσχα μια ευκαιρία για μια τεράστια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και πατριωτικού πνεύματος, με τη διοργάνωση των στρατιωτικών παρελάσεων και άλλων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης.
Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος εκτιμά, όπως γράφει η βρετανική Daily Mail, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προαποφασίσει να "κηρύξει την 9η Μαΐου ως το "ΤΕΛΟΣ" του πολέμου στην Ουκρανία", μια που ημερομηνία συμπίπτει με την ημερομηνία που επισφραγίστηκε η νίκη της Ρωσίας επί των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".
Η Ρωσία είναι γνωστό ότι διοργανώνει φαραωνικών διαστάσεων παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, ημερομηνία κατάλληλη για πολιτική εκμετάλλευση και προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας, μια που σηματοδοτεί την ημέρα που η Ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε, επισφραγίζοντας το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τις ανακοινώσεις ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να περιορίσει την εισβολή του στην Ουκρανία και να επικεντρωθεί στην "απελευθέρωση" της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών κυμαίνονται από την άποψη ότι πρόκειται ουσιαστικά για παραδοχή ήττας- καθώς οι φιλοδοξίες του Πούτιν έχουν διαψευστεί- και φθάνουν ως την ερμηνεία ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ελιγμού.
Η δυτική στρατιωτική ανάλυση των έως τώρα συγκρούσεων στο έδαφος της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου, είναι ότι ο στρατός του Πούτιν έχει καταστραφεί και 20 τάγματα έχουν αφανιστεί. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του έδωσε επίσημη ενημέρωση κάνοντας λόγο για απώλειες στην Ουκρανία 1.351 στρατιωτών, προσθέτοντας ότι 3.825 στρατιώτες τραυματίστηκαν - στοιχεία που είναι πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ανεβάζουν τις απώλειες της Μόσχας σε δεκάδες χιλιάδες.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε: "Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μεταξύ του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεξάγεται συνεχώς έργο προπαγάνδας, γεγονός που επιβάλλει την ιδέα ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Μαΐου 2022".
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης ότι στρατιωτικά νοσοκομεία της Ρωσίας, που έχουν στηθεί σε εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, "γεμίζουν από τραυματίες στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και αντιμετώπισαν μονάδες των αμυντικών δυνάμεων στη μάχη". Με αυτές τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν εξηγούν γιατί το Κρεμλίνο πιέζεται να αλλάξει στρατηγική και κάνει στην πράξη έναν "ελιγμό".
Η 9η Μαΐου αποτελεί σοβιετική κληρονομιά για τη σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία όπου από το 1991 αποτελεί επίσημη αργία συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε το 1946.
Στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες η ιστορική αφήγηση προχώρησε σταδιακά σε αποσοβιετοποίηση. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ουκρανία από το 2015 η "Ημέρα της Νίκης" αντικαταστάθηκε με διάταγμα της ουκρανικής βουλής από μια νέα αργία γνωστή ως "Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".
Επίσης, στην ουκρανική νομοθεσία, ο όρος "Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος" αντικαταστάθηκε από τον όρο "Β' Παγκόσμιος Πόλεμος". Στην Ουκρανία, από τις 15 Μαΐου 2015, απαγορεύθηκαν τα κομμουνιστικά και ναζιστικά σύμοβλα.
Πηγή: Daily Mail