Δανία: Και επισήμως στο τιμόνι ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων ανέλαβε την πρωθυπουργία και διόρισε το υπουργικό συμβούλιο. Θα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη από άλλα κόμματα σε κάθε ψηφοφορία.

dania-kai-episimws-sto-timoni-o-lars-loke-rasmousen
SHARE THIS
0
SHARES

Ο ηγέτης των Δανών φιλελευθέρων Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανέλαβε σήμερα την πρωθυπουργία της Δανίας και διόρισε τους υπουργούς του σε μια κυβέρνηση η οποία έχει μια μικρή μειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη από άλλα κόμματα σε κάθε ψηφοφορία.

Οι Φιλελεύθεροι συμμετείχαν σε μια ομάδα κεντροδεξιών κομμάτων που κέρδισε τις εκλογές πριν από μια εβδομάδα, όμως το ίδιο το κόμμα έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων 25 ετών και δεν κατάφερε να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία μέσα στο συνασπισμό.

Το Κομμα του Λαού της Δανίας (DF), ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό στις περισσότερες από τις πολιτικές του, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση παρότι πέτυχε το καλύτερο ως τώρα αποτέλεσμά του και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς στο κοινοβούλιο. Επέμεινε σε αριθμό αιτημάτων που περιλάμβαναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Δανίας στην ΕΕ, αυξήσεις στις δαπάνες και περιορισμό της μετανάστευσης.

Ο Ράσμουσεν θα εξαρτάται τώρα από την υποστήριξη άλλων κομμάτων, του DF περιλαμβανομένου, σε κάθε ψηφοφορία χωριστά. Την Παρασκευη είχε δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το σαββατοκύριακο αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες με το DF και άλλα κόμματα.

Υπουργό Οικονομικών διόρισε τον βετεράνο του κόμματος Κλάους Φρέντερικσεν, ενώ υπουργός Εξωτερικών διορίσθηκε ο Κρίστιαν Γιένσεν.

Με 34 έδρες στο 179μελές κοινοβούλιο, πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση με τη μικρότερη κοινοβουλευτική υποστήριξη που έχει σχηματισθεί στην ιστορία της Δανίας.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook