Δασμοί 200 δισ. $ στην Κίνα από τον Τραμπ και απειλή για άλλα 267 δισ.

Eμπορικός πόλεμος Τραμπ στην Κίνα με απρόβλεπτες συνέπειες.

dasmoi-200-dis--stin-kina-apo-ton-tramp-kai-apeili-gia-alla-267-dis
SHARE THIS
0
SHARES

Δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο με απρόβλεπτες συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Τραμπ απείλησε μάλιστα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα,  αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο απαντήσει. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει σε μέτρα αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα περάσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει δασμούς σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε  συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αργότερα στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση.

Από τη νέα ομοβροντία των δασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ εξαιρέθηκαν προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.

Τιμωρητικούς δασμούς σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα θα επιβάλλει το Πεκίνο

Nωρίτερα Κίνα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τους επιπρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

Από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό "να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα" της Κίνας, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

"Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως" προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων "εντείνει την αβεβαιότητα", είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται "στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης". "Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία", συνέχισε, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτους" τους νέους δασμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.

φωτο Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook