Παρίσι-Βερολίνο θολώνουν τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Ο ρόλος που θα αναλάβει στο μέλλον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί πεδίο διένεξης ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παρίσι-Βερολίνο θολώνουν τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Ο ρόλος που θα αναλάβει στο μέλλον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συνεχίζει να αποτελεί πεδίο διένεξης ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

"Ενας ευρωπαϊκός θεσμός που υπολειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια, έχει καταντήσει το πεδίο πολιτικής υποκρισίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.", σημειώνει ο Πιέρ Μπριανσόν του Politico Europe.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ βρίσκεται η στόχευση του υφιστάμενου ταμείου, το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο του Βερολίνου, πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα έχει περισσότερες εξουσίες για την μείωση των πιστωτικών κινδύνων καθώς και για την αντιμετώπιση τους όταν επιβεβαιώνονται.

"Αυτή την στιγμή διακυβεύεται ο ρόλος του ESM στο νέο πλαίσιο της Ε.Ε. κι αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι το γεγονός πως κανείς από τους μεγάλους "παίκτες" δεν συμφωνεί ως προς τον ρόλο που θα αναλάβει ο Μηχανισμός", τονίζεται το δημοσίευμα.

"Η Γερμανία επιθυμεί εναν ισχυρότερο ESM αλλά κάνει πως δεν βλέπει το ότι θα απαιτηθούν αυξανόμενες πηγές οι οποίες 8α ισοδυναμούν με "δημοσιονομικές μεταφορές", τις οποίες απεχθάνεται". Η Γαλλία πάλι, βρίσκει μεν την ιδεά του Μηχανισμού ενδιαφέρουσα, ωστόσο επιθυμεί ο ESM να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμος γίνεται", συνεχίζει το άρθρο.

Κι η Κομισιόν είναι επιφυλακτική

Επίσης, υπάρχει στην εξίσωση και ο παράγοντας "Κομισιόν". Αυτή θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε μεταφορά των εξουσιών της σε έναν άλλο θεσμό.

Ηδη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας προ εβδομάδων το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη τον δικό της υπουργό Οικονομικών και ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", κάτι για το οποίο η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της σε λίγες ημέρες.

Μακρόν εκ διαμέτρου αντίθετος με Σόιμπλε

Πριν αποχωρήσει από υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Σόιμπλε είχε προτείνει την σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Στα σχέδια του Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

"Το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι εξουσίες του ESM δεν είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί ο Μακρόν", επισημαίνει το δημοσίευμα, πρσθέτοντας πως διαφωνεί καθέτως στο σχέδιο Σόιμπλε να γίνει ο Μηχανισμός "το ξίφος και μαζί η ασπίδα της Ευρωζώνης σε στιγμές οικονομικής κρίσης".

"Ο φόβος του Μακρόν είναι πως η πρόταση του Σόιμπλε θα έδινε σε ένα γραφειοκρατικό θεσμό όπως τον ESM το ελευθέρας να παίρνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να παίρνει η Κομισιόν ή έστω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", σημειώνει ο Μπριανσόν.

"Ειδικά μετά την άποψη του υπουργού Οικονομικών του, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος υποστήριξε πως "το σχέδιο Σόιμπλε θα δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια, παρά σταθερότητα", λέει.

Ειδικοί οικονομολόγοι τονίζουν πως το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο σχέδιο Σόιμπλε θα βασίζεται πάνω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπερ και σημαίνει πως θα πρέπει να είναι ικανό να διαχειρίζεται και κρίσεις καθώς και οικονομικούς κραδασμούς ανεξάρτητους από κακές δημοσιονομικές πολιτικές σε κράτη της ευρωζώνης", συνοψίζει το δημοσίευμα.

"Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να δέχεται χρηματοδότηση από μια κεντρική τράπεζα -την ΕΚΤ.

"Και φυσικά κανείς στο Βερολίνο δεν επιθυμεί να δει την ΕΚΤ να παρέχει οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση στομελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο", καταλήγει με νόημα το άρθρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Ιαν 2022 | 10:33

Η Αθηνά Οικονομάκου στο Παρίσι: Τα looks που φόρεσε στην Πόλη του φωτός

Τα looks που έκαναν την Αθηνά Οικονομάκου να μοιάζει με Παριζιάνα fashionista.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες Μακρόν: "Να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του έτους, παρουσίασε τους στόχους για την Ευρώπη.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ 12 Ιαν 2022 | 11:16

Πόλεμος λάσπης στη Γαλλία: Ο Μακρόν, το μυστηριώδες τηλεφώνημα προς την Μπριζίτ και οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας

Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα που φημολογείται πως δέχθηκε η σύζυγός του Μακρόν και οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν περί ομοφυλοφιλικών σχέσεών του.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΝ 09 Ιαν 2022 | 21:10

​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν δήλωσε πως "θέλει να τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους προκαλώντας σάλο ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 09 Ιαν 2022 | 15:00

Πάνος Καμμένος: Στο Παρίσι με κόκκινο βελούδινο σακάκι σε διάσημο καμπαρέ της Μονμάρτρης [Εικόνες]

Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο Παρίσι, όπως αποκάλυψε μέσα από στόρι του στο Instagram.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ 06 Ιαν 2022 | 16:48

Καζακστάν: Εκκλήσεις για ειρηνική λύση από Παρίσι και Λονδίνο - Μήνυμα Βρυξελλών προς Μόσχα

Η έκρυθμη κατάσταση στο Καζκστάν προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 05 Ιαν 2022 | 09:14

Μακρόν: "Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους" με το εμβολιαστικό πάσο - Σφοδρές αντιδράσεις

Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους "τσαντίσει".

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 01 Ιαν 2022 | 19:26

Γερμανία: Το Βερολίνο, μέσω της προεδρίας της G7, θέλει να υποστηρίξει την ανάκαμψη από τον κορονοϊό

''Πρέπει να ξεπεράσουμε την πανδημία και να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη'', ανέφερε ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών.