
Το προνόμιο να διατυπώσει από τον λόφο της Πνύκας το όραμα του για μια νέα Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, αναγνώρισε μιλώντας στα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότημα.
Ο Μανουέλ Μακρόν πρότεινε ουσιαστικά την κατεδάφιση της παλιάς Ευρώπης που ούτως ή άλλως όπως είπε αν δεν αλλάξει σύντομα θα διαλυθεί και την δημιουργία μιας νέας πιο ισχυρής Ευρώπης.
« 'Οταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει το αίμα του στις επτά γωνιές του ανέμου» επικαλέστηκε τον έλληνα νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη.
- Σε αυτό το μέρος οι αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μεκάλεσε να μιλήσω από εδώ" είπε στα ελληνικά ο Εμανουέλ Μακρόν!
( θερμό χειροκρότημα)
- Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα
- Μίλησε για το χτύπημα του τυφώνα στις γαλλικές Αντίλλες και εξέφρασε ακόμη μια φορά την συμπαράστασή του.
- Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Εδώ επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι, με την δική μας κυριαρχία γιατί εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την διακυβέρνηση στους πολλούς γιατί έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται καλύτερα. Τι ακριβώς κάνουμε εμείς για την Δημοκρατία;
Αυτά τα λόγια που προσφώνησε ο Περικλής ας τα ακούσουμε.
Τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία αλλά και στην καθημερινότητά μας δεν μπορεί να υπάρχει καχυποψία. Εδώ στην Πνύκα υπήρχε διάλογος.
Στην Ευρώπη σήμερα, η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται.
- Ξέρετε καλύτερα ότι η λεγόμενη ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφορά και στην Ευρώπη. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης
- Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει μπορεί να διαλυθεί
- Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η παλαιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες έχουν ρήγματα. Χώρες κυρίαρχες υποχωρούν και νέες δυνάμεις εμφανίζονται.
- Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε την διάλυσή της θα ήταν ένα μήνυμα πολιτικής αυτοκτονίας.
Να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη, όχι προσαρμογές. Να ξεκινήσουμε με μια αυστηρή κριτική, να ξαναβρούμε την έμπνευση δημιουργίας.
- Η Ευρώπη είναι μια μοναδική εναλλακτική λύση. Αν εθελοτυφλούμε αναλαμβάνει η γενιά μας την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.
- Η άλλη επιλογή είναι η ανάπτυξη της νέας Ευρώπης. Πρέπει να την διορθώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Οχι τους αριθμούς. Οχι την γραφειοκρατία. Να βρούμε την δύναμη της ελπίδας.
- Δημοκρατία , κυριαρχία εμπιστοσύνη
- Δεν θα αφήσω τους πολέμιους της ευρώπης να χρησιμοποιούν την εθνική κυριαρχία και να θέλουν να κλειστούμε στον εαυτό μας.
-Πιστεύω και στην ευρωπαίκή κυριαρχία. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Δείτε την ιστορία της κρίσης.
- Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην μας επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα έθνη. Κοιτάξτε την κλιματική κρίση, την μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα. Η τρομοκρατία. Ήμασταν όλοι σίγουροι ότι ήμασταν ασφαλείς. Τώρα όχι. Κοιτάξτε την πυρηνική απειλή. Μπορεί ένα έθνος να προστατευτεί μόνο του; Μόνο αν λέμε ψέματα ισχύει αυτό.
- Με εταιρική σχέση και ανάπτυξη θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές.
- Με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία.Οι τρομοκράτες ένα περιμένουν: Να μικρύνουμε, να φοβηθούμε. Αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο τους. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη χαρά".
- Υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τόσο πολύ την Δημοκρατία, την ελευθερία και την συμφιλίωση της Δικαιοσύνης; Η ανάπτυξη υπάρχει σε πολλές χώρες. Δυνάμεις που είναι υπέρ της ελευθερίας. Έχουν όμως λιγότερη δέσμευση για την κοινωνία. Αυτό ονομάζω ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αν το εγκαταλείψουμε θα μας επιβληθούν οι κανόνες των μεν και των δε.
- Να ενισχύσουμε την Ευρώπη χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος. Βασιστήκαμε σε ψέματα και να το πούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα.
- Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος. Μέσω πολιτικών της καχυποψίας, δημιούργησαν και προβλήματα και έλλειψη δικαιοσύνης. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Επικράτησε η καχυποψία. Ένας είδος εσωτερικού εμφυλίου πολέμου. Επιμείναμε στις προδοσίες, ξεχάσαμε ότι υπάρχουν απέναντί μας διαφορετικές δυνάμεις.
- Με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Για την επόμενη δεκαετία να την χτίσουμε. Όχι για τις προηγούμενες γενιές. Αλλά για εσάς τους νέους.
Εμείς που έχουμε αξιώματα δε μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα.
- Ποια θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Θέλω όλοι εσείς να επιλέξετε το μέλλον σας. Να μπορείτε να διαλέξετε, όπως μπορούσαμε κι εμείς. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε το μέλλον σας.
- Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι δίνουμε; Λιτότητα και ανεργία στο 50%! Τους υποσχεθήκαμε μια ζωή στο Παρίσι και το Βερολίνο, αν εγκαταλείψουν την χώρα τους. Όμως είχαμε υποσχεθεί τα ίδια αν έμεναν στην πατρίδα τους.
- Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν κατανοούν πλέον την Ευρώπη.
- Εμείς που αφήσαμε την δημοκρατία να υποστεί ρήγμα θα πρέπει να αγωνιστούμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαίκή κυριαρχία.
- Αυτό που έγινε στην Αγγλία δεν είναι τυχαίο ( Brexit). Ο λαός αρνήθηκε επιλογές που ήταν επιλογές των δικών τους πολιτικών. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε και είπε δεν θέλω πια αυτή την Ευρώπη. Αυτή η ψήφος σταμάτησε μια ευρωπαϊκή περιπέτεια που πήγαινε συνεχώς ένα βήμα μπροστά".
- Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Εμείς που αφήσαμε την Δημοκρατία να υποστεί ρήγματα, πρέπει να επανέλθουμε στην Δημοκρατία.
- Γι' αυτό επιθυμώ αυτός οδικός χάρτης για την οικοδόμηση της Ευρώπης, να μην είναι μια συνθήκη που θα διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι σε μια σκοτεινή αίθουσα. Προτείνω μια νέα μέθοδο. Προς τα πού θέλουμε να πάμε, με νέους, σαφείς στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στις αρχές του 2018 να παρουσιάσουμε τους στόχους στον λαό. Επί έξι μήνες να υπάρχουν δημοκρατικές συνελεύσεις, διαβουλεύσεις, όπου οι λαοί θα συζητήσουν για ποια Ευρώπη θέλουν, επιτέλους.
- Περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή
- Πρέπει να αλλάξουμε μέθοδο
- Ποιο είναι το κοινό μας μέλλον; Το α εξάμηνο του 2018 επιθυμώ να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που δημιουργήθηκε εδώ. Μετά από 6 μήνες να κάνουμε τη σύνδεση. Και βάσει αυτής της προσέγγισης, να φτάσουμε σε μια νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Να δημιουργήσουμε τους όρους της νέας Ευρώπης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.
- Να φτιάξουμε το κοινοβούλιο της Ευρωζώνης
- Η πραγματική τροφή της Ευρώπης δεν είναι το να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Αλλά να επανέλθει στην δημοκρατική δυναμικότητα. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη, δεν θα κάνουμε τίποτα με την καχυποψία, όπως έλεγε ο Περικλής.
- Οι προδοσίες έχουν διαβρώσει την Ευρώπη και πρέπει να επανέλθουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στις πεποιθήσεις της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πίσω μου ο λόφος της Ακρόπολης. Ο Παρθενώνας. Όποιος κι αν είναι ο καθένας από εμάς, όποια ηλικία κι αν έχει, από όπου κι αν προέρχεται, το θαύμα αυτού του λόφου είναι κάτι που μας διακατέχει όλους. Είναι η ιδέα ότι κάτι γεννήθηκε εδώ, κάτι που μας ανήκει και μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Αυτός ο ναός των αρχαίων Θεών γεννήθηκε βασιζόμενος σε μια θρησκεία που σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ακόμα ο ιερός χαρακτήρας. Υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Είναι αυτό που μας ξεπερνά.
- Αν εγκαταλείψουμε αυτόν τον εμφύλιο στην Ευρώπη, φτάνει κανείς να δει κάποιον εκτός Ευρώπης για να καταλάβει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρότυπο. Η Ευρώπη της λογοτεχνίας, των καφενείων, του συνυπάρχειν που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
- Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας.
- Στις προτάσεις μας για την επόμενη δεκαετία πρέπει να είμαστε τολμηροί.
- Ευθύνη μας να ξαναγνωρίσουν οι νέοι μια δυνατή Ευρώπη.
- Εχουμε χάσει τη φιλοδοξία και την κατεύθυνσή μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε.
Η ομιλία Τσίπρα - πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη
Ομιλία για την Ευρώπη και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της έκανε πρώτος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο τι συμβολίζει ο λόφος της Πνύκας για την Δημοκρατία και τόνισε ότι η παρουσία στο χώρο αποκτά συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας κι της Ευρώπης και ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο.
- Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Εδώ όπου η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Εδώ που γεννήθηκε η αθηναϊκή Δημοκρατία, η δημόσια σφαίρα" είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας.
- Στέλνουμε μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης
- Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση πως η κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και πολιτικής. Διεύρυνε τις ανισότητες και μεταξύ κρατών και των πολιτών μέσα στα ίδια τα κράτη.Απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες. Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες. Έτσι περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζιτών. Η Ευρώπη άφησε έδαφος στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε την ορμή της νιότης αλλά και την σωφροσύνη της πείρας. Και είναι αυτή που επιβάλλει να αναστοχαστούμε στην Ιστορία και να ξανά σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ, απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης που την οραματίστηκαν. Αλλά και στους νέους της Ευρώπης και τις μελλοντικές γενιές".
- Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει. Η αδράνεια θα σημάνει την παρακμή της
- Ακόμη και οι ισχυρότεροι με βάση τα στοιχεία για το το δημογραφικό δεν θα μπορεί να επιβιώσει αν δεν είναι στην Ενωμένη Ευρώπη.
- Η θέλησή μας είναι να μετάσχουμε από θέση ευθύνης στην προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη.
- Θα ήθελα να διακηρύξω τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη. Σε μια κατεύθυνση Δημοκρατίας και προόδου. Γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον. Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε τη γαλλική εξέλιξη της κομμούνας του Παρισίου ως έφοδο στον ουρανό. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική έφοδο, αλλά στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων που αναζητούν λύσεις
- Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς στη λήψη αποφάσεων.
- Η οργανική ενότητα δε μπορεί αν υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική και όχι μόνο οικονομική και πολιτική ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η σημερινή χωρίς προηγούμενο οικονομική απόκλιση στο εσωτερικό της. Απόκλιση που βρίσκεται σε διάσταση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωζώνη γρήγορα να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.
- Η σημερινή δομή και τη λειτουργία της ευρωζώνης ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις και ανισότητες την καθιστά ευάλωτη και την οδηγεί σε νέες κρίσεις. - Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.
- πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις.
- Μαζί με την δημοσιονομική σύγκλιση μπορούμε να πετύχουμε και την οικονομική και κοινωνική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να υπάρξει κοινός υπουργός οικονομικών. Αλλά με την προϋπόθεση της λογοδοσίας όπως κάθε ΥΠΟΙΚ.
- Κρίσιμος ένας κοινός προϋπολογισμός για την σταθερότητα της Ευρώπης. Γιατί έχουμε εξωτερικά πλεονάσματα χωρίς εσωτερικό μηχανισμό αναδιανομής και κανόνες αυστηρούς που δυστυχώς δεν ισχύουν για όλους. Αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες που καταγράφουν τεράστια πλεονάσματα, ενώ ελέγχουμε τις χώρες με προβλήματα. Κι έτσι το χάσμα Βορά - Νότου, αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς.
Πρέπει και μπορούμε να τολμήσουμε και στην κοινωνική πολιτική. Όσο χρειαζόμαστε έναν ΥΠΟΙΚ, τόσο χρειαζόμαστε κι έναν υπουργό για την κοινωνική πολιτική.
- Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ευρωπαικής ιστορίας. Η Ευρώπη αυτή δεν έχει μέλλον . Οφείλουμε να την αλλάξουμε.Πρέπει και μπορούμε και αξίζει τον τρόπο να αγωνιστούμε.
Παρόντες στην Πνύκα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματα , ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
Τα μηνύματα Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις το χρέος και το ΔΝΤ
Κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει και να εντείνει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, το ΔΝΤ να μην θέσει νέες απαιτήσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα και το Eurogroup να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το ελληνικό χρέος.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες-πλαίσια για σημαντικές επενδύσεις, μεταξύ αυτών και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Γαλλία. «Οι γάλλοι μεγάλωσαν με τις ταινίες του Γαβρά και οι μαθητές φιλοσοφίας με τα βιβλία του Καστοριάδη» είπε χαρακτηριστικά.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Εμ. Μακρόν:
-Oι χώρες μας είναι συνδεδεμένες από την ιστορία. Οι γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Κώστα Γαβρά ή τα βιβλία του Κορνήλιου Καστοριάδη. Μας ενώνει όμως και η γλώσσα. Γνωρίζω ότι οι έλληνες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ως δεύτερη γλώσσα τα γαλλικά.
-Θέλω να χαιρετίσω τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Και τις δικές σας προσπάθειες κ. Πρωθυπουργέ. Βλέπουμε θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Είναι ακόμη αδύναμα, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη, την ανάκαμψη και τις επενδύσεις. Θέλω να στηρίξω την εμπιστοσύνη. Η επιστροφή στις αγορές πρώτο θετικό δείγμα. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτή είναι η δική σας δέσμευση- το ΔΝΤ να μην θέτει νέους όρους και το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα.

-Μιλήσαμε και για την Ευρώπη. Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε βήματα όσον αφορά για την νέα ατζέντα για την Ευρώπη. Θέλουμε να προχωρήσουμε με τις 8 χώρες που έχουν εκφραστεί θετικά, στην διαρθρωμένη μόνιμη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ελπίζω η Ευρώπη να παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, προστατεύοντας όμως τις ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις.
- Είμαι εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση. Θα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Είναι σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού. Ελπιζω ότι το 2018 θα είναι ένα έτος προόδου για την Ευρώπη.
-Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας και στις κακές και στις ευχάριστες στιγμές.
-H Eλλάδα έχει βιώσει σκληρή λιτότητα. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Θα υπογραφούν συμφωνίες πλαίσια για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην ψηφιακή τεχνολογία και την ενέργεια, την αναπτυξιακή τράπεζα. Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης.
-Δεν νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία και κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών κρατών. Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ το να επεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό η στάση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέες απαιτήσεις. Είμαι αισιόδοξος.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα:
-Πάντα στο πλευρό των προσπαθειών της Ελλάδας η Γαλλία. Ο κ. Μακρόν ήρθε στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η Ελλάδα με σημαντικές μεταρρυθμίσεις γυρίζει σελίδα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρώτα τρίμηνα του 2017 ήταν θετικά, επίδοση που βασίζεται σε στοιχεία της πραγματικής οικονομίας. Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μια μεγάλης περιπέτειας και ότι το 2017 θα πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη γύρω στο 2%. Αυτό δεν αρκεί. Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτήν την κατάσταση. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι θεσμοί θέλουν το ίδιο. Και πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος. Είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.
-Ταυτόχρονα, η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόρυθμο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι σημαντική και έτσι είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Αυτό το είδαμε και στην επιτυχία της Ελλάδας να βγει από τις αγορές. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να τελειώσει η ελληνική κρίση.
-Μιλήσαμε για επενδύσεις. Καλωσορίζω ότι γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον κ. Μακρόν ήρθαν διευθυντικά στελεχη μεγάλων επιχειρήσεων, πάνω από 40. Να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή γαλλικού κονσόρτιουμ.
-Συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση, την Τουρκία. Επεσήμανα ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για τον τουρκικό λαό και για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη γείτονα χώρα. Επεσήμανα τη σταθερή προσήλωσή μας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για την κατάσταση στα Βαλκάνια.
-Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις ιδέες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον της Ευρώπης.
-Εύχομαι να μπορέσουμε να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική. Να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.
-Με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει συνολικά να αποτιμηθεί. Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός. Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο, ιδίως στις μέρες μας, σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης και αποσταθεροποίησης. Ρόλο ως εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να λύνει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις και να φτιάξει τους κατάλληλους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι τώρα είναι το μομέντουμ για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο.
Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνάντησης τους οι δύο ηγέτες έκαναν κάποιες σύντομες δηλώσεις:
«Εμανουέλ θέλω να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τις γαλλικές Αντίλλες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη είναι μια σημαντική ευκαιρία για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από την Πνύκα για να διατυπώσουμε το όραμά μας για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται. Πιστεύω ότι η επίσκεψή σου μπορεί να γίνει ένα ορόσημο τόσο για τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από την κρίση. Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι σήμερα εδώ».
«Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα λόγια συμπαράστασης για τα θύματα των νησιών στις γαλλικές Αντίλλες» απάντησε ο γάλλος πρόεδρος και τόνισε: «Πέρα από την άμεση κινητοποίηση, οι φυσικές καταστροφές έχουν μια αιτία, την κλιματική μεταβολή και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κατ'αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για μένα. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως πρόεδρος της Γαλλίας. Και βεβαίως προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr