Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες εκτός εργασίας γιατί έγιναν μητέρες!

Διακρίσεις, περιθωριοποίηση, εξώθηση σε παραίτηση. Εργασιακό Μεσαίωνα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες-μητέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σοκάρουν τα στοιχεία στην αγορά εργασίας όπου ξεχειλίζει τεστοστερόνη.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες εκτός εργασίας γιατί έγιναν μητέρες!

To 2010 ήταν η χρονιά που δύο γυναίκες έγιναν πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου για τον ίδιο λόγο. Η μια ήταν η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Λουτσία Ροντσούλι που προκάλεσε αίσθηση όταν εμφανίστηκε στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου με τη νεογέννητη κόρη της. Η δεύτερη ήταν η Οκσάνα Ντενισένκο τραπεζικό στέλεχος της Credit Suisse στην οποία δικαστήριο του Λονδίνου επιδίκασε αποζημίωση 1,5 εκατ. στερλινών. Η νεαρή Ουκρανή μητέρα που εργαζόταν σε υποκατάστημα της τράπεζας στη βρετανική πρωτεύουσα από το 2004 έως το 2007, είχε εξωθηθεί σε παραίτηση αμέσως μετά την επιστροφή στη δουλειά της από άδεια μητρότητας. Η δικαίωσή της στα βρετανικά δικαστήρια είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες. Η Ροντσούλι και η Ντενισένκο είχαν κάτι κοινό: τη μητρότητα.

Τι άλλαξε τρία χρόνια μετά; Τίποτα. Τα ερωτήματα που τίθενται παρά τις «γενναίες» πολιτικές αποφάσεις είναι ακριβώς τα ίδια στην Ευρώπη των 28. Μια Ευρώπη που ενώ υποφέρει από γήρανση του πληθυσμού, «σκοτώνει» με ευκολία σαν γέρικα άλογα, τις νέες μητέρες στον ιππόδρομο της εργασίας…

Η παραβατικότητα των επιχειρήσεων, από τις πιο μικρές έως τις πιο μεγάλες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εγκύων αλλά και των γυναικών σε άδεια μητρότητας, κάνει πρωταθλητισμό καθημερινά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποδεικνύοντας ότι στην αληθινή ζωή, την αγορά και τις επιχειρήσεις ξεχειλίζει η τεστοστερόνη.

60.000 γυναίκες εκτός εργασίας εξαιτίας της μητρότητας

Ερευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βρετανία και έγινε την Κυριακή πρωτοσέλιδο όλων των βρετανικών εφημερίδων δείχνει ότι ο αριθμός των γυναικών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους είτε λόγω εγκυμοσύνης είτε λόγω άδειας μητρότητας, διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Μόνο στη Βρετανία, 60 χιλιάδες γυναίκες ετησίως πέφτουν θύματα αυτής της πολιτικής των διακρίσεων. Μια στις τρεις που χάνει τη δουλειά της με «συνοπτικές διαδικασίες» δεν παίρνει αποζημίωση, δείχνει η μεγάλη έρευνα της οργάνωσης Maternity Action.

Το φθινόπωρο του 2010 η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Λουτσία Ροντσούλι έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν πήρε το νεογέννητό μωρό της μαζί σε μια ολομέλεια στο Στρασβούργο. Η ίδια το έκανε από ανάγκη αφού η νεογέννητη κόρη της θήλαζε, τα ΜΜΕ το παρουσίασαν ως μια πράξη ακτιβισμού. Το βέβαιο είναι ότι η Ροντσούλι έκανε κάτι που οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν. Ο κανόνας είναι ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα της επιλογής. Στην καλύτερη περίπτωση καριέρα ή μητρότητα, στην χειρότερη εργασία ή μητρότητα. Οπωσδήποτε η επιλογή του να αποκτήσει μια γυναίκα ένα παιδί, είναι μια επιλογή που αναγκάζει τις γυναίκες να ρισκάρουν στον εργασιακό τομέα. Είναι η σκέψη ότι ίσως δεν καταφέρει να επιστρέψει στη θέση που είχε για την οποία έχει δουλέψει πολύ και για την οποία έχει σπουδάσει πολλά χρόνια αλλά ίσως λόγω μητρότητας να μην επιστρέψει. Το κράτος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτο και η αγορά δεν περιμένει.

Το κενό του νόμου

Οι ευρωπαϊκοί νόμοι έχουν παραθυράκια που αφήνουν ανοικτό το πεδίο για όλους όσοι αντιμετωπίζουν με ρατσιστικά σχεδόν κριτήρια τις γυναίκες εργαζόμενες. Όμως το θέμα της μητρότητας είναι το ένα ζήτημα. Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις είναι η μισθολογική ψαλίδα ανδρών και γυναικών. Η Βιβιάν Ρέντινγκ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδια για τα θεμελιώδη δικαιώματα έχει ηγηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μιας νέας στρατηγικής για το κλείσιμο της ψαλίδας των μισθολογικών αμοιβών ανδρών και γυναικών. Σε αυτή την προσπάθεια πολλές επιχειρήσεις της Ευρώπης είχαν δώσει υποσχέσεις ότι θα αλλάξουν πρόσωπο και θα ανοίξουν τα διοικητικά τους συμβούλια στις γυναίκες. Κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί διάλογος αλλά και πλήθος αναλύσεων από τραπεζικούς κολοσσούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank και η Goldman Sachs που κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιχειρήσεις, που έχουν γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων έχουν να επιδείξουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Κι όμως η ανάπτυξη είναι γένους θηλυκού

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι αν στις τράπεζες έκαναν κουμάντο οι γυναίκες μπορεί και να μην είχαμε πέσει όλοι στην δίνη αυτής της κρίσης. Σύμφωνα με έρευνες οικονομολόγων η εργασία των γυναικών συνεισφέρει στο ΑΕΠ τα μέγιστα. Μόνο για τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ είναι υψηλότερο κατά 25% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας εάν δεν υπήρχαν γυναίκες στον εργασιακό στίβο. Ερευνα της Goldman Sachs δείχνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 13% εάν έκλεινε η μισθολογική ψαλίδα ανδρών και γυναικών. Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών αντιπροσωπεύει το 81,6% των ανδρών και στο δημόσιο… όσο κι αν ακούγεται παράξενο… το 90%. Το φαινόμενο είναι ευρέως διαδεδομένο και στις ΗΠΑ όπου μόνο το 18% των ανώτατων στελεχών εταιρειών είναι γυναίκες. Εκεί όμως οι μηχανισμός είναι λιγότερο δυσκίνητος και με μεγαλύτερη ευκολία οι οφθαλμοφανείς αδικίες καταλήγουν στα δικαστήρια. Ο μέσος όρος της μισθολογικής ψαλίδας στην ΕΕ είναι 18% με την Εσθονία και την Τσεχία να κρατούν τα σκήπτρα των ανισοτήτων με ποσοστό 30 και 26% αντίστοιχα .

Όμως γιατί οι άνδρες φοβούνται τις γυναίκες; Γιατί η «γενική διεύθυνση» είναι συνήθως γένους αρσενικού παρά τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα των γυναικών στις αναπτυγμένες κοινωνίες; Γιατί μια γυναίκα που αν και έχει τα ίδια προσόντα με έναν άνδρα μπαίνει δυσκολότερα στην αγορά εργασίας, γιατί οι μητέρες ή οι εν δυνάμει μητέρες είναι πρόβλημα; Κάποιοι επιμένουν ότι οι διακρίσεις ανδρών-γυναικών στην εργασία είναι μύθος δείχνοντας με το δάκτυλο δεκάδες γυναίκες που αναρριχήθηκαν σε υψηλές θέσεις στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή. Δεν είναι ψέμα ότι αρκετές γυναίκες ξεχώρισαν… Είναι αυτές που δούλεψαν σκληρά για να τα καταφέρουν. Οι στατιστικές όμως μαρτυρούν το αντίθετο για εκατομμύρια άλλες με τις μισθολογικές διαφορές, τον διαχωρισμό σε μητέρες και μη, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που αυξάνονται αλματωδώς να δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα που δεν έχει happy end. Ενα παιγνίδι εξουσίας που συνήθως είναι σικέ...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ 26 Αυγ 2020 | 08:07

Σάλος από τη σεξιστική επίθεση Γαβρόγλου στην Κεραμέως - Προσπάθησε να ανασκευάσει και τα έκανε ...χειρότερα

Χωρίς να ζητά συγγνώμη, ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη φράση του ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν αριθμητική.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 18 Σεπ 2020 | 22:57

Μπρουνό Λεμέρ: Θετικός στον κορονοϊό ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό θα μείνει σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι του

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:45

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ - Πάνω από 13.000 κρούσματα

Επιδεινώνονται οι δείκτες του κορονοϊού στη Γαλλία - Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 18 Σεπ 2020 | 18:07

Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Στις "καλένδες" επιχειρεί να παραπέμψει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων απέναντι σε αυτά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ 18 Σεπ 2020 | 17:56

Κορονοϊός: Στοχευμένα lockdowns φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων στη Μαδρίτη

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της Μαδρίτης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 18 Σεπ 2020 | 16:44

Τραμπ: Τέλος με διάταγμα το TikTok και το WeChat - Τα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια

Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ με το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να "κατεβάζουν" τις εφαρμογές TikTok και WeChat

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ R-PHARM 18 Σεπ 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Από τη Ρωσία το πρώτο φάρμακο - Στα φαρμακεία το "Coronavir" με συνταγή γιατρού

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του Κορονοιού που θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 18 Σεπ 2020 | 14:32

Κορονοϊός: Ετοιμη για γενικό lockdown η Βρετανία - Πάνω από 4.000 κρούσματα τη μέρα

Ο κορονοϊός σαρώνει και πάλι τη Βρετανία και η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

376 ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΙΧΝΗ 18 Σεπ 2020 | 11:18

Στη Σαουδική Αραβία οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές - Ηλικίας 120.000 ετών

Βρέθηκαν επτά απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές ηλικίας περίπου 120.000 ετών.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 17 Σεπ 2020 | 23:00

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μοντέλο πριν 23 χρόνια

Το επιτελείο του Τραμπ αρνείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε σεξουαλικά στο μοντέλο στο τουρνουά τένις του 1997

17 Σεπ 2020 | 21:50

Κορονοϊός: Νέο "μαύρο" ρεκόρ στη Γαλλία - Πάνω από 10.500 κρούσματα σε 24 ώρες

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα "μαύρα" ρεκόρ η Γαλλία - Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς

ΤΟΝ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Σεπ 2020 | 20:18

Φρικιαστικό έγκλημα στη Ρωσία: Βίασε και τεμάχισε δύο ανήλικες αδελφές 8 και 13 ετών [Βίντεο]

Ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος διατηρούσε σχέση με τη μητέρα των δύο κοριτσιών που βίασε και τεμάχισε

ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:03

Μπαράκ Ομπάμα: Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές θα βγεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του

Το βιβλίο, η ημερομηνία έκδοσης του οποίου παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστη, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ από τον οίκο Penguin Random House.