Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019

Το 1919 ήταν μία τις μεγάλες, σημαντικές χρονιές της παγκόσμιας ιστορίας, ο κόσμος είχε την μεγάλη του ευκαιρία. Τι έχει αλλάξει 100 χρόνια μετά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019

Το 1919 ήταν μία τις μεγάλες, σημαντικές χρονιές της παγκόσμιας ιστορίας, ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγεται στις ιστορικές χρονολογίες όπως το 1789 ή το 1945. Είχε μόλις τελειώσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η παγκόσμια τάξη είχε καταρρεύσει. Τέσσερις μεγάλες αυτοκρατορίες είχαν εξαφανιστεί: Η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Αυστρο-Ουγγαρία, η Τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο παλιός κόσμος ήταν σε ερείπια, αλλά παράλληλα νέες, μεγάλες ελπίδες φύτρωναν: Οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία είχαν διατυπώσει μια νέα μαγική λέξη: το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, σε ποιο κράτος επιθυμούν να ζήσουν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον συμφωνούσε με το σύνθημα και έγινε ο σούπερ σταρ της τότε πολιτικής, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της θητείας του. Νέα κράτη δημιουργήθηκαν και πολλά έγιναν δημοκρατίες.

Το 1919, ο κόσμος είχε τη μεγάλη του ευκαιρία

Η χειραφέτηση ήταν επίσης ένα μεγάλο θέμα. Οι αποικίες της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας είχαν στείλει στρατιώτες στην Ευρώπη, είχαν πληρώσει με υψηλά ποσά σε αίμα, ήθελαν να ανταμειφθούν με την ελευθερία τους. Στην Αμερική, οι έγχρωμοι πίεζαν για ισότητα. Καθώς οι άνδρες ήταν στον πόλεμο, οι γυναίκες στην πατρίδα έπρεπε να αναλάβουν άλλους ρόλους. Οι φεμινίστριες πίεζαν επίσης για ίσα δικαιώματα με νέα αυτοπεποίθηση. Όλες αυτές οι ελπίδες κατευθύνονταν στο Παρίσι. Στις 18 Ιανουαρίου 1919 ξεκίνησε η μεγάλη ειρηνευτική διάσκεψη. Όταν ο Πρόεδρος Ουίλσον έφτασε στη Γαλλική πρωτεύουσα, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στους δρόμους του Παρισιού. Ο Ουίλσον ήθελε να δημιουργήσει την Κοινωνία των Εθνών, έναν νέο μηχανισμό για την αιώνια ειρήνη. Τα κινήματα απελευθέρωσης και χειραφέτησης έστειλαν αντιπροσωπείες. Ο κόσμος είχε τη μεγάλη του ευκαιρία στις αρχές του 1919.

Ο Σουηδός συγγραφέας Περ Ολαφ Ενκβιστ, έγραψε για τότε μια φράση, ιδιαίτερα σημαντική: «Αν όλα είχαν αρχίσει τόσο καλά, πώς μπόρεσαν να τελειώσουν τόσο άσχημα;».

100 χρόνια αργότερα - φόβος αντί για ελπίδα

Το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Παρισίων ήταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπεγράφη στις 28 Ιουνίου 1919. Η γερμανική αντιπροσωπεία την υπέγραψε απρόθυμα, καθώς οι όροι της συνθήκης καθιστούσαν τη ζωή δύσκολη για τη νεαρή γερμανική δημοκρατία, οικονομικά, αλλά πρωτίστως ψυχολογικά. Πολλοί Γερμανοί αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι. Από τις Βερσαλλίες, άνοιξε ένας δρόμος για την εμφάνιση του Χίτλερ, αλλά φυσικά δεν ήταν ο μόνος.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν επικύρωσε τη συνθήκη, οι ΗΠΑ δεν προσχώρησαν στην Κοινωνία των Εθνών. Η Ευρώπη απομακρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δικές της δυνατότητες. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '30, πολλές δημοκρατίες είχαν μετατραπεί σε αυταρχικά κράτη. Ούτε η χειραφέτηση για τους μαύρους Αμερικανούς, ούτε η ελευθερία για τις αποικίες.

Οι ελπίδες των Αράβων για ένα μεγάλο κράτος δεν καρποφόρησαν. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι διαίρεσαν τη Μέση Ανατολή σε ζώνες επιρροής, με συνέπειες που βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν το μέλλον την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1919. Θρηνούσαν τους νεκρούς, πεινούσαν, αντιμετώπιζαν την ισπανική γρίπη, ίσως να πίστευαν ότι κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Οι Γερμανοί ήλπιζαν για μια «Ουίλσονική ειρήνη», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή, μια έντιμη ειρήνη, αλλά η πολιτική Ουίλσον απογοήτευσε πολλούς (όπως και του Ομπάμα υπό άλλες συνθήκες επίσης).

Εκατό χρόνια αργότερα, ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο που επηρεάζεται έντονα από τη Συνθήκη των Βερσαλιών και τα άλλα συνέδρια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαγγέλθηκαν πολλά εκείνη τη στιγμή, αλλά ίσως γι 'αυτό υπήρξαν λιγότερες ελπίδες ότι κάτι θα βελτιωθεί και περισσότεροι φόβοι ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Άρα, οι πολιτικές μας επιθυμίες για το Νέο Έτος - παρά τις πολλές διαφορές από τότε μέχρι σήμερα, πηγάζουν ακόμη από τις συνέπειες του 1919 και μετά. Πρώτον, οι νέες δημοκρατίες χρειάζονται βοήθεια, χρειάζονται καθοδήγηση. Στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι πλέον θέμα για τους Αμερικανούς, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ ανέλαβε αυτό το καθήκον έναντι της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, αλλά όχι αποφασιστικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δεύτερον, το φλερτ με αυταρχικές σκέψεις είναι επικίνδυνο. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ένα αυταρχικό σύστημα, σύμφωνα με την εμπειρία της ιστορίας, έχει μια πολύ μεγαλύτερη συγγένεια με τον πόλεμο, ειδικά με έναν μεγάλο πόλεμο, από μια φιλελεύθερη δημοκρατία.

Τρίτον, η Αμερική είναι απαραίτητη. Το 1919, ίσως, υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια μεγάλη Δύση, με τη Γερμανία, με τις άλλες νέες δημοκρατίες, υπό αμερικανική ηγεσία. Η ιστορία θα ήταν διαφορετική. Στους καιρούς μας, η Δύση δέχεται έντονη πρόκληση από τα αυταρχικά καθεστώτα. Η Δύση χρειάζεται ενότητα και ισχυρή Ευρώπη που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη για να επιβιώσει.

Εάν οι επιθυμίες αυτές εκπληρωθούν, αυτό που άρχισε καλά θα καταλήξει καλά. Με αυτό το σκεπτικό, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο νέο έτος, ένα υπέροχο 2019.

φωτο wikipedia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΜΠ; 27 Σεπ 2020 | 11:06

TikTok: Η ώρα της αλήθειας για 100 εκατομμύρια Αμερικανούς - Σήμερα η τελική απόφαση

Το άμεσο μέλλον της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κριθεί σήμερα, στο τέλος μιας ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον δικαστή.

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» 27 Σεπ 2020 | 09:39

Νοϊρούπιν: Η γερμανική πόλη που θέλει να ανοίξει τις πόρτες της σε μετανάστες από την Ελλάδα

Οι κάτοικοι συγκινήθηκαν από τις εικόνες των μεταναστών που κοιμούνταν στην άσφαλτο μετά την πυρκαγιά στη Λέσβο.

ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ 26 Σεπ 2020 | 21:46

Ιταλία: 1.869 νέα κρούσματα και 17 νεκροί - "Δεν μπορώ να αποκλείσω νέο lockdown", δήλωσε ο Τζινγκαρέτι

45.600 πολίτες έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ 2.737 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και άλλοι 247 σε ΜΕΘ

ΣΕ «ΑΝΟΔΙΚΗ ΦΑΣΗ» 26 Σεπ 2020 | 21:28

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Γαλλία: Πάνω από 14.000 τα νέα κρούσματα και 39 θάνατοι

Το ποσοστό εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον νέο κορονοϊό συνεχίζει να αυξάνεται.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 26 Σεπ 2020 | 19:28

Βρετανία: Πεδίο μάχης η πλατεία Τραφάλγκαρ - Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές [βίντεο]

Xιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Τραφάλγκαρ, για να διαδηλώσουν κατά των νέων περιορισμών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 26 Σεπ 2020 | 17:53

Ο κορονοϊός "σκεπάζει" τον πλανήτη: Πλησιάζουν το 1.000.000 οι νεκροί

Από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 1.000.000 ανθρώπων στον πλανήτη

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 26 Σεπ 2020 | 17:31

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ, λόγω συγκέντρωσης των ακροδεξιών Proud Boys

Προετοιμάζονται για επεισόδια και συγκρούσεις σε μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρας πολιτικής βίας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ 26 Σεπ 2020 | 15:07

Κορονοϊός: Σε σοβαρό κίνδυνο η Μαδρίτη – "Μέτρα τώρα" ζητά ο υπουργός Υγείας

Προειδοποίηση του Ισπανού υπουργού Υγείας για τον κίνδυνο του κορονοϊού στη Μαδρίτη - Αυξάνονται τα κρούσματα

TΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 26 Σεπ 2020 | 14:21

Νέα επίθεση στο Charlie Hebdo: Ομολόγησε ο δράστης - "Ήθελε πραγματικά να σκοτώσει"

Συνδέει την πράξη του με την αναδημοσίευση των σατιρικών σκιτσών του Μωάμεθ από τη Charlie Hebdo "κάτι το οποίο δεν ανέχθηκε".

ΕΝΑΣ ΕΠΙΖΩΝ 26 Σεπ 2020 | 13:59

Ουκρανία: 26 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε πιλότους – Σε εθνικό πένθος η χώρα [εικόνες-βίντεο]

Εθνικό πένθος στην Ουκρανία όπου άλλος ένας άνθρωπος πέθανε από την πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους - 26 συνολικά οι νεκροί

26 Σεπ 2020 | 10:17

Εκλογές ΗΠΑ: Τα "ρέστα" του δίνει ο Τραμπ για να κερδίσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους

Ο Τραμπ υποσχέθηκε την καθιέρωση ως αργία της "Juneteenth", ημέρα που τιμάται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

ΕΜΠΕΙΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:19

Ουκρανία: 25 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού Antonov - Τι προβληματίζει τις Αρχές [Συγκλονιστικά βίντεο]

Σε τουλάχιστον 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ 25 Σεπ 2020 | 23:10

"Ο ασθενής του Βερολίνου": Από καρκίνο πεθαίνει ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από AIDS

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν θεραπεύτηκε από το AIDS, όμως βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου