Deutsche Welle: Από το Grexit στο Italexit

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Ρώμη εντείνει τους φόβους στις χρηματαγορές για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deutsche Welle: Από το Grexit στο Italexit

Εντείνονται οι ανησυχίες για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με αφορμή τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Την Τρίτη η απόδοση των ιταλικών ομολόγων διετούς διάρκειας ανήλθε στο 2,64%. Με πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, η απόσταση από την απόδοση γερμανικών ομολόγων ίδιας διάρκειας είναι τόσο μεγάλη όσο το 2012, όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειο.

Προς το παρόν βέβαια τα επιτόκια βρίσκονται ακόμη κάτω από τα απαγορευτικά επίπεδα του 7% και πλέον, που είχαν αναγκάσει την Ελλάδα και την Πορτογαλία να προσφύγουν στους μηχανισμούς διάσωσης. Μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας όμως μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο τους φόβους και τη νευρικότητα των επενδυτών. Πάντως το ερώτημα τυχόν διάσωσης της Ιταλίας δεν τίθεται καν αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να στηθεί ένα τόσο μεγάλο δίχτυ ασφαλείας που να μπορεί να συγκρατήσει μια χώρα με χρέη ύψους 2,3 τρις ευρώ. Ένα ιλιγγιώδες ποσό που αντιστοιχεί στο 130% επί του ιταλικού ΑΕΠ.

Σενάρια διάσωσης

Μόνον κατά την τρέχουσα χρονιά η Ρώμη θα πρέπει να εκδώσει νέα ομόλογα αξίας άνω των 250 δις ευρώ για να αποπληρώσει παλιά χρέη. Θεωρητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που διαθέτει συνολικά 400 δις ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης για έναν χρόνο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ιταλική κρίση δεν θα συμπαρέσυρε άλλες χώρες. Κάτι που φαντάζει μάλλον ουτοπικό.

Εναλλακτικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το περιβόητο και αρκετά διαφιλονικούμενο -ειδικά στη Γερμανία- πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωτράπεζα να αγοράζει ανεξάντλητα χρεόγραφα προβληματικών χωρών. Αυτό όμως προϋποθέτει τη λήψη σκληρών μέτρων τα οποία κανένα κόμμα στην Ιταλία σήμερα δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Εξάλλου αυτό θα ισοδυναμούσε με επιβράβευση μιας ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής, σχολιάζει ο Γιέργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank: «Αν η Ιταλία βυθιστεί στην κρίση εξαιτίας δικών της λαθών και αμέλειας και δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί πλέον από τις αγορές, τότε ακόμη και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να τη βοηθήσει. Και δεν θα πρέπει να τη βοηθήσει».

Τι θα αποφασίσουν οι Ιταλοί;

Μολονότι η ιταλική οικονομία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, εκτιμά ο Κάρστεν Χέεζε από την τράπεζα Berenberg: «Το βλέπουμε αποκλειστικά ως μια ιταλική κρίση και όχι ως μια ευρωκρίση διότι η Ευρωζώνη διαθέτει αρκετά εργαλεία για να προλάβει τυχόν εξάπλωση της κρίσης».

Ο κίνδυνος μετάδοσης ωστόσο θα αυξανόταν κατακόρυφα εάν η επόμενη ιταλική κυβέρνηση αποφάσιζε να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα το 2015, η Ιταλία έχει τη δυναμική να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της υπόλοιπης Ευρωζώνης, εκτιμά ο Κρέμερ: «Τότε η Ελλάδα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη διότι οι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει ή εν μέρει είχαν χάσει μέρος των επενδύσεών τους (σσ. λόγω του κουρέματος). Σήμερα όμως το 20% περίπου των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια επενδυτών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και αυτοί θα πλήττονταν οικτρά». Ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι εντέλει, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα υπερισχύσει ο φόβος έναντι των πιθανών συνεπειών ενός Italexit και οι Ιταλοί θα προτιμήσουν την ασφάλεια του ευρώ και όχι νέες περιπέτειες.

Spiegel: Η ιταλική κρίση πιο επικίνδυνη από την ελληνική

Επιπλέον, «η Ιταλία είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι η κρίση στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος συνέντευξης του ιστορικού οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον Χάρολντ Τζέιμς στο Spiegel.

Στην ερώτηση εάν τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά κατάφερναν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, και πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ, απαντά: «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ εκρηκτική και σαφώς πιο επικίνδυνη σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα. Οι έλληνες το 2010 πίστευαν πως η χώρα τους είναι αρκετά σημαντική ώστε να μπορέσουν να καταστρέψουν το ευρώ. Αυτός τότε ήταν ένας ρεαλιστικός υπολογισμός και ο δικαιολογημένος φόβος για έναν κίνδυνο μετάδοσης χάρισε στους Έλληνες το πρώτο πακέτο βοήθειας. Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν τους μηχανισμούς EFSF και ESM για να προστατεύσουν το ευρώ. Αλλά η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική από όσο ήταν ποτέ η Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ 26 Νοε 2021 | 20:05

Ιταλία: Σάλος με τον αδίστακτο γυναικολόγο - Υποσχόταν θεραπεία από καρκίνο αν οι ασθενείς έκαναν σεξ μαζί του [Βίντεο]

Ο Ιταλός γυναικολόγος Δρ. Τζιοβάνι Μινιέλο έλεγε σε ασθενείς του ότι μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο, με την προϋπόθεση ωστόσο αυτές να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί του.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ «NOS ARIES» 26 Νοε 2021 | 12:20

Πλοίο υποστήριξης εξεδρών της Energean σε επιχείρηση διάσωσης 400 μεταναστών στην Ιταλία [εικόνα - βίντεο]

Το πλοίο "Nos Aries", το οποίο διαχειρίζεται η Energean, συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης περίπου 400 προσφύγων στα ανοικτά του Pozallo στη Σικελία.

ΝΕΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ 23 Νοε 2021 | 21:59

Το τερμάτισαν στην Ιταλία: Κορονοπάρτι ανεμβολίαστων για να κολλήσουν και να πάρουν πιστοποιητικό

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 560 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.597

ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ 23 Νοε 2021 | 12:00

Η Ιταλία είπε το πρώτο "ναι" στην ευθανασία - Η περίπτωση του ασθενούς "Μάριο"

Ο ασθενής που αποκαλείται συμβατικά "Μάριο", είναι πρώην οδηγός φορτηγού και τετραπληγικός. Το ιταλικό σύστημα Υγείας είπε "ναι" στην ευθανασία.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Νοε 2021 | 22:43

Μίνι lockdown σε 20 δήμους της Ιταλίας: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 20 δήμους στην Άνω Αδίγη της Ιταλίας - Μάσκα Ffp2 στα ΜΜΜ.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΤΡΑΓΚΙ 21 Νοε 2021 | 16:19

Iταλία: Νέα στρατηγική κατά του κορονοϊού - Στο τραπέζι το "πάσο εμβολιασμένου δύο ταχυτήτων"

Η Ιταλία καταφέρνει να περιορίσει τις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών.

ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 18 Νοε 2021 | 07:21

Ιταλία: Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού - Μέτρα κατά των ανεμβολίαστων ζητούν πολλές περιφέρειες

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, έφτασαν χθες 10.172, με 72 θανάτους.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΟΚ 17 Νοε 2021 | 22:50

Φρίκη στην Ιταλία: 47χρονος σκότωσε την σύζυγο, τα δύο παιδιά του, την πεθερά του και μετά αυτοκτόνησε

Οικογενειακή τραγωδία στην Ιταλία - Τα παιδιά ήταν ηλικίας δύο και πέντε ετών.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 17 Νοε 2021 | 22:28

Απίστευτο: Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Βαυαρία - Ασθενής μεταφέρθηκε σε ιταλικό νοσοκομείο - Έκκληση για βοήθεια και από τη Σλοβενία

Συναγερμός στη Βαυαρία, ασφυκτική η πίεση στο σύστημα υγείας - Στην αρχή της πανδημίας συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: Ιταλοί ασθενείς μεταφέρονταν σε γερμανικά νοσοκομεία

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 17 Νοε 2021 | 19:58

Eurovision 2022: Αυτή είναι η τελική πεντάδα για την ελληνική εκπροσώπηση

Αποκαλύφθηκαν οι πέντε υποψήφιοι για την εκπροσώπηση της χώρας μας.

ΣΕ ΣΟΚ Η ΜΗΤΕΡΑ 16 Νοε 2021 | 21:54

Φρίκη στην Ιταλία: Το 'σκασε με κορονοϊό από το νοσοκομείο και σκότωσε το 10χρονο παιδί του - Για να εκδικηθεί την πρώην του

Στον παιδοκτόνο της Ιταλίας είχε κοινοποιηθεί απόφαση, με την οποία του απαγόρευαν να πλησιάσει την πρώην σύζυγό του και το παιδί τους.

ΙΤΑΛΙΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 14 Νοε 2021 | 17:30

Φονικές πλημμύρες στη Σαρδηνία - Πνίγηκε ηλικιωμένος, ποτάμια οι δρόμοι του Κάλιαρι [βίντεο]

Κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Κυριακή τη Σαρδηνία, μ΄ έναν ηλικιωμένο άνδρα να χάνει τη ζωή του στα νότια της επαρχίας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 3.200.000 ΠΑΙΔΙΑ 07 Νοε 2021 | 21:55

Ιταλία: Εμβόλιο για τα παιδιά 5 έως 11 ετών πριν τα Χριστούγεννα

Η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε παιδιά θα γίνεται σε εθελοντική βάση μετά την έγκριση των γονέων και θα ξεκινήσει αμέσως μόλις εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).