Follow us

Deutsche Welle: Τι (δεν) λειτούργησε από τα μέτρα κατά της πανδημίας;

Δεδομένου ότι ο κορονοϊός είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους παρά σε εξωτερικούς, "στο μέλλον η χρήση μάσκας θα πρέπει να περιορίζεται σε εσωτερικούς χώρους και χώρους με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε τα μέτρα για τον κορονοϊό και διαπίστωσε ότι η μάσκα λειτουργεί. Αλλά το λοκντάουν μόνο υπό όρους, ενώ για το κλείσιμο των σχολείων παρέπεμψε σε άλλη επιτροπή.

Στη Γερμανία τα περιοριστικά μέτρα, αν εξαιρέσει κανείς τη μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ιατρεία, νοσοκομεία κλπ., έχουν καταργηθεί, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι η επιδημία κορονοϊού πέρασε. Αλλά ήρθε η στιγμή να κριθούν τα πεπραγμένα της πολιτείας, επί τη βάσει του νόμου προστασίας από λοιμώξεις, η ισχύς του οποίου έληξε τον Νοέμβριο του 2021 και επέτρεπε στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να επιβάλλει αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο εστιατορίων και θεάτρων, σε παγγερμανική βάση. Κατόπιν αυτού 18μελής επιτροπή με επιστήμονες διαφόρων κατευθύνσεων κλήθηκε να αξιολογήσει αυτά τα μέτρα. Εάν και τί απέφεραν. Την πραγματογνωμοσύνη παρουσίασαν μέλη της επιτροπής χθες στους δημοσιογράφους.

"Η μάσκα λειτουργεί"

Εντύπωση προκαλεί καταρχήν ότι κατά την παρουσίαση οι επιστήμονες επαναλάμβαναν συνεχώς τα ελλιπή δεδομένα που τέθηκαν στη διάθεσή τους. Κάτι σαν μια έκθεση που γίνεται χωρίς τα βασικά στοιχεία. "Τα στοιχεία είναι φτωχά" είπε ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ο οποίος τον περασμένο Απριλίο παραιτήθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης.

"Έτσι μάς ήταν δύσκολο να αξιολογήσουμε μεμονωμένα τις παρενέργειες ορισμένων μέτρων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια δέσμη μέτρων, δεν μπορέσαμε να τα διαχωρίσουμε". Θετικές οι απόψεις για τη χρήση μάσκας. "Οι μάσκες λειτουργούν, θα πρέπει να το πούμε καθαρά" υπογράμμισε ο Στρεεκ, "αλλά μια κακή εφαρμογή της μάσκας, όχι σφιχτά στο πρόσωπο, μπορεί να έχει από μειωμένο μέχρι μηδενικό αποτέλεσμα".

Δεδομένου ότι ο κορονοϊός είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους παρά σε εξωτερικούς, "στο μέλλον η χρήση μάσκας θα πρέπει να περιορίζεται σε εσωτερικούς χώρους και χώρους με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης". Αυτό πάλι οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μια γενική σύσταση χρήσης μάσκας FFP2, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα συμπεράσματα. Ο καθηγητής από το Βόννη πρότεινε να συσταθεί μια ξεχωριστή επιτροπή για να ασχοληθεί ειδικά με αυτό το θέμα.

Και για το lockdown; Ήταν αποτελεσματικό; Υπό όρους ναι, στην πρώτη φάση. Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνεται η τέως καγκελάριος Μέρκελ. Αλλά όλα τα μέτρα έχουν περατότητα. "Όταν μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί, το μέτρο της καραντίνας έχει πολύ ισχυρότερο αποτέλεσμα. Και όσο περισσότερο διαρκεί μια καραντίνα και λιγοστεύει η ετοιμότητα των ανθρώπων να υποστηρίξουν το μέτρο, τόσο μικρότερο είναι και το αποτέλεσμα" αναφέρεται στις διαπιστώσεις της έκθεσης.

"Το ίδιο συμβαίνει με την ανίχνευση των επαφών που στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική". Οι ειδικοί αξιολογούν επίσης πολύ θετικά τους περιορισμούς των μέτρων για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες ή όσους έχουν κάνει τεστ, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση. Με την πάροδο του χρόνου η προστασία χάνει την αποτελεσματικότητά της.

Διαβάστε Επίσης

Κλείσιμο σχολείων

Ένα μεγάλο πρόβλημα την περίοδο της πανδημίας ήταν τα κλειστά σχολεία, που οδήγησαν γονείς και κηδεμόνες στα όρια των αντοχών τους και τα παιδιά στη μοναξιά. Η αξιολόγηση του μέτρου δεν κατέστη δυνατό να γίνει μεμονωμένα, γιατί εκείνη την περίοδο έτρεχαν ταυτόχρονα πολλά μέτρα."Η ακριβής αποτελεσματικότητά του παραμένει υπό εξέταση, παρά το ότι από βιολογικής άποψης ήταν εύλογο". Τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι παρά ταύτα εξετάστηκαν οι "μη ηθελημένες επιπτώσεις". Και εδώ συστήνουν να αναλάβει την αξιολόγηση μια άλλη επιτροπή εμπειρογνωμόνων δίνοντας "ιδιαίτερη προσοχή στο καλό του παιδιού".

Η Γιούτα Αλμεντίνγκερ, πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας του Βερολίνου, είπε ότι είναι "απαραίτητο ένα είδος νομικής αξίωσης για ένα μίνιμουμ κοινωνικών επαφών". Όπως σημείωσε, καταγράφηκε στις οικογένειες μια "υποτροπή σε παλαιούς ρόλους ανάμεσα στα φύλα και απίστευτος βαθμός ψυχικής εξάντλησης". Υπάρχουν όμως και μέτρα, για τα οποία τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής δεν τοποθετούνται. Σε αυτά συγκαταλέγεται και ο εμβολιασμός. "Είναι υπόθεση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού STIKO" εξήγησε ο Χέντρικ Στρέεκ.

Παρόλα αυτά η έκθεση είναι σημαντική, γιατί προορίζεται να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα φέτος. Η έκθεση αναφέρει επίσης, για παράδειγμα, ότι τα νυν και τα μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στη "μετάβαση από την πανδημία του κορωνοϊού στην ενδημία" με την προστασία των "ευάλωτων ομάδων". Αυτή είναι και μια από τις λίγες "οδηγίες" που δίνει στην πολιτική για να αντιμετωπίσει τα μελλούμενα. Και κυρίως την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στην πολιτική και την επιστήμη. Αυτή η παρατήρηση ίσως αφορούσε στο κίνημα των αρνητών των μέτρων που ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπώρησε με τις κοσμοθεωρίες του.

Διαβάστε Επίσης

Ειδάλλως, ο αριθμός των κρουσμάτων που δίνει αδιάκοπα το αρμόδιο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, χωρίς να διαθέτει συστηματικά δεδομένα, περνά και πάλι στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής έχοντας ξεπεράσει τις 100.000 καθημερινά. Αλλά επικρατεί ψυχραιμία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για το φθινόπωρο.Μεταξύ άλλων τα βασικά σημεία για συνέχιση των εμβολιασμών με ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ευάλωτων ομάδων στα γηροκομεία. Ο δε υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ετοιμάζει νέα μέτρα υποχρεωτικής μάσκας, δηλαδή τα παλαιά.

Πηγή: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΟΨΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 09 Αυγ 2022 | 08:43

Παγώνη: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα για τον κορονοϊό - O κόσμος έχει κουραστεί

Η κυρία Παγώνη ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι τουλάχιστον τώρα δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί με τα μέτρα.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 08 Αυγ 2022 | 17:32

Καπραβέλος: Τριπλάσιοι οι θάνατοι από κορονοϊό τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι - Αδιανόητο να μην έχουμε πάρει ακόμη μέτρα

Για ακραία χαλάρωση των μέτρων εν μέσω του έκτου κύματος κορονοϊού κάνει λόγο ο Νίκος Καπραβέλος - Τι ζητά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 08 Αυγ 2022 | 15:24

Ματίνα Παγώνη: Μην περιμένετε επικαιροποιημένο εμβόλιο από Σεπτέμβρη [Βίντεο]

"Το επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται από τέλος Οκτωβρίου" επισήμανε η Ματίνα Παγώνη, ενώ προειδοποίησε για αυξημένα κρούσματα

Η «ΕΙΚΟΝΑ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 08 Αυγ 2022 | 08:42

Παγώνη: Να κάνουμε τεστ πριν επιστρέψουμε από τις διακοπές μας - Δεν μιλάμε πια για ανοσία της αγέλης [βίντεο]

Η Ματίνα Παγώνη σχολίασε ότι οι αδειούχοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους.

ΚΟΛΛΗΣΕ COVID ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΑΝΩΤΑ 07 Αυγ 2022 | 22:11

Τζο Μπάιντεν: Καραντίνα τέλος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ έπειτα από 18 μέρες - Αρνητικό και το δεύτερο τεστ κορονοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βγαίνει από την καραντίνα, μιας και το δεύτερο τεστ κορονοϊού βγήκε αρνητικό.

ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ 06 Αυγ 2022 | 21:08

Τζο Μπάιντεν: Αρνητικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Παραμένει σε απομόνωση περιμένοντας το δεύτερο αρνητικό τεστ

Αρνητικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από τις δύο διαδοχικές μολύνσεις του από Covid μέσα σε λίγες μέρες.

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 06 Αυγ 2022 | 13:44

Κρήτη: Νεογνό 5 ημερών στη ΜΕΘ με κορονοϊό - Θετική και η μητέρα του

Και η μητέρα του βρέφους είναι θετική στον κορονοϊό.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟ 05 Αυγ 2022 | 18:28

Κορονοϊός: Πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που έδινε μάχη στη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού - Το είχαν επαναφέρει οι γιατροί στο Θριάσιο

Το κοριτσάκι νοσηλευόταν με κορονοϊό διασωληνωμένο στη ΜΕΘ Covid του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ 05 Αυγ 2022 | 17:26

Θριάσιο: Μάχη των γιατρών για τρίχρονο κοριτσάκι με κορονοϊό - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση [Βίντεο]

Το τρίχρονο κοριτσάκι με κορονοϊό μεταφέρθηκε στο Θριάσιο χωρίς τις αισθήσεις του από τους γονείς του, με τους γιατρούς να το επαναφέρουν στη ζωή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 05 Αυγ 2022 | 11:58

Η χιουμοριστική ανάρτηση Μαγιορκίνη: Όταν κατσίκια αράζουν στις ξαπλώστες, η επόμενη υποπαραλλαγή θα λέγεται "Μπε"

Όπως αναφέρει σε δημοσίευση του στα social media, ο κ. Μαγιορκίνης παραθέτει μια εικόνα με μία... κατσίκα σε ξαπλώστρα για να "εξηγήσει" την δημιουργία παραλλαγών του κορονοϊού.

ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΣΗΣΗ 05 Αυγ 2022 | 10:41

Κορονοϊός: Το φθινόπωρο έρχονται στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον - Δηλώσεις Πλεύρη

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το φθινόπωρο έρχονται στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 05 Αυγ 2022 | 09:29

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση - "Κλειδί" ο τουρισμός και τα φορολογικά έσοδα

Τα έσοδα από τον Τουρισμό και η καλή ροή στα Ταμεία του κράτους από την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί των παροχών το Φθινόπωρο.

ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 05 Αυγ 2022 | 08:27

Βασιλακόπουλος: Έρχονται εμβόλια σε μορφή σπρέι που θα μειώνουν τη μετάδοση του κορονοϊού

Νέα εμβόλια κατά του κορoνοϊού, τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη προκειμένου να εμποδίζουν τη μετάδοση, βρίσκονται σε φάση ανάπτηξης, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο.