Διαδήλωση και ξύλο στις Βρυξέλλες για τη λιτότητα

Πεδίο μάχης η συνοικία κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμπλοκές σώμα με σώμα - 28 τραυματίες - Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους - Συμμετείχαν και έλληνες εργαζόμενοι

|
SHARE THIS
0
SHARES

Τουλάχιστον 30 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν από το κέντρο των Βρυξελλών έως την Ευρωπαϊκή Συνοικία εναντίον των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη. Τη διαδήλωση οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) και συμμετείχαν ακτιβιστές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς και μικρή ομάδα ελλήνων εργαζομένων.

Οδομαχίες με σκουπίδια, πορτοκάλια και κλόμπς

Στο τέλος της πορείας, πολύ κοντά στα κτίρια της Ευρωπαίκής Ένωσης, ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να πετούν πορτοκάλια, λαχανικά και σκουπίδια στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με χρήση των κλομπ, δακρυγόνων και αντλιών νερού. Στις συμπλοκές τραυματίστηκαν 25 διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί. Μάλιστα μια αστυνομικός, παρα το γεγονός ότι φορουσε κράνος, έχασε για λίγα λεπτά τις αισθήσεις της όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια πλάκα πεζοδρομίου. 

Η λιτότητα δεν λειτουργεί

«Οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση»

«Λιτότητα σημαίνει διαρκής φτώχεια» και «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας του CES Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Στόχος της κινητοποίησης είναι «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα όμως με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», σχολίασε η Εμανουέλα Μπονασίνα, εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook