
Η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα θεωρείται ύψιστης κρισιμότητας για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Εκφωνείται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.
Υπογράμμισε πως "η ιερή και μεγάλη" επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν "100% παλαιστινιακή" και "κρατήθηκε εντελώς μυστική" ακόμη και από τους συμμάχους. "Η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα", πρόσθεσε και εξήρε την απόφαση της Χαμάς σημειώνοντας ότι "ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή."
Άμεση απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου: "Μην μας δοκιμάζετε, θα το πληρώσετε ακριβά".
Πριν καν ολοκληρωθεί το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: "Λέω στους εχθρούς μας στον βορρά να μην μας δοκιμάζουν, θα το πληρώσετε ακριβά".
Είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει περισσότερους από 240 Ισραηλινούς ομήρους.
"Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας", είπε.
Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της χώρας επιχειρούν δυναμικά σε όλα τα μέτωπα.
"Η Χεζμπολάχ μπήκε στον πόλεμο στις 8 Οκτωβρίου"
Ο Λιβανέζος κληρικός Νασράλα παραδέχθηκε ότι η Χεζμπολάχ έχει μπει στον πόλεμο από τις 8 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο Χασάν Νασράλα άρχισε την ομιλία του επαινώντας "τους πεσόντες μάρτυρες" της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν. "Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου", είπε.
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης "συλλυπητήρια και συγχαρητήρια" στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, "επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης".
"Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής. Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό", πρόσθεσε.
Για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα "φταίνε οι ΗΠΑ" είπε ο Νασράλα. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χασάν Νασράλα λέει ότι το Ισραήλ είναι "μόνο ένα πιόνι" και οι ΗΠΑ "το χρησιμοποιούν".
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενάντια σε μια κατάπαυση του πυρός, ενάντια σε όλα", πρόσθεσε. Ο Νασράλα ζητεί την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων: "Πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι κάνουν στους ανθρώπους στην περιοχή".
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και έχουν υποστηρίξει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς. Αναφερόμενος σε "τίμημα που πληρώνουν οι ΗΠΑ", ο Νασράλα έκανε τη σύνδεση με τις επιθέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ. Ο Νασράλα είπε ότι αυτά τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από την Ισλαμική Αντίσταση και ότι ήταν "σοφές" αποφάσεις.
"Οι Αμερικανοί διεξάγουν τον πόλεμο στη Γάζα και πληρώνουν το κόστος αυτού του πολέμου", λέει.
"Το Ισραήλ σκοτώνει γυναίκες και παιδιά στην περιοχή" είπε ο Νασράλα καθώς και ότι η κατάσταση στη Γάζα αποδεικνύει την "ηλιθιότητα του Ισραήλ" είπε στο διάγγελμά του και τόνισε ότι το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου θα είναι η νίκη της Παλαιστίνης.
"Διαπράττουν σφαγές επί σφαγών. Θέλουν οι ηγέτες της αντίστασης να υψώσει λευκές σημαίες", συνέχισε ο Νασράλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr