Διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τον τερματισμό του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ

Καθώς οι συμβιβαστικές προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απορρίφθηκαν από την Γερουσία, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονται αβέβαιοι για τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με το “Politico.”

Ωστόσο, γνωρίζουν καλά ένα πράγμα, ότι χάνουν κι ότι επιθυμούν να επιτύχουν μία συμφωνία για την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει την ιδέα μιας απόφασης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκραμ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δρομολόγησης εξελίξεων, ο οποίος προηγούμενα απέρριπτε.

Ο Τραμπ αποκάλυψε την πρόταση αυτή, σε μία συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με μέλη του Κογκρέσου, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προσφέρουν “κάποιου είδος αναλογικής χρηματοδότησης” για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που απαιτεί ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέρριψε αμέσως την ιδέα του Γκραμ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ “ότι δεν είναι μία λογική συμφωνία.”

Η νέα βούληση του Λευκού Οίκου για μία απόφαση που θα αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Δημοκρατικούς, διαφαίνεται καθώς ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ προσπαθεί να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με τους Δημοκρατικούς, ενώ στερείται της απαραίτητης εμπειρίας στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν το κόμμα τους για να υποστηρίξουν μία αντιπρόταση των Δημοκρατικών που έγινε από τον ηγέτη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ και προέβλεπε την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 8η Μαρτίου, χωρίς να έχει συμπεριλάβει κάποια χρηματοδότηση για το τείχος.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν ένα αρνητικό σημάδι για τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για τους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η επόμενη κίνηση του προέδρου Τραμπ παραμένει ένα μυστήριο για αρκετούς από τους συνεργάτες του στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, καθώς θέμα συζήτησεων αποτελεί η πρόταση του Γκραμ.

Από την άλλη μεριά, η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ μειώνεται, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο της για το χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία, ένα χρονικά παρατεταμένο shutdown.

Έτσι, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και το επιτελείο των συμβούλων του εμφανίζονται έτοιμοι περισσότερο από ποτέ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δηλώνουν έξι πηγές που έχον λάβει γνώση των εξελίξεων.

Παρά το γεγονός ότι προηγούμενα, ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης, σήμερα σκέφτεται μία τέτοια εξέλιξη, ως την “τελευταία λύση,” σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει για τον τρόπο σκέψης του.

“Στις συζητήσεις που είχα με τους συναδέλφους μου, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο πρόεδρος τους έχει πει πως έχει την θέληση για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξεταστούν νέες ιδέες,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζέρι Μόραν που εκλέγεται στο Κάνσας. Ο ίδιος συμμετείχε σε συνάντηση μεσημβρινού γεύματος που έγινε χθες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Τα στελέχη του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα περιμένει να δει το είδος της πρότασης που θα κάνουν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, συζητούν διάφορες ιδέες που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν στις προτάσεις τους.

Μερικοί συμφωνούν με την ιδέα της χρηματοδότησης ενός συνοριακού φράχτη, ενώ άλλοι παραμένουν ανυποχώρητοι στην άρνησή τους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μόνο αν δοθούν χρήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει απαραίτητα την κατασκευή ενός φυσικού φράκτη, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για την απαίτηση του προέδρου Τραμπ, αναφορικά με την έγκριση της δαπάνης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους.

Στα εναλλακτικά μέτρα συνοριακής ασφάλειας που συζητιούνται περιλαμβάνονται τεχνολογικές λύσεις, όπως η χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για την επιτήρηση της νότια συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.

Η θέληση του Τραμπ για την επίτευξη μιας λύσης, ώστε να τερματιστεί το shutdown διαφάνηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν αναπάντεχα υπέκυψε στην απόφαση της Πελόζι για την αναβολή του καθιερωμένου ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος που γίνεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι τον τερματισμό του shutdown. “Αυτό είναι δικαίωμά της, θα κάνω την ομιλία όταν το shutdown έχει λήξει,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Δεν αναζητώ έναν άλλον εναλλακτικό χώρο για το προεδρικό διάγγελμα, καθώς κανένας άλλος χώρος δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιστορία, την παράδοση, αλλά και την σημασία της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιθυμώ να κάνω ένα έξοχο προεδρικό διάγγελμα στο άμεσο μέλλον!” Έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ.

“Σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε ότι είναι ανάρμοστο να κάνετε ένα προεδρικό διάγγελμα εδώ, όπου οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά, πολύ σκληρά για να προστατέψουν όλους εμάς σε αυτήν την αίθουσα και δεν πληρώνονται γι’ αυτό,” δήλωσε η Πελόζι για την απάντηση του προέδρου Τραμπ, στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί η ίδια.

Πηγή: “Politico” / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 08:08

Διεθνής έρευνα: Αστρονομικά ποσά ξεπλένονται επί χρόνια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΑ 87 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 14:41

ΗΠΑ: Πέθανε η δικαστής σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών,

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 19 Σεπ 2020 | 13:49

Tik Tok κατά Τραμπ: Προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη για... το μπλόκο του προέδρου

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΤΟ ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ 19 Σεπ 2020 | 12:31

Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί σε πάρτι- Δύο νεκροί και 14 τραυματίες [βίντεο]

Τα θύματα είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας 18-22 ετών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 08:09

Κορονοϊός - Χωρίς τέλος η τραγωδία στις ΗΠΑ: 1.147 νέοι θάνατοι, 39.332 νέα κρούσματα

Τουλάχιστον 39.332 νέα περιστατικά μόλυνσης και τουλάχιστον 1.147 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ CNBC 16 Σεπ 2020 | 20:42

Κορονοϊός: Προβάδισμα στο εμβόλιο της Pfizer δίνει ο Μπιλ Γκέιτς για έγκριση από τις ΗΠΑ

"Το μόνο εμβόλιο που αν όλα πάνε τέλεια θα μπορούσε να ζητήσει έγκριση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θα ήταν της Pfizer", δήλωσε ο Γκέιτς.

FED 16 Σεπ 2020 | 13:48

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την οικονομία

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, οι οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει κάπως καλύτερες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΙΛΙΝΟΚΕΤ 16 Σεπ 2020 | 08:45

Κορονο-γάμος με δεξίωση στις ΗΠΑ ξεκλήρισε επτά ανθρώπους

Παγίδα θανάτου λόγω κορονοϊού αποδείχθηκε γάμος και δεξίωση στο Μέιν.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 16 Σεπ 2020 | 08:20

Επιμένει ο Τραμπ: Ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

37.017 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 16 Σεπ 2020 | 07:04

Κορονοϊός: Συνεχίζουν να μετρούν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα οι ΗΠΑ

Για μία ακόμα ημέρα οι θάνατοι στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι από 1.000, ενώ τα κρούσματα φτάνουν στα 37.017.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 15 Σεπ 2020 | 16:07

Κορονοϊός: Ο Τραμπ "υπόσχεται" εμβόλιο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου - "Θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό"

"Υπό την ηγεσία μου, θα παράγουμε ένα εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.