Νέα στοιχεία από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 έδωσαν στη δημοσιότητα δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μέρος των γραπτών μηνυμάτων που εντοπίστηκαν στο παλιό κυβερνητικό κινητό τηλέφωνο του δρος Άντονι Φάουτσι.
Ο Ρον Τζόνσον, γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, και ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής του Κεντάκι, ανάρτησαν στο διαδίκτυο στιγμιότυπα από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Φάουτσι ως επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).
Το τηλέφωνο παραδόθηκε σε υποεπιτροπή της Γερουσίας από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο έρευνας για τον ρόλο του Φάουτσι στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με τους δύο γερουσιαστές, στη συσκευή βρέθηκαν περισσότερα από 34.000 γραπτά και 522 φωνητικά μηνύματα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 11 στιγμιότυπα οθόνης.
Οι συζητήσεις για τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη επί Covid-19
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες από τις συνομιλίες που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε μήνυμα που στάλθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο δρ Βίβεκ Μέρτι, ο οποίος συμμετείχε τότε στη συμβουλευτική επιτροπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Covid, απευθύνθηκε στον Φάουτσι ζητώντας τη γνώμη του για το κατά πόσο υπήρχε πιθανός κίνδυνος για τις εγκύους.
Ο Μέρτι ρώτησε επίσης εάν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ή κάποιος θεωρητικός λόγος που θα μπορούσε να καταστήσει τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης προτιμότερο από τον εμβολιασμό προς το τέλος της.
Ο Φάουτσι απάντησε ότι δεν υπήρχαν τότε δεδομένα ή θεωρητική βάση που να έδειχναν ότι ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης ήταν προτιμότερος. Παράλληλα, εξέφρασε έναν θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με την έντονη φλεγμονώδη αντίδραση και τον πυρετό που μπορούσαν να εμφανίσουν ορισμένοι μετά τη δεύτερη δόση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε θεωρητικά να συνδέεται με αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο.
Στη συζήτηση παρενέβη και η τότε διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι, η οποία χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα "σίγουρα" σημαντικό, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δεύτερη δόση.

Τι έγραφε ο Φάουτσι για τα περιορισμένα δεδομένα
Σε νέα συνομιλία, μία ημέρα αργότερα, ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα εμβόλια για τα οποία υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία αναφορικά με την εγκυμοσύνη θα έπρεπε να αξιολογούνται με ιδιαίτερη προσοχή.
"Πρέπει να σταθμίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι έναντι των οφελών", έγραψε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η νόσηση από Covid θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σοβαρή κατά την εγκυμοσύνη.
Οι έγκυες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φάουτσι, μέχρι εκείνη την περίοδο είχαν ήδη λάβει το εμβόλιο περισσότερες από 10.000 έγκυες μετά την έγκριση επείγουσας χρήσης, χωρίς να έχουν καταγραφεί, όπως ανέφερε, προβλήματα.
Μήνες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2021, το CDC προχώρησε σε επίσημη σύσταση υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, αφού αξιολόγησε τα διαθέσιμα δεδομένα και δεν εντόπισε αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή άλλες σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Μεταγενέστερες έρευνες έχουν επίσης καταλήξει ότι ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλής, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις θεωρούνται σπάνιες.
Η έρευνα και η πολιτική αντιπαράθεση
Οι Ρον Τζόνσον και Ραντ Πολ υποστηρίζουν ότι η εξέταση του υλικού από το τηλέφωνο συνεχίζεται και προαναγγέλλουν τη δημοσιοποίηση περισσότερων μηνυμάτων.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει αναζωπυρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον πρώην κορυφαίο αξιωματούχο στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο Ραντ Πολ έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Φάουτσι και έχει ζητήσει την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου. Ρεπουμπλικανοί επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει, μεταξύ άλλων, ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας και ότι παραπλάνησε το κοινό κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι συγκεκριμένες κατηγορίες περί συγκάλυψης δεν έχουν συνοδευτεί από σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε τέτοια οργανωμένη απόκρυψη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

